Διεθνής επικαιρότητα

«Φέρνει σε θέση ισχύος τον Ερντογάν»: Πώς θα προχωρήσει και τι σημαίνει ο αφοπλισμός του PKK

«Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι πόσο χρόνο θα πάρει συνολικά που και πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει ο αφοπλισμός τέτοιων οργανώσεων όπως είναι το PKK. Η εμπειρία που έχω από Ινδονησία, Σρι Λάνκα και Φιλιππίνες είναι ότι δεν άφησαν τους ηγέτες αμέσως αλλά τους κράτησαν για διάστημα ενός – δύο χρόνων» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία δεν έχω δει να συζητούνται. Το ένα είναι πώς θα γίνει μέσα στην Τουρκία ο αφοπλισμός του PKK. Δεύτερον σε ποια περιοχή θα γίνει. Τρίτον αν θα συμμετάσχουν σε αυτή άλλες δυνάμεις, Αμερική, Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ιράκ, το Ιράν ή κάποιοι άλλοι στην αποστρατικοποίηση του PKK. Επίσης θα πρέπει να δούμε προηγούμενες εμπειρίες από αποστρατικοποιήσεις τέτοιων οργανώσεων, στη Σρι Λάνκα, στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Πέτυχαν πολλές από αυτές, έγιναν γρήγορα, αλλά κάποιες παραφυάδες, μικρότερες οργανώσεις να πάρουν οπλισμό από μεγαλύτερες οργανώσεις στην περίπτωση της Τουρκίας και να δραστηριοποιηθούν ανάλογα» προσθέτει.

Γιατί πήρε αυτή την απόφαση ο Οτσαλάν

Ο κ. Δρούγος θεωρεί απίθανο ο Οτσαλάν να συμφώνησε να απευθύνει κάλεσμα για αφοπλισμό χωρίς να έχει διασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα.

«Επειδή συναντήθηκα με Τούρκους πολιτικούς βλέπω μία τάση, δεν ξέρω και ποια είναι η κατάσταση της υγείας του, θεωρώ ότι μάλλον θα έχει διαπραγματευθεί κάτι. Δεν έχω κάποιο στοιχείο ότι θα τον αφήσουν ελεύθερο. Μπορεί να τον βάλουν σε κατ οίκον περιορισμό, όχι απαραίτητα στο Ιμραλί», αναφέρει.

Νέοι κρατούν πορτρέτο του Οτσαλάν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Metin Yoksu, File

«Βλέπω σαν αναλυτής ότι ο Οτσαλάν θα μπορούσε να κερδίσει κάποια σχετική ελευθερία με κατ οίκον περιορισμό και βεβαίως και με συνεχή παρακολούθηση. Κάτι θα έχει διαπραγματευθεί αν όχι απευθείας, μέσω των δικηγόρων του, για μια βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του» προσθέτει.

H σημασία για την Τουρκία και τον Ερντογάν

Ο κ. Δρούγος δεν αποκλείει να υπήρξαν και έξωθεν παρεμβάσεις που να οδήγησαν στο κάλεσμα του Οτσαλάν το οποίο προφανώς προκάλεσε ικανοποίηση στο περιβάλλον Ερντογάν.

«Όσον αφορά την Τουρκία προφανώς ο Ερντογάν πανηγύρισε τη συγκεκριμένη απόφαση. Ίσως υπήρξαν κάποιες επαφές στο Ιμραλί σχετικά με τις προθέσεις του Οτσαλάν ή είχαν πιέσεις σε άλλο επίπεδο. Γιατί πρέπει να δούμε την απόφαση αυτή όπως έγινε αν ήταν καθαρά μονομερής ή αν υπήρξαν επιρροές από άλλους, οι οποίοι ήθελαν τον Κούρδο ηγέτη να προχωρήσει σε ένα είδος αποστρατικοποίησης και διάλυσης μιας μαχητικής δύναμης αρκετά υπολογίσιμης στον πλανήτη για τέσσερις δεκαετίες.

Για τον ίδιο τον Ερντογάν αναφέρει ότι «ευνοείται τώρα και με τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ και με τις κινήσεις που έχει κάνει στη Συρία αλλά και με το γεγονός ότι εμπλέκεται δυναμικά στο παγκόσμιο διπλωματικό παιχνίδι ξεκινώντας από την Αφρική και φτάνοντας μέχρι την κεντρική Ασία».

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην ανακοίνωση του PKK

Ο ίδιος βλέπει μια σειρά από παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση του PKK, όπως η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και ο εμφύλιος, η αύξηση του εθνικισμού στην Τουρκία, την αλλαγή στρατιωτικής τακτικής από την Τουρκία και φυσικά ο αμερικανικός παράγοντας.

«Πρώτα ο συριακός εμφύλιος διαρκεί 13 χρόνια, έχουμε πτώση του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο παρείχε στο PKK στήριξη. Ο συριακός εμφύλιος έχει διαλύσει τις υποδομές και έχει ωθήσει σε άλλα πράγματα όπως ο ισλαμικός εξτρεμισμός, ακραίος εθνικισμός, τάσεις Αλ Κάιντα ή Αλ Νούσρα ή άλλων οργανώσεων οπότε δεν ενδιαφέρονταν τι γίνεται με τους Κούρδους είχαν τη δική τους ατζέντα. Άρα το πρώτο είναι ο συριακός εμφύλιος πόλεμος», σημειώνει.

«Το δεύτερο είναι ότι είχε αυξηθεί ο εθνικισμός στην Τουρκία. Αυτό φαίνεται και από τον Ερντογάν που χρησιμοποιεί τα ισλαμιστικά μοντέλα σε μια φάση εθνικιστική. Άρα ο τουρκικός εθνικισμός οπωσδήποτε ενδυνάμωσε τις τάσεις εκείνες που απομόνωσαν το PKK» τονίζει.

Turkey Kurds

Τα μέλη του DEM δημοσιοποίησαν το κάλεσμα του Οτσαλάν μπροστά από μία φωτογραφία του

AP Photo/Khalil Hamra

«Το τρίτο ήταν η αύξηση της στρατιωτικής πίεσης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν αλλάξει τακτική οι Τούρκοι. Ένα πράγμα που άλλαξε ήταν η χρήση των drone. Οι Τούρκοι έκαναν ευρεία χρήση των drone γιατί είχαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Τουρκία είναι ανεξάρτητα αν δεν μας αρέσει είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ και μετρούσε τις απώλειες. Επίσης έντονη ήταν η εμπλοκή της MIT όταν ήταν ο Χακάν Φιντάν αρχηγός. Τώρα είναι υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο Καλίν που ήρθε θέλουν να κάνουν τις μυστικές υπηρεσίες πολύ ισχυρές. Η MIT είχε επιτυχίες απέναντι στο κουρδικό αντάρτικο και βεβαίως έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είναι στις 10 καλύτερες μυστικές υπηρεσίες η ΜΙΤ», αναφέρει.

«Τέλος, απομονώθηκε το κουρδικό αντάρτικο. Οι Αμερικανοί τους άδειασαν. Τι έκαναν οι Αμερικανοί όλα αυτά τα χρόνια; Στηρίζουν τους Κούρδους κατά του Ισλαμικού Κράτους, κατά του ISIS στην βορειοανατολική Συρία αλλά από την άλλη πλευρά δεν δέχονταν οι Αμερικανοί τους Κούρδους της Συρίας να συνδέονται με το PKK στην Τουρκία. Γιατί το PKK στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση», υπογραμμίζει.

Όλη η συνέντευξη του Αθανάσιου Δρούγου στο CNΝ Greece

Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για την Τουρκία μετά την ανακοίνωση του PKK ότι αφοπλίζεται και ότι σταματά τον ένοπλο αγώνα. Τι σημαίνει για τον ίδιο τον Ερντογάν;

Η απόφαση του PKK μετά από περίπου 40 χρόνια δράσης παρουσίας και εμπλοκής και επιχειρήσεις αντάρτικου χαρακτήρα μέσα στην Τουρκία να διαλυθεί έρχεται μετά από μια έκκληση πριν δύο – τρεις μήνες του Οτσαλάν που είπε ότι πρέπει να σταματήσει την στρατιωτική παρουσία του και πρέπει να περάσει σε ένα είδος πολιτικής παρουσίας και όχι στρατιωτικής και να αλλάξει τακτική και συνεπώς να απαρνηθεί τον ανταρτικό αγώνα ο οποίος διεξάγεται κυρίως όλα αυτά τα χρόνια στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και σε περιοχές που συνορεύουν είτε με το Ιράκ είτε με την προβληματική Συρία.

Η κίνηση αυτή πρέπει να τη δούμε σε σχέση με το πώς ευνοεί συγκεκριμένα τουρκικά συμφέροντα και συμφέροντα της διοικούσας ελίτ, τύπου Ερντογάν στην Άγκυρα και βεβαίως και τι διασυνδέσεις και προεκτάσεις και επιπτώσεις έχει σε περιφερειακά ζητήματα τις σχέσεις Τουρκίας Συρίας ή Τουρκίας Ιράκ ή της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής.

Όσον αφορά την Τουρκία προφανώς ο Ερντογάν πανηγύρισε τη συγκεκριμένη απόφαση. Ίσως είχαν κάποιες επαφές στο Ιμραλί σχετικά με τις προθέσεις του Οτσαλάν ή είχαν πιέσεις σε άλλο επίπεδο. Γιατί πρέπει να δούμε την απόφαση αυτή όπως έγινε αν ήταν καθαρά μονομερής του Οτσαλάν ή αν υπήρξαν επιρροές από άλλους οι οποίοι ήθελαν τον Κούρδο ηγέτη να προχωρήσει σε ένα είδος αποστρατικοποίησης και διάλυσης μιας μαχητικής δύναμης αρκετά υπολογίσιμης στον πλανήτη για τέσσερις δεκαετίες.

Προφανώς επειδή είχε μεγάλες απώλειες και η Τουρκία κατά διαστήματα τέτοιες ενέργειες έγιναν και το 2016 και το 2019 για να ηρεμήσουν τα πράγματα με τον Οτσαλάν και με τους Κούρδους ευρύτερα, αλλά απέτυχαν και κατέρρευσαν οι συνομιλίες.

Άρα η Τουρκία ευνοείται στο εσωτερικό της γιατί αυτές οι επιθέσεις είτε γινόντουσαν στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε σε αστικούς ή ημιαστικούς χώρους είτε στη νοτιοανατολική Τουρκία ασφαλώς είχαν απώλειες, καταστροφές, οικονομικές αιμορραγίες και πολλά άλλα γιατί πολλές από τις επιθέσεις του PKK ήταν επιτυχείς. Πολλές όχι, όλες. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος των γυναικών στο PKK γιατί ήταν από τις λίγες ανταρτικές οργανώσεις που είχαν γυναίκες μέσα στην Τουρκία που πραγματοποιούσαν επιθέσεις.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ευνοεί την Τουρκία, όμως υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία δεν έχω δει να συζητούνται. Το ένα είναι πώς θα γίνει μέσα στην Τουρκία ο αφοπλισμός του PKK. Δεύτερον σε ποια περιοχή θα γίνει. Τρίτον αν θα συμμετάσχουν σε αυτή άλλες δυνάμεις, Αμερική, Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ιράκ, το Ιράν ή κάποιοι άλλοι στην αποστρατικοποίηση του PKK. Επίσης θα πρέπει να δούμε προηγούμενες εμπειρίες από αποστρατικοποιήσεις τέτοιων οργανώσεων, στη Σρι Λάνκα, στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Πέτυχαν πολλές από αυτές, έγιναν γρήγορα, αλλά κάποιες παραφυάδες, μικρότερες οργανώσεις κατάφεραν να πάρουν οπλισμό από μεγαλύτερες οργανώσεις στην περίπτωση της Τουρκίας και να δραστηριοποιηθούν ανάλογα.

Ο αφοπλισμός του PKK δεν δίνει την συνολική λύση γιατί θα υπάρξουν κάποιοι οι οποίοι δεν θα αποδεχθούν το κάλεσμα του ιστορικού ηγέτη του PKK. Άρα χρειάζεται προσοχή, παρακολούθηση, καλές πληροφορίες. Προφανώς μπορούν να βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι γιατί το PKK είχε ικανοποιητική παρουσία σε κάποιες χώρες όπως Βέλγιο, Αυστρία, κ.λπ. Ασχέτως αν είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρώπη διατηρούσε πολιτικά κανάλια που έπαιζαν ρόλο.

Ως προς τον Ερντογάν, αυτή τη στιγμή η Τουρκία είτε λόγω των επαφών που υπάρχουν για το ρωσοουκρανικό, πετύχουν δεν πετύχουν οι συνομιλίες, οι εξελίξεις στη Συρία, όπου υπάρχουν Κούρδοι, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτήριζε προέκταση του PKK βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Από την στιγμή που το PKK θα βρεθεί εκτός από εκεί και πέρα ο Ερντογάν θα αισθάνεται πιο ισχυρός απέναντι στους Κούρδους της Συρίας, δηλαδή στους Κούρδους που δραστηριοποιούνται ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Καταλήγω ότι η Τουρκία θα αισθάνεται σαφώς πιο ικανοποιημένη γιατί ένα ισχυρό ανταρτικό κίνημα με εθνικιστικούς δεσμούς. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το 1978 – 1977 το PKK θέλησε να κάνει απόσχιση περιοχών και να γίνει ένα κράτος αυτόνομο, μέχρι οτιδήποτε άλλο, ανεξάρτητο.

Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά οπωσδήποτε επειδή ευνοείται τώρα Ερντογάν και με τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ και κινήσεις που έχει κάνει με τη Συρία και με το γεγονός ότι εμπλέκεται όπου θέλει να βάλει την Τουρκία μέσα στο παιχνίδι ξεκινώντας από την Αφρική και φτάνοντας μέχρι την κεντρική Ασία κάποιες τέτοιες εξελίξεις έχουν σαν αποτέλεσμα η δεύτερη στρατιά της Τουρκίας, στη Μαλάτεια να είναι πιο ήσυχο καθώς δεν θα έχει να αντιμετωπίσει το σκληρό κουρδικό αντάρτικο. Συνεπώς ο Ερντογάν βλέπει ότι η κατάσταση τον ευνοεί ύστερα από την συγκεκριμένη απόφαση του Οτσαλάν.

Ποιοι θεωρείτε ότι ήταν οι παράγοντες εκτός του Οτσαλάν που οδήγησαν το PKK να αποφασίσει ότι θα καταθέσει τα όπλα. Είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία;

Είναι αρκετοί οι παράγοντες που οδήγησαν τον Οτσαλάν να προχωρήσει σε πολιτικές και όχι στρατιωτικές επιλογές. Πρώτα ο συριακός εμφύλιος διαρκεί 13 χρόνια, έχουμε πτώση του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο παρείχε στο PKK στήριξη. Ο συριακός εμφύλιος έχει διαλύσει τις υποδομές και έχει ωθήσει σε άλλα πράγματα όπως ο ισλαμικός εξτρεμισμός, ακραίος εθνικισμός, τάσεις τύπου Αλ Κάιντα ή Αλ Νούσρα ή άλλων οργανώσεων οπότε δεν ενδιαφέρονταν τι γίνεται με τους Κούρδους είχαν τη δική τους ατζέντα. Άρα το πρώτο είναι ο συριακός εμφύλιος πόλεμος.

Το δεύτερο είναι ότι είχε αυξηθεί ο εθνικισμός στην Τουρκία. Αυτό φαίνεται και από τον Ερντογάν που χρησιμοποιεί τα ισλαμιστικά μοντέλα σε μια φάση εθνικιστική. Άρα ο τουρκικός εθνικισμός οπωσδήποτε ενδυνάμωσε τις τάσεις εκείνες που απομόνωσαν το PKK.

Το τρίτο ήταν η αύξηση της στρατιωτικής πίεσης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν αλλάξει τακτική οι Τούρκοι. Ένα πράγμα που άλλαξε ήταν η χρήση των drone. Οι Τούρκοι έκαναν ευρεία χρήση των drone γιατί είχαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Τουρκία είναι ανεξάρτητα αν δεν μας αρέσει είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ και μετρούσε τις απώλειες. Επίσης έντονη ήταν η εμπλοκή της MIT όταν ήταν ο Χακάν Φιντάν αρχηγός. Τώρα είναι υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο Καλίν που ήρθε θέλουν να κάνουν τις μυστικές υπηρεσίες πολύ δυναμικές. Η MIT είχε επιτυχίες απέναντι στο κουρδικό αντάρτικο και βεβαίως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι στις 10 καλύτερες μυστικές υπηρεσίες η ΜΙΤ.

Ρόλο στις εξελίξεις έχει και το Ιράν. Το Ιράν έβλεπε κάποτε το PKK σαν αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην όποια Τουρκία πριν ή και μετά τον Ερντογάν. Από ένα σημείο και μετά το Ιράν έπαψε να ενδιαφέρεται για ορισμένες αποσταθεροποιητικές ενέργειες με την εξαίρεση του Ιράκ και του Ισραήλ. Έπαψε να ασχολείται με τους Κούρδους αν και υπάρχει κουρδική μειονότητα στα σύνορα με το Ιράν. Απομονώθηκε το κουρδικό αντάρτικο.

Επίσης, οι Αμερικανοί τους άδειασαν. Τι έκαναν οι Αμερικανοί όλα αυτά τα χρόνια; Στηρίζουν τους Κούρδους κατά του Ισλαμικού Κράτους, κατά του ISIS στην βορειοανατολική Συρία αλλά από την άλλη πλευρά δεν δέχονταν οι Αμερικανοί τους Κούρδους της Συρίας να συνδέονται με το PKK στην Τουρκία. Γιατί το PKK στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Καταλήγω ότι όλοι αυτοί οι λόγοι και η άνοδος των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία οδήγησαν το PKK όχι στην αφάνεια αλλά στο να μην έχει τις δυνατότητες που περίμενε. Όλοι αυτοί οι λόγοι και το γεγονός ότι ο Οτσαλάν είναι φυλακισμένος ύστερα από την επιχείρηση τη Μοσάντ στην Κένυα οδήγησαν στην περιθωριοποίηση του PKK.

«Τίποτε δεν έχει τελειώσει»

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι ανταρτικές οργανώσεις δεν τελειώνουν εύκολα. Θα θυμηθώ όταν το Κόσοβο που πέτυχε την ανεξαρτησία του το 1998. Ίσως επειδή το βοήθησαν οι δυτικοί τότε, το καταλαβαίνω. Εδώ δεν συνέβη αυτό. Βέβαια το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια συνεργασία των Ισραηλινών με τους Κούρδους με σκοπό να αποδυναμώσουν τους ισλαμιστές στη Συρία και τους άλλους. Αλλά αυτά που γίνονται με το Τραμπ στη Συρία και τους Κούρδους δεν ξέρω αν οι Ισραηλινοί θα συνεχίζουν να τους στηρίζουν.

Όλα αυτά βάζουν σε αδύναμη θέση τον Οτσαλάν και το PKK λόγω και της υπεροπλίας της Τουρκίας. Αυτοί ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση. Ωστόσο δεν ξέρω πως θα κινηθούν ορισμένα ηγετικά στελέχη του PKK που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες όπως η Ρωσία όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία.

Σε σχέση με τον Οτσαλάν η απόφαση του PKK θα έχει κάποια θετική επίπτωση για τον ίδιο; Πιστεύετε ότι μπορεί να αποφυλακιστεί ή να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Ιμραλί;

Επειδή συναντήθηκα με Τούρκους πολιτικούς βλέπω μία τάση, δεν ξέρω και ποια είναι η κατάσταση της υγείας του, θεωρώ ότι μάλλον θα έχει διαπραγματευθεί κάτι. Δεν έχω κάποιο στοιχείο ότι θα τον αφήσουν ελεύθερο. Μπορεί να τον βάλουν σε κατ οίκον περιορισμό, όχι απαραίτητα στο Ιμραλί, αλλά σε κάποιο άλλο μέρος.

Βλέπω σαν αναλυτής ότι ο Οτσαλάν θα μπορούσε να κερδίσει κάποια σχετική ελευθερία με κατ οίκον περιορισμό και βεβαίως και με συνεχή παρακολούθηση. Κάτι θα έχει διαπραγματευθεί αν όχι απευθείας, μέσω των δικηγόρων του, για μια βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του. Δεν νομίζω, όμως, ότι αυτό θα ισχύσει για άλλα στελέχη.

Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε πόσο χρόνο θα πάρει συνολικά που και πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει ο αφοπλισμός τέτοιων οργανώσεων όπως είναι το PKK. Η εμπειρία που έχω από Ινδονησία, Σρι Λάνκα και Φιλιππίνες είναι ότι δεν άφησαν τους ηγέτες αμέσως αλλά τους κράτησαν για κάποιο διάστημα.

Τώρα ως προς τον Οτσαλάν τουρκική στρατιωτική πηγή μου ανέφερε ότι η διαδικασία θα πάρει από τέσσερις έως έξι μήνες. Σημαντικό είναι που κατατεθούν τα όπλα, αν θα καταστραφούν, αν θα τα πάρουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι να τα καταστρέψουν κάπου άλλου, αν θα δοθούν προς τρίτους ή θα καταλήξουν στη μαύρη αγορά.

Σίγουρα ο Οτσαλάν θα κερδίσει κάτι. Θα πάρει χρόνο τέσσερις ή έξι μήνες.

Από τα λεγόμενά σας καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια αρχική συμφωνία αλλά δεν υπάρχουν οι λεπτομέρειες.

Σωστό. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες επί του αφοπλισμού, επί της μετεγκατάστασης άλλων ηγετικών στελεχών. Ακόμη και στη Συρία απαιτήθηκε χρόνος για να αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις με τον νέο ηγέτη Αλ Σαράα ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ. Δηλαδή, θα αρθούν οι κυρώσεις στη Συρία, αλλά δεν θα γίνει αύριο.

Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τάσεις υλοποίησης. Σίγουρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Οτσαλάν είπε να διαλυθούν όλα το λέει τόσο έντονα και να το φωνάζει για να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες. Θέλει χρόνος ο αφοπλισμός αυτών των ομάδων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button