Χίος: Ο Καθηγητής Π. Λαζαράτος για τα νομικά ζητήματα του διαγωνισμού του αντιμονίου

Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας πολιτών της Χίου, με αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού για την έρευνα- εξόρυξη ορυκτών (αντιμονίου) του ΥΠΕΝ στη Χίο, εξέφρασε ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πάνος Λαζαράτος, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου και το Επιμελητείον Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου (ΕΠΠΟΧΙ).
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Απριλίου, ο κ. Λαζαράτος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει μερικά από τα νομικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης που τελικά θα γίνει από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, λόγω των περιβαλλοντικών όρων, και έχει προσδιοριστεί για τις 8 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστεί και 2η προσφυγή που την υπερασπίζεται άλλη συνάδελφός του.
Ο Πάνος Λαζαράτος με απλά λόγια, μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου και αναφέρθηκε σε μερικά βασικά σημεία ακύρωσης του διαγωνισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Καταρχήν σημείωσε ότι ενώ στο κύριο τμήμα της προκήρυξης του διαγωνισμού αναφέρεται ότι ο μισθοδοτικός χώρος είναι περί τα 9 τ.χλμ., εντούτοις στο παράρτημα 4 αναφέρονται 63 τ.χλμ..
Επισήμανε εξάλλου ότι τα δεδομένα θα έπρεπε να είναι δημόσια, και όχι μόνο για αυτούς που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό ενώ θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και όχι να μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή οι όροι της πρόσκλησης. Χαρακτήρισε δε το διαγωνισμό ως «κινούμενη άμμο» ενώ η δυνατότητα μεταβολής των όρων, αντίκειται τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική νομοθεσία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της προσφυγής ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή, διότι αν επικρατούσε η άποψη να γίνει στο επόμενο στάδιο -των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων-, τότε πλέον θα ήταν αργά.
Ο κ. Λαζαράτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά I’m στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις εξορύξεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η μελέτη σκοπιμότητας να είναι επικαιροποιήμενη, μόλις 6 μηνών πίσω, και όχι 11 χρόνια όπως στην περίπτωση της Χίου.
Ειδική αναφορά έκανε όμως και στην κοινωνική αντίδραση, στο πόσο σημαντικό είναι πως σύσσωμη η χιακή κοινωνία αντιδρά σ το θέμα των εξορύξεων, κάτι που αποτελεί σημαντικό όπλο στην επιτυχή έκβαση του θέματος στο ΣτΕ.


Στο κάλεσμα που απεύθυνε ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιάννης Μακριδάκης, ως εκπρόσωπος του ΕΠΠΟΧΙ, στο Δήμαρχο Χίου Γιάννη Μαλαφή που παρακολουθούσε την συζήτηση αν θέλει να παρέμβει, ιδιαίτερη αναφορά ήταν από πλευράς Δημάρχου ότι ως Δήμος προκάλεσαν την δημόσια διαβούλευση, κάτι για παράδειγμα που δεν έχει συμβεί με τους Μολάους.
Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι ακυρότητας, ενώ τόνισε ότι από πλευράς Δήμου τέθηκαν από την αρχή κόκκινες γραμμές. Για να δεχτεί την πρόσκληση- πρόκληση να προσφύγει και ο ίδιος Δήμος στο ΣτΕ.


Τη συζήτηση που έγινε εν αναμονή της στάσης της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την παρακολούθησαν εκτός των πολιτών και εκπροσώπων φορέων, οι επικεφαλής τριών δημοτικών συνδυασμών της αντιπολίτευσης (οι Σταμάτης Κάρμαντζης, Κώστας Τριαντάφυλλος και Μάρκος Σκούφαλος) και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Σταύρος Μιχαηλίδης.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος επισήμανε στους πολίτες ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ότι πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση, τονίζοντας ότι από την πλευρά του θα συνεχίσει με όσες ενστάσεις χρειαστεί στα διάφορα σημεία των ενεργειών του διαγωνισμού και του Υπουργείου γενικότερα, και πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να προασπίζει τόσο σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα, που είναι και ζητήματα ζωής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος