Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Χίος: Διήμερο Πολιτιστικό Πάρκο Καλλιμασιάς – Παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων

Παλιά επαγγέλματα αναβιώνουν, τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς βγαίνουν στις γειτονιές και στα σοκάκια, ο αυλόγυρος της εκκλησιάς θα γεμίσει παλιούς μαστότους, στα πλαίσια του διήμερου Καλλιτεχνικού Πάρκου καλλιμασιάς που πραγματοπιείται Παρασκευή και Σάββατο (5 και 6 Ιουλίου) στο μαστιχοχώρι της Καλλιμασιάς.
Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν στις 7.30 μ.μ., πραγματοποιούνται σε συνεργασία του Εκπολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και του 8ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική.

Το Καλλιτεχνικό Πάρκο αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να τιμηθεί ο ιδρυτής και στυλοβάτης του πιθανότατα μεγαλύτερου Λαογραφικού Μουσείου της χώρας, τον εκπαιδευτικό Γιάννη Κολλιάρο αλλά και τους ανθρώπους που στάθηκαν στον πλευρό του ως αφανείς ήρωες για να συγκεντρωθούν στο υπόγειο του Γυμνασίου της Καλλιμασιάς χιλιάδες εκθέματα.
Τα επαγγέλματα που θα αναβιώσουν είναι:
Λούστρος, Κανταδόρος, Λατερνατζής, Τενεκετζής, Τσαγκάρης, Ξεματιάστρα- Προξενήτρα, Κουρέας, Ψαράς, Πλύστρα, Κουλουράς, Παστελάς, Καπελού, Φωτογράφος, Ντελάλης, Χασάπης,, Καφετζής, Γραφιάς, Σαπουνάς, Μελισσοκόμος, Μαστιχοπαραγωγός, Κυνηγός και Ξοβεργάρης.

Παράλληλα θα υπάρχουν χορευτικά, μουσικά, θεατρικά, εικαστικά, ιστορικά και φιλολογικά δρώμενα.
Φέτος ξεχωρίζει το αφιέρωμα στο βωβό κινηματογράφο, συνοδεία μάλιστα ζωντανής μουσικής όπου στο πιάνο θα είναι ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το παιχνίδι «Ομιλείτε Χιώτικα;», όπου οι επισκέπτες θα πρέπει να… μεταφράσουν χιώτικες λέξεις και εκφράσεις.

Ξεχωριστή θέση έχουν και τα κεράσματα, όπου μάλιστα οι γυναίκες του χωριού έχουν βάλει το χεράκι τους και θα τρατάρουν παραδοσιακά γλυκά, όπως φοινίκια, κουρκουμπίνια και άλλα.

Χορεύουν παραδοσιακούς χορούς με τα χορευτικά τους οι σύλλογοι:
Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ», Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος», Μ.Ε.Α.Σ Νενήτων «Η Βοκαριά», Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου «Άγιος Μηνάς».
Κατά τις ημέρες του φεστιβάλ θα είναι επισκέψιμα και ανοικτά στο κοινό το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς και το Τεχνολογικό Μουσείο του Γιάννη Μπόλια (τα οποία να σημειώσουμε η κάμερα της ΕΡΤ τα έχει παρουσιάσει στην εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button