Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Χίος: Εγκαίνια Τεμένους “Χαμηδιέ” με εικαστική έκθεση

Την επισκευή και αναστήλωση του τεμένους “Χαμηδιέ” (ή Μπαϊρακλή) που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Κάστρου της Χίου, ολοκλήρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Το έργο με τίτλο «Επανάχρηση τεμένους Χαμηδιέ στο Κάστρο της Χίου» εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020 του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και υλοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, με προϋπολογισμό 400.000 €.

Το τέμενος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 386/Β/15-4-1999). Ιδρύθηκε το 1892 σε θέση χριστιανικού ναού και πρόκειται για κτίριο με ένα ενιαίο χώρο που στεγάζεται με κεραμοσκεπή και καλύπτεται με τυφλό ξυλόπηκτο θόλο.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το τέμενος θα χρησιμοποιείται πλέον ως χώρος πολιτισμού και στέγης πολιτιστικών δράσεων και πράγματι εγκαινιάζεται η λειτουργία του το Σάββατο, 8 Ιουλίου στις 6.30 μ.μ., με μια εικαστική έκθεση διεθνών καλλιτεχνών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό ΔΗΩ διοργανώνει την έκθεση «Το Παρελθόν Είναι μια Ξένη Χώρα» με προσκεκλημένους δώδεκα καλλιτέχνες από Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Ιράν και Κύπρο, οι οποίοι μέσα από τα έργα τους αναστοχάζονται πάνω στις παλίμψηστες ιστορίες του νησιού και εξετάζουν τους διασυνοριακούς πολιτισμούς, τα συλλογικά τραύματα και τις μορφές της ίασης.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, και θα λειτουργεί παράλληλα σε δύο χώρους, στο Χαμηδιέ τζαμί και στα Οθωμανικά Λουτρά (που επίσης βρίσκονται μέσα στο Κάστρο της Χίου).

Η έκθεση θα πλαισιωθεί και με ένα εκτενές δημόσιο πρόγραμμα με προβολές, ομιλίες, παραστάσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκειά της, από τις 8 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου 2023.

Ωράριο λειτουργίας
Οθωμανικά Λουτρά: καθημερινά 8:30 – 15:30 εκτός Τρίτης
Χαμηδιέ Τζαμί: καθημερινά 10:00 – 15:30 εκτός Τρίτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button