Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Θερινό σινεμά: «O πρωτάρης»

29η χρόνια καλοκαιρινών εκδηλώσεων στην «Αυλή των Ασμάτων και των Θεαμάτων» και το Αρχοντικό Γεωργίου Τιάλιου σας υποδέχεται αυτή την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 για να απολαύσετε την πρώτη κινηματογραφική προβολή του θερινού μας σινεμά.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς.

Αυτή λοιπόν την Τετάρτη θα προβάλουμε την θρυλική ταινία «Ο πρωτάρης» (The Graduate -1967), του Μάικ Νίκολς, με πρωταγωνιστές τους: Ντάστιν Χόφμαν, Αν Μπάνκροφτ και Κάθριν Ρος.

Η ιστορία της ταινίας φαίνεται ακραία εκ πρώτης όψεως, όμως είναι βγαλμένη απ’ τη ζωή: η μύηση ενός νέου άντρα, που μόλις αποφοίτησε από το κολλέγιο, στον έρωτα από μια μεγαλύτερή του γυναίκα – μεγαλύτερη αλλά που διατηρεί την ομορφιά και τη γοητεία της. Φυσικά, το «στόρι» του «Πρωτάρη» έχει την ιδιαιτερότητά του: η κυρία που αποπλανεί τον Μπεν είναι σύζυγος του συνεταίρου του πατέρα του Μπεν και, το χειρότερο, μητέρα της κοπέλας που ο Μπεν ερωτεύεται τελικά.

Η πολυτάραχη δεκαετία του ’60. Η δεκαετία που άλλαξε ή προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Παιδιά των λουλουδιών και Γούντστοκ. Αμφισβήτηση του κατεστημένου. Ερωτική αφύπνιση. Η ταινία που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή.

Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει «And here’s to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know» από το θρυλικό κομμάτι των Σάιμον & Γκαρφάνκελ;

Ο Ντάστιν Χόφμαν έγινε μια από τις παντιέρες της ρεαλιστικής αντιμετώπισης ενός κινηματογραφικού ήρωα: ήταν έξυπνος αλλά όχι και ξεφτέρι ή ιδιαίτερα ξύπνιος, ασχημούλης, ανασφαλής και βαρεμένος, μιλούσε, δε, σαν άνθρωπος και όχι σαν παλιακή κινηματογραφική κατασκευή. Μέχρι τότε, οι ταινίες που πόζαραν ως νεανικές ήταν κάτι μιούζικαλ με αμμουδερές ή νέους-παραλίες, ή σαχλές κωμωδίες με μακρυμάλληδες που κουνιόντουσαν όποτε τους έριχνες κέρμα. Η διαφορά του «Πρωτάρη» από το έτερο δέος της ίδιας χρονιάς, το «Μπόνι και Κλάιντ», είναι ότι η ταινία του Άρθουρ Πεν μιλούσε πιο έντεχνα και δραματικά για το παρόν με πρόσχημα μια παλιά ιστορία, ενώ ο Νίκολς πόνταρε στο κωμικό timing που γνώριζε απέξω κι ανακατωτά, θαμπώνοντας το κοινό και τους ειδικούς.

Στα ατού της ταινίας και η μουσική της, από τους Σάιμον & Γκαρφάνκελ, που με το «Mrs. Robinson» έφτασαν στην κορυφή των τσαρτς το 1968, μετακινώντας στη δεύτερη θέση το «Λευκό άλμπουμ» των Μπιτλς.

Ο Μάικ Νίκολς κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ η ταινία είχε άλλες 6 υποψηφιότητες:

• Καλύτερης Ταινίας – Τζόζεφ Ε. Λεβάιν & Λόρενς Τιούρμαν

• Α’ Ανδρικού Ρόλου – Ντάστιν Χόφμαν

• Α’ Γυναικείου Ρόλου – Αν Μπάνκροφτ

• Β’ Γυναικείου Ρόλου – Κάθριν Ρος

• Διασκευασμένου Σεναρίου – Κάλντερ Γούλινγκαμ & Μπακ Χένρι

• Φωτογραφίας – Ρόμπερτ Σερτίς

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς.

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

 

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button