ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Υπόθεση “Blye Horizon”: Άλλαξε ο υπουργός για το θάνατο του 36χρονου Αντώνη

Πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου Αντώνη, Απόστολος Λύτρας – Παραιτήθηκε από υπουργός Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – Στη φυλακή οι δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους για το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά

“Μουδιασμένη” παραμένει η κοινή γνώμη της χώρας σχεδόν μία εβδομάδα μετά το αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα τον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη, στο λιμάνι του Πειραιά. Χθες τα ξημερώματα, μετά από μια “μαραθώνια” διαδικασία, οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του αδικοχαμένου Αγιονικολιώτη κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Πρόκειται για τον ύπαρχο και τον πλοίαρχο του “Blue Horizon”. Αναφορικά με τους άλλους δύο κατηγορούμενους (τον υποπλοίαρχο και τον λοστρόμο), υπήρξε διχογνωμία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα πρέπει να κρατηθούν ή όχι προσωρινά. Όπως προβλέπει ο νόμος για τέτοιες περιπτώσεις, την τελική απόφαση θα λάβει μέσα στις επόμενες ημέρες το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Παραιτήθηκε ο Βαρβιτσιώτης

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστή η παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επεσήμανε ότι «τις τελευταίες μέρες» γίνεται «στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά».

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο “Blue Horizon” μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί, παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά. Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα τη συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δε θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω τη μνήμη του, αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ολοκληρώνοντας τις από τον νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει. Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά. Μια δήλωσή μου, που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα το θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα. Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μην κρύβομαι στα δύσκολα. Μπορεί γι’ κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δε δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του», αναφέρει αυτούσια η δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη.

«Προσπάθησαν να κουκουλώσουν το θέμα»

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της οικογένειας του Αντώνη Καργιώτη, Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στο Mega ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει δει αυτό το βίντεο και δεν έχει αντιληφθεί ότι το πρώτο πράγμα που προσπάθησαν να κάνουν είναι να κουκουλώσουν το θέμα. Εάν δεν υπήρχε το βίντεο, αυτό που είχε ακουστεί θα ήταν ότι ήταν ατύχημα».

«Τι άνθρωπος πρέπει να είσαι για να κάνεις αυτό το πράγμα! Υπάρχουν μαρτυρίες επιβατών, οι οποίοι, οι ίδιοι αμέσως ενημέρωσαν. Και δε σταμάτησε το πλοίο. Η οικογένεια του Αντώνη βιώνει πολλές δυσκολίες, όλη η κοινωνία του Αγίου Νικολάου έχει σκύψει από πάνω τους και τους βοηθάει. Το ένα σκέλος είναι το ποινικό κομμάτι που πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι. Προσβάλλουν το ανθρώπινο είδος με αυτό που έκαναν και τον ναυτικό κόσμο και δεύτερον θα υπάρχουν αποζημιώσεις στους συγγενείς του Αντώνη. Όλοι έχουν πληροφορηθεί τι έχει συμβεί από τη στιγμή που έφυγε το πλοίο. Προσπάθησαν να κουκουλώσουν το θέμα οι υπεύθυνοι του πλοίου».

«Με βάση το βίντεο, δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος του Λιμενικού. Υποθέτω πως θα στραφεί εναντίον του Λιμενικού και η Εισαγγελία. Όφειλαν να είναι εκεί», ανέφερε επιπρόσθετα ο κ. Λύτρας.

«Μπλέξαμε, μπλέξαμε» – Νέο ηχητικό ντοκουμέντο στο “φως”

Εξάλλου, η εκπομπή του ΑΝΤ1 “Το Πρωινό” έφερε στο “φως” νέο ηχητικό ντοκουμέντο που σχετίζεται με τις συνομιλίες του καπετάνιου λίγα μόνο λεπτά μετά το τραγικό συμβάν.

Τα λόγια του πλοιάρχου του “Blue Horizon” με το Λιμεναρχείο:

Πλοίαρχος: «Από το “Blue Horizon”, ο πλοίαρχος είμαι… Ένας επιβάτης πήγε να πηδήξει».

Πλοίαρχος: «Ναι, γεια σας, ο θάλαμος επιχειρήσεων; Ναι, με ακούτε;».

Πλοίαρχος: «Την ώρα που φεύγαμε… ερχόταν ένας επιβάτης και φτάνει στον καταπέλτη να μπει μέσα, γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα. Με το που είχαμε ξεκινήσει…».

Πλοίαρχος: «Πιάστηκε από τον καταπέλτη, δεν πάτησε, μόνο έβαλε το πόδι του για να ανέβει, αλλά γλίστρησε και ο καταπέλτης ήταν σηκωμένος».

Πλοίαρχος: «Ναι, γεια σας, από το “Blue Horizon” τηλεφωνώ, ο πλοίαρχος είμαι… ονομάζομαι…

Την ώρα που μόλις είχαμε πάρει άδεια κανονικά, αμολήσαμε, σηκώσαμε τον καταπέλτη από το έδαφος, ξαφνικά είδα έναν επιβάτη ο οποίος προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε.

Ναι, ενώ είχαμε ξεκινήσει, φεύγαμε, είχαμε σηκώσει τον καταπέλτη.

Τώρα, επιβάτης ήταν, είχε-δεν είχε εισιτήριο δεν την ξέρω αυτή τη λεπτομέρεια.

Από την κάμερα τον είδα εγώ, αλλά εκείνη την ώρα που τον είδα είχαμε φύγει.

Ναι, προσπάθησε να μπει στο βαπόρι που είχε ξεκινήσει και έπεσε στη θάλασσα. Παραπέρα δεν ξέρω την κατάστασή του γιατί…».

Η συνομιλία του πλοιάρχου με τον ύπαρχο:

Ύπαρχος: «Όχι, τον βγάλανε. Πνιγμένο. Πεθαμένο».

Πλοίαρχος: «Έχετε το τηλέφωνό μου να με ενημερώσετε;».

Πλοίαρχος: «Μου έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, πήδηξε να μπει μέσα, δεν πρόλαβε, γλίστρησε, έπεσε στη θάλασσα και απ’ ό,τι έμαθα είναι πνιγμένος. Μπλέξαμε, μπλέξαμε»!

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button