ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Φιντάν για τον Θαλάσσιο Σχεδιασμό της Ελλάδας: «Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο»

Όπως ο ίδιος τονίζει: «Η Άγκυρα προστατεύει μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή»

Σε μια πρώτη επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με την επικύρωση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν γνωστοποίησε πως η Άγκυρα έχει ήδη ολοκληρώσει τον δικό της εθνικό σχεδιασμό, τον οποίο σκοπεύει να υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, προειδοποίησε με έμφαση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί μονομερείς ενέργειες ή τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της μέχρι τέλους.

Με αυτόν τον τρόπο ο Φιντάν απάντησε στις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η τουρκική ηγεσία, και προσωπικά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από αντιπολιτευόμενους κύκλους, οι οποίοι την κατηγορούν για απραξία και εγκατάλειψη των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ιδιαίτερη ενόχληση φαίνεται να προκαλεί στην Άγκυρα το γεγονός ότι χώρες-μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών αναγνώρισαν επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία, πράξη που ερμηνεύεται ως διπλωματικό πλήγμα για τις προσπάθειες προώθησης του ψευδοκράτους σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νορβηγό ομόλογό του, Έσπεν Μπάρθ Έιντε –γνωστό από τον ρόλο του ως απεσταλμένος του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά– ο Φιντάν προέβη σε συνοπτική αναφορά της τουρκικής στρατηγικής στην περιοχή. Υπενθύμισε ότι ήδη από το 2020 η Τουρκία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της, ενώ έχει πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός των θαλάσσιων ζωνών που θεωρεί υπό τουρκική δικαιοδοσία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Φιντάν αιτιολόγησε τη σημερινή αποχή της Τουρκίας από δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, αποδίδοντάς την σε τεχνικές προτεραιότητες και στην επικέντρωση στο κοίτασμα Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχουν εντοπιστεί μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και εξελίσσονται σημαντικά ενεργειακά έργα.

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη γύρω από τη στάση ορισμένων κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο Φιντάν επέλεξε να μην κλιμακώσει δημοσίως τη σύγκρουση, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν συνηθίζει να λύνει “οικογενειακά ζητήματα” μπροστά στο κοινό. Προειδοποίησε ωστόσο ότι όσοι προσπαθούν να διαταράξουν τις σχέσεις της Άγκυρας με τον τουρκικό κόσμο, δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους.

Στο ζήτημα της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας, η οποία πλέον απορρίπτει τη λύση ομοσπονδίας και επιμένει σε μοντέλο δύο κρατών ως μοναδική ρεαλιστική προσέγγιση. Αξιοποιώντας την παρουσία του Έιντε, που κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί από τουρκικά ΜΜΕ για μη ουδέτερη στάση, ο Φιντάν υποστήριξε ότι και οι τελευταίες διασκέψεις του ΟΗΕ –συμπεριλαμβανομένης αυτής της Γενεύης– δεν περιλάμβαναν αναφορά σε ομοσπονδιακή λύση, γεγονός που, κατά τον ίδιο, επιβεβαιώνει τη νέα πολιτική πραγματικότητα.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ανέφερε ότι ορισμένα διοικητικά και τεχνικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί πρόσφατα στην Κύπρο κινούνται στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να συνεπάγονται αναγνώριση ή επίσημη αποδοχή της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, αλλά με στόχο την ενίσχυση της επαφής και επικοινωνίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button