Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

“Φαγωμάρα” στις Βρυξέλλες, δεν συμφώνησαν για την Ούρσουλα!

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εμπόδιο ήταν η θέση της Ιταλίας.

Την προηγούμενη μέρα, οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών μοιράστηκαν τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις σε έναν συνασπισμό μεταξύ του σημερινού συνασπισμού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων. Ωστόσο, κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τους όρους της θητείας και τους υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται.

Λάδι στη φωτιά έριξε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, καθώς φαινόταν ότι άλλοι ηγέτες της ΕΕ ήθελαν να την αποκλείσουν από τις διαπραγματεύσεις. Τώρα οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να επαναλάβουν τη συνάντησή τους. Η νέα σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 27-28 Ιουνίου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αρχηγοί κρατών εξακολουθούν να αναμένουν να συμφωνήσουν σε θέματα προσωπικού πριν τεθούν σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο ΕΛΚ ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία μεταξύ των κορυφαίων θέσεων εργασίας.

Όπως αναμενόταν, το ΕΛΚ ήθελε να επαναδιορίσει τη φον ντερ Λάιεν και την Μέτσολα, οι οποίες ανήκουν στην πολιτική οικογένεια. Επιπλέον, το ΕΛΚ πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα των 2,5 ετών – και το ΕΛΚ θα έπαιρνε το ένα από αυτά. Αυτό, με τη σειρά του, ενόχλησε τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι οποίοι ήλπιζαν να εξασφαλίσουν τη θέση για τον Κόστα. Και αμέσως μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, άρχισε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button