Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Βράδυ Δευτέρας με την ταινία «Ο Ταξιτζής»

Με το αριστούργημα του σπουδαίου Νεοϋορκέζου σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Ταξιτζής» (Taxi Driver -1976) συνεχίζονται αυτή τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ οι χειμερινές προβολές μας.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η Τζόντι Φόστερ πρωταγωνιστούν και γράφουν ιστορία στον κινηματογράφο, αφού η ταινία βρίσκεται στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο κινηματογράφου, ενώ αποτελεί μέρος του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου και φυσικά προτάθηκε για 4 βραβεία Όσκαρ, εκ των οποίων αυτό για την καλύτερη ταινία της χρονιάς, ενώ βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο είναι ένας ψυχικά διαταραγμένος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ (Τράβις Μπικλ), που υποφέρει από αυπνίες και για να τις καταπολεμήσει εργάζεται τις νύχτες ως ταξιτζής.

Έχει τον δικό του κώδικα περί σωστού και λάθους και βυθίζεται όλο και περισσότερο στη μοναξιά του καθώς βλέπει τον κόσμο γύρω του να γίνεται άγριος και επικίνδυνος.

Η Τζόντι Φόστερ υποδύεται μία πόρνη, την Άιρις, η οποία κακοποιείται από τον νταβατζή της και σύντομα θα γίνει η κύρια φαντασίωση του Τράβις αφού θα προσπαθεί πάση θυσία να την απελευθερώσει από τον προστάτη της και να τη βοηθήσει να ξεφύγει από την πορνεία.

Όταν γυρίστηκε η ταινία η Τζόντι Φόστερ ήταν μόλις 13 ετών και πριν αναλάβει το ρόλο υποβλήθηκε σε ψυχολογικά τεστ για να αποδειχθεί ότι δεν θα υποστεί ψυχολογικό τραύμα από την συμμετοχή της στην ταινία.

Για τον ρόλο της στην ταινία, απέσπασε υποψηφιότητα Όσκαρ για τον Β΄γυναικείο ρόλο και ο Ντε Νίρο για αυτό του Α΄ανδρικού ρόλου.

Ο «Ταξιτζής» είναι μία αριστουργηματική ταινία. Καταφέρνει να σε βάλει μέσα στην ψυχή του ήρωα και πρωταγωνιστή. Ο Ντε Νίρο για ακόμα μία φορά είναι εκπληκτικός στο ρόλο του και μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις για το «ποια είναι τελικά η κοινωνία που θέλουμε να ζούμε».

Εμφανίζονται ακόμη οι: Πίτερ Μπόιλ, Σίμπιλ Σέπερντ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Άλμπερτ Μπρουκς και Λέοναρντ Χάρις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σεναριογράφος της ταινίας Πολ Σρέιντερ (σταθερός συνοδοιπόρος του Σκορσέζε στις κορυφαίες του στιγμές και μετέπειτα εξαιρετικός σκηνοθέτης και ο ίδιος) άντλησε έμπνευση, μεταξύ άλλων, και από τις προσωπικές του εμπειρίες. Υποφέροντας από χρόνια αϋπνία, και λυγίζοντας από το βάρος ενός διαζυγίου, της οικονομικής ανέχειας και μιας καλπάζουσας κατάθλιψης, έπαιρνε τους δρόμους τις νύχτες για μήνες ολόκληρους, βρίσκοντας καταφύγιο μέχρι το πρώτο φως της ημέρας στα πιο κακόφημα και βίαια καταγώγια της πόλης ή απλώς στο αμάξι του.

Η ταινία γυρίστηκε με μπάτζετ που έφτασε τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια και οι συνολικές της εισπράξεις ξεπέρασαν τα 28 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button