Διεθνής επικαιρότητα

Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Δεκάδες οι νεκροί από την πείνα – Μωρά και ηλικιωμένοι τα θύματα

Ήδη σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, 29 παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν από ασιτία στη Γάζα τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς οι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 52 ανθρώπους από τα ξημερώματα εν μέσω μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης σε όλη την επικράτεια.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες χάσαμε 29 παιδιά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη, Ματζέντ Αμπού Ραμαντάν, χαρακτηρίζοντάς τους «θανάτους που σχετίζονται με την πείνα». Αργότερα διευκρίνισε ότι στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και ηλικιωμένοι καθώς και παιδιά.

Τα σκηνικά φρίκης, καταγράφονται καθώς η επισιτιστική βοήθεια αναμένεται να αρχίσει να φτάνει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα αυτή την εβδομάδα, αφού το Ισραήλ επέτρεψε τη διέλευση περιορισμένου αριθμού αγαθών μετά από σχεδόν τρεις μήνες.

AP Photo/Jehad Alshrafi

Για πάνω από δύο μήνες, το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών στη Γάζα, όπου ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στη διεθνή βοήθεια για να επιβιώσουν, καθώς η ισραηλινή επίθεση έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την τοπική παραγωγή τροφίμων.

Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια που επέτρεψε το Ισραήλ

Ο Γένς Λάερκε, εκπρόσωπος της OCHA, της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου 90 φορτηγά, που μετέφεραν φάρμακα, σιτάλευρο και διατροφικές προμήθειες, είχαν εισέλθει στη Γάζα.

Ωστόσο, οι οργανώσεις του ΟΗΕ λένε ότι η ποσότητα της βοήθειας είναι πολύ μικρή σε σχέση με περίπου 600 φορτηγά την ημέρα που έμπαιναν σε μια πρόσφατη εκεχειρία και που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παραλαβή και διανομή της βοήθειας, κατηγορώντας τις περίπλοκες ισραηλινές στρατιωτικές διαδικασίες και την κατάρρευση της τάξης μέσα στη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν έχουν ακόμη παραλάβει τις παραδόσεις βοήθειας που πέρασαν τα σύνορα και ότι η αποστολή τόσο λίγων φορτηγών αποτελούσε «πρόσκληση για δολοφονίες», λόγω του κινδύνου οχλαγωγίας.

«Μπορώ να αποδείξω ότι κανείς δεν έχει λάβει [βοήθεια]. Κανένας πολίτης δεν έχει λάβει τίποτα ακόμα. Στην πραγματικότητα, ας πούμε, τα περισσότερα από αυτά τα φορτηγά βρίσκονται ακόμη στο Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα, επιθεωρούνται, αλλά δεν μπαίνουν στη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουνίς Αλ Χατίμπ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

«Είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψουμε τη λεηλασία που θα συμβεί», πρόσθεσε.

gaza anthropistiki voitheia

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν να περάσουν στη Γάζα απο το συνοριακό πέρασαμ Κερέμ Σαλόμ, την Πέμπτη 22 Μαίου 2025.

AP Photo/Leo Correa

Ο Αμπού Ραμαντάν, ο οποίος ήταν δήμαρχος της πόλης της Γάζας από το 2005 έως το 2008, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε ότι μόνο επτά ή οκτώ νοσοκομεία από τα 36 της Γάζας λειτουργούν εν μέρει και ότι πάνω από το 90% των ιατρικών αποθεμάτων έχουν πλέον μηδενιστεί λόγω του αποκλεισμού.

«Οι πληροφορίες μου λένε ότι πολύ λίγα φορτία πήγαν μέσα στη Γάζα – 90 με 100 φορτηγά και στη νότια και μεσαία ζώνη». Ερωτηθείς αν υπήρχαν ιατρικές προμήθειες ανάμεσά τους, είπε: «Απ’ όσο γνωρίζω… είναι μόνο αλεύρι για αρτοποιεία».

Ότι γλύτωσε από τις ισραηλινές βόμβες κινδυνεύει από τον υποσιτισμό

Ο υποσιτισμός εξαπλώνεται στη Γάζα, προειδοποιούν εδώ και μήνες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο κατεστραμμένο παλαιστινιακό έδαφος, με τη διανομή βοήθειας να παρεμποδίζεται από την εκτόπιση, τα αρτοποιεία που λειτουργούν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να κλείνουν λόγω έλλειψης εφοδίων και καυσίμων και την εκτίναξη των τιμών για την περιορισμένη ποσότητα τροφίμων που διατίθενται στα καταστήματα και τις αγορές.

gaza peina

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η IPC εκτίμησε ότι σχεδόν 71.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών αναμένεται να είναι «ακραία υποσιτισμένα», ενώ 14.100 περιπτώσεις αναμένεται να είναι σοβαρές κατά τους επόμενους 11 μήνες.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι η ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που απαιτείται για την ανακούφιση της κρίσης.

Η ανθρωπιστική οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, η Unicef, αναφέρει ότι περισσότερα από 9.000 παιδιά έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για υποσιτισμό στη Γάζα φέτος, και οι ειδικοί σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας λένε ότι αναμένονται δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις το επόμενο έτος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι η περιοχή θα μπορούσε να βυθιστεί σε λιμό αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία και δεν άρει πλήρως τον αποκλεισμό του, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι άνθρωποι ήδη λιμοκτονούν.

Ο διευθυντής επειγόντων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται «σε άμεσο κίνδυνο θανάτου».

«Πρέπει να σταματήσει η πείνα, να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να επαναλειτουργήσει το σύστημα υγείας», είπε.

Καταρρέουν και τα νοσοκομεία

gaza ypositismos
AP Photo/Abdel Kareem Hana

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες πως καταρρέει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας επίσης τον μαζικό εκτοπισμό άμαχου πληθυσμού και τις τεράστιες ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους την προηγούμενη εβδομάδα. Κλιμάκια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα οποία επιχείρησαν να φθάσουν στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο και στο Αλ Άουντα παρεμποδίστηκαν, κατήγγειλε ο ΠΟΥ.

Μόλις 19 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν λειτουργικά, ενώ τουλάχιστον το 94% αυτών έχει υποστεί ζημιές, αναφέρει ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας πως μόνο 12 νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα είναι σε θέση να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας.

Ο γιατρός Άχμεντ αλ-Φάρα από το Νοσοκομείο Νάσερ δηλώνει: «Δεν έχουμε τίποτα. Εξαντλούνται τα πάντα. Τα βρέφη και οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε καταστροφική κατάσταση».

Με δάκρυα στα μάτια, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη προς το Ισραήλ να δείξει «έλεος» στον πόλεμο της Γάζας, επιμένοντας ότι η ειρήνη είναι προς το συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button