ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Ούτε λευκό, ούτε …χρυσό το φετινό βαμβάκι σε Καρδίτσα

Η επισφράγιση μιας καλλιεργητικής περιόδου που ξεκίνησε άσχημα, συνεχίστηκε με δυσκολίες και κατέληξε τραγικά για την συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας γίνεται αυτό το διάστημα με την συλλογή και παράδοση του προϊόντος.

Ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε από τις πρώτες αυτοψίες που είχε πραγματοποιήσει στις πληγείσες βαμβακοκαλλιέργειες αμέσως μετά την επέλαση του Daniel, στα μέσα Σεπτεμβρίου, μιλώντας στο KarditsaLive.Net είχε χαρακτηρίσει «θλιβερή» την εικόνα των βαμβακοκαλλιεργειών εκτιμώντας ότι η απώλεια για την Καρδίτσα άγγιζε το 70-80% και επίσης οτι όσοι παραγωγοί καταφέρουν να συλλέξουν και να παραδώσουν το προϊόν τους στα εκκοκκιστήρια αυτό θα είναι και λίγο και υποβαθμισμένο.

Σε σημερινή μας επικοινωνία, σχεδόν δύο μήνες μετά, ερωτηθείς για το ποια εικόνα έχει από τις παραδόσεις βάμβακος στα εκκοκκιστήρια μας ανέφερε ότι η κατάσταση είναι όπως την είχε περιγράψει και στην προηγούμενη επικοινωνία μας καθώς το 70% της φετινής αναμενόμενης παραγωγής στην Π.Ε. Καρδίτσας χάθηκε ενώ σε επίπεδο Θεσσαλίας η μέση απώλεια αγγίζει το 60%.

Ακόμα και σε περιοχές εκτός Θεσσαλίας που δεν επλήγησαν από τις πλημμύρες όπως η κεντρική Μακεδονία η φετινή καλλιεργητική περίοδος δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτική φτάνοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 300 κιλά ανά στρέμμα, καθώς η καθυστέρηση της σποράς εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών και ο παρατεταμένος καύσωνας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν ήταν σύμμαχοι των βαμβακοπαραγωγών και στην υπόλοιπη χώρα.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Νταράουσε υποβαθισμένη από λίγο έως πάρα πολύ είναι και η ποιότητα του βαμβακιού εκτιμώντας ότι συνολικά οι οικονομικές επιπτώσεις της φετινής χαμένης χρονιά θα πλήξουν πέρα από τους παραγωγούς και όλη την «αλυσίδα» του προϊόντος.

Πηγή: karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button