Χίος: «Καρφίτσες, κλωστές και σήματα Μορς…», η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αφιερωμένες στις γυναίκες εργαζόμενες, και συγκεκριμένα στις Χιώτισσες ράφτριες αλλά και ασυρματίστριες είναι η εκδήλωση που πραγματοποιούν το Σάββατο, 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 6.00 μ.μ. στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) και ο Πολιτιστικός φορέας ΕΘΟΣ Αιγαίου.
«Πάνω από μια ραπτομηχανή ή έναν ασύρματο, μοδίστρες και ασυρματίστριες από τη Χίο, ράβουν ξανά, με πυκνές ή αραιές βελονιές, τις αναμνήσεις τους και στέλνουν τα ραπόρτα τους από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν», σημειώνει η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τους κοινωνικούς αγώνες της γυναίκας.
Τα μέλη της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας συγκέντρωσαν ιστορίες από 11 μοδίστρες και 5 ασυρματίστριες, μαρκόνισσες. Μάλιστα τις μαρτυρίες, τις παρουσίασαν στην 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ-χωρίς υπότιτλο» (πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, 24-26 Ιανουαρίου 2025). Η οποία γιορτή οργανώθηκε από το Δίκτυο Ομάδων Προφορικής Ιστορίας Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχει και η Χίος εδώ και δύο χρόνια.

Η Καλλιόπη Λιαδή, η ψυχή της Προφορικής Ομάδας Χίου, η Φιλομήλα Μπόλια, πρόεδρος της Ομάδας και η Στέλλα Τσιροπινά, μέλος της Ομάδας και εκπρόσωπος του φορέα ΕΘΟΣ Αιγαίου), παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης Κοραή την εκδήλωση, αναφερόμενες στη δύναμη αυτών των γυναικών που τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο μέχρι και τη δεκαετία του 1970 βγήκαν από τα σπίτια τους και εργάστηκαν.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιασθούν αποσπάσματα συνεντεύξεων από τις μοδίστρες: Αγγέλα Κοντογιάννη, Άννα Μπουμπάρη, Κατίνα Φραγκάκη, Αργυρώ Σταμούλη, Αργυρώ (Ρούλα) Στουπάκη, Ελένη Tώρα, Ελευθερία Μανωλάκη (αναμνήσεις από τη μητέρα της, τη μοδίστρα Κωνταντίνα Πιτσάκη), καθώς και από την αείμνηστη Ζωή (Νίτσα) Απόδιακου-Καμαράδου.
Όπως και από τις Σοφία Γρατσία και Μάρω Κατακουζηνού, οι οποίες είχαν παραχωρήσει συνέντευξη σε μέλη της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αθήνας.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιασθούν αποσπάσματα συνεντεύξεων από τις μαρκόνισσες: Ευαγγελία Ανδρικοπούλου, Μυρόπη Αργυρούδη, Χρυσούλα Δάνου, Αγγέλα Μαυρίδου και Γαρυφαλλιά Παππά. Να σημειώσουμε ότι για μια δεκαετία περίπου (1957-1968) λειτούργησε Σχολή Ραδιοτηλεγραφητών στη Χίο.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις παριστάμενες μοδίστρες και ασυρματίστριες
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος