ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων στα Ακούμια

To μέτωπο είχε έκταση δύο χιλιομέτρων νοτιανατολικά από τα Ακούμια και έφτανε μέχρι την Αγία Παρασκευή, και έχει κάψει χορτολιβαδική κυρίως έκταση – Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις νερού

Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ο δήμος Αγίου Βασιλείου, η Περιφέρεια, οι εθελοντές και οι κάτοικοι στο νότιο Ρέθυμνο, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν και να δημιουργούν τις συνθήκες αναζωπύρωσης του μετώπου, που σχεδόν στο σύνολό του είναι σε ύφεση.

Ενεργό μικρό μέτωπο παραμένει αυτή την ώρα στον Ασιδέρωτα, όπου επιχειρούν δύο ελικόπτερα και όπου βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις από χθες τη νύχτα. Η επιχείρηση από αέρος είναι εγγύηση για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και εκφράζεται η ελπίδα πως όταν πέσει ο ήλιος, όλη η περιοχή δεν θα έχει πρόβλημα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το μέτωπο το βράδυ της Τρίτης είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο δύο ήταν οι κομβικές κινήσεις της Πυροσβεστικής που κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Η πρώτη αφορούσε την επιχείρηση τη νύχτα – οπότε και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις «στήθηκαν» στο «τελείωμα» του μετώπου προς τα Σαχτούρια και εκεί σταμάτησαν τις φλόγες. Οι γνωρίζοντες τονίζουν πως εάν οι φλόγες είχαν «φύγει», τώρα θα μιλούσαμε για μία τεράστια καταστροφή που θα έφτανε ως την Αγία Γαλήνη.

Η δεύτερη εξίσου κομβική κίνηση είχε να κάνει με μία νέα υποδομή – εγκατάσταση που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου. Πρόκειται για μία πλωτή δεξαμενή, η οποία εγκαταστάθηκε πολύ κοντά στο μέτωπο της Τριόπετρας και ο ανεφοδιασμός της γινόταν από τις υδροφόρες. Έτσι, με το πρώτο φως του ήλιου, όταν έφτασαν τα ελικόπτερα, έπαιρναν το νερό από την δεξαμενή και δεν χανόταν χρόνος να φύγουν προς την θάλασσα για ανεφοδιασμό.

Αναζωπύρωση το μεσημέρι

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 12 περίπου το μεσημέρι της Τετάρτης στη φωτιά που καίει από χθες το βράδυ στον Άγιο Βασίλειο στο Ρέθυμνο. Η αναζωπύρωση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή, στον δρόμο από Ακούμια προς Τριόπετρα, ενώ μέχρι αυτήν την ώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής προχωρά σε συνεχείς ρίψεις, ενώ ισχυρές επίγειες δυνάμεις της υπηρεσίας δίνουν μάχη για την οριοθέτηση του πύρινου μετώπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, γεγονός που διευκολύνει τις αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνει σημαντικά τις τιτάνιες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών.

Μάλιστα την ώρα που αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Ακούμια, εκδηλώθηκε νέα φωτιά και στα Πευκάκια και συγκεκριμένα εντός του φαραγγιού στον Ευλιγιά κοντά στον οικισμό Τρία Μοναστήρια, ωστόσο τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Για την αναζωπύρωση στον Δήμο Αγίου Βασιλείου πραγματοποιούν ρίψεις ελικόπτερα, τα οποία συνδράμουν και για τη φωτιά στο φαράγγι του Ευλιγιά, με τις επίγειες δυνάμεις της Π.Υ. να βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση. Λίγο πριν τις 15:00, η φωτιά έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα. Στο βόρειο, οι δυνάμεις δείχνουν πως θα θέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την φωτιά υπό πλήρη έλεγχο, μιας και το μέτωπο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τους πυροσβέστες.

Όσον αφορά το νότιο μέτωπο, η φωτιά μαίνεται να καίει σε πλήρη εξέλιξη, με την Πυροσβεστική λόγω και των ανέμων, να αντιμετωπίζει σε πολλά μέτωπα συνεχείς αναζωπυρώσεις. 

Να σημειωθεί ότι για τη φωτιά κοντά στα Τρία Μοναστήρια, νωρίτερα, εστάλη μήνυμα του 112 για ετοιμότητα στους κατοίκους της περιοχής.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button