ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Τρομακτικές εικόνες αποκαλύπτουν τι μπορούν να προκαλέσουν τα μικροπλαστικά στο σώμα σας

Από τσίχλες μέχρι σακουλάκια ροφημάτων, τα μικροπλαστικά έχουν ήδη εντοπιστεί σε μια ποικιλία καθημερινών αντικειμένων.

Αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού έχουν μήκος μικρότερο από πέντε χιλιοστά και δεν είναι βιοδιασπώμενα — πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, χρόνια.

Τώρα, σοκαριστικές εικόνες αποκαλύπτουν τις τρομακτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά στο ανθρώπινο σώμα.

Ειδικοί από μια βρετανική εταιρεία διαχείρισης εμπορικών αποβλήτων  την BusinessWaste.co.uk χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν εικόνες που προβλέπουν πώς θα μπορούσε να φαίνεται ο μέσος άνδρας και γυναίκα μετά από έκθεση σε μικροπλαστικά.

Από αύξηση βάρους και αραίωση μαλλιών έως εξανθήματα τύπου εκζέματος και έντονη κόπωση, οι εικόνες περιγράφουν ένα ζοφερό μέλλον.

«Αν και μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον άνθρωπο βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, είναι εμφανές ότι υπάρχουν πολλά ανησυχητικά σημάδια για το πώς μπορεί αυτή η ρύπανση να μας επηρεάσει», είπε  ο Μαρκ Χολ, ειδικός στα πλαστικά από το BusinessWaste.co.uk.

«Οι εικόνες που δημιουργήσαμε βασίζονται στα ευρήματα αυτών των μελετών και παρουσιάζουν ανησυχητικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε όμως ότι αυτές οι εικόνες θα κάνουν τους ανθρώπους να προβληματιστούν και να δώσουν προσοχή στο μεγαλύτερο ζήτημα.»

Για τη δημιουργία των εικόνων, οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις χαμηλής, μέσης και υψηλής έκθεσης στα μικροπλαστικά.

«Δυστυχώς, τα μικροπλαστικά είναι παντού στο περιβάλλον μας, μολύνοντας τα πάντα, από τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι το φαγητό που τρώμε», πρόσθεσε ο Χολ.

«Παρόλο που μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας σε ορισμένα προϊόντα, δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ πλήρως το πρόβλημα, αν δεν αρχίσουμε να το βλέπουμε συνολικά και αν δεν μειώσουμε την εξάρτησή μας από το πλαστικό.»

Χαμηλή έκθεση

Η χαμηλή έκθεση σε μικροπλαστικά περιλαμβάνει την καθημερινή πρόσληψή τους μέσω τροφής, ποτών και του περιβάλλοντος γενικότερα.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

Σε αυτό το επίπεδο, τα περισσότερα συμπτώματα είναι εσωτερικά, σύμφωνα με το BusinessWaste.co.uk.

Ήπιες αλλαγές στο δέρμα μπορεί να περιλαμβάνουν ξηρότητα, ερυθρότητα και ερεθισμό, προκαλούμενες από την αλληλεπίδραση των μικροπλαστικών με το ενδοκρινικό σύστημα.

Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα, όπως φούσκωμα, δυσφορία στο στομάχι και ακανόνιστη πέψη.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

Επιπλέον, η ήπια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

Μέτρια έκθεση

Αν καταναλώνετε συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα ή θαλασσινά ή χρησιμοποιείτε συνθετικά υφάσματα, πιθανόν να έχετε μέτρια έκθεση στα μικροπλαστικά.

Αυτά τα επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο ερεθισμό του δέρματος, αλλά και σημάδια πρόωρης γήρανσης όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

Τα μάτια μπορεί να είναι κόκκινα και ερεθισμένα, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν ήπιες αναπνευστικές δυσκολίες όπως βήχας και συριγμός, λόγω της έκθεσης στα μικροπλαστικά του αέρα.

Παράλληλα, οι χημικές ουσίες που εκλύονται από τα μικροπλαστικά μπορεί να διαταράξουν τις ορμόνες, οδηγώντας σε διακυμάνσεις βάρους και πεπτικές διαταραχές.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί επίμονη κόπωση και σύγχυση.

Υψηλή έκθεση

Υψηλά επίπεδα έκθεσης μπορεί να εμφανίσουν άτομα με συνεχή και παρατεταμένη επαφή με μικροπλαστικά.

«Αυτό μπορεί να οφείλεται στο εργασιακό τους περιβάλλον, στο νερό χαμηλής ποιότητας ή στη συχνή χρήση συνθετικών υφασμάτων στο σπίτι και στα ρούχα», εξηγούν οι ειδικοί.

Προβλήματα στο δέρμα περιλαμβάνουν χρόνια φλεγμονή, εξανθήματα ή δερματικές παθήσεις που μοιάζουν με έκζεμα, ενώ η μειωμένη πνευμονική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε μπλε ή μοβ απόχρωση του δέρματος.

Μικροπλαστικά που φτάνουν στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν αργά αντανακλαστικά, προβλήματα μνήμης και σύγχυση, καθώς και πιθανούς τρόμους στα χέρια.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

Άλλα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους, αραίωση μαλλιών και αποχρωματισμό του δέρματος.

Πώς να μειώσετε την έκθεσή σας στα μικροπλαστικά

Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι να μειώσετε την πρόσληψη αυτών των σωματιδίων.

Η Ντάνα Ζαξιλίκοβα, ερευνήτρια μικροπλαστικών στο πανεπιστήμιο Ναζαρμπάγιεφ, του Καζακστάν ανάρτησε πρόσφατα ένα βίντεο στο Instagram με σχετικές συμβουλές.

«Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού και πρόσφατα εντοπίστηκαν σε όλα τα όργανα ατόμων που εξετάστηκαν! Και πολλά προέρχονται από καθημερινά αντικείμενα όπως πλαστικά μπουκάλια ή “χάρτινα” ποτήρια», είπε.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

«Συγκέντρωσα μερικές συμβουλές για τη διατροφή και το πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωσή τους».

Η ειδικός συμβουλεύει:

  • να χρησιμοποιείτε μόνο γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια νερού,
  • να μην ζεσταίνετε ποτέ φαγητό σε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων,
  • να προτιμάτε ξύλινες επιφάνειες κοπής και να αποφεύγετε πλαστικά σκεύη,
  • να αποφεύγετε τα χάρτινα (επενδεδυμένα με πλαστικό) ποτήρια και πιάτα,
  • να προτιμάτε χύμα τσάι αντί για σακουλάκια,
  • να αγοράζετε προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερη πλαστική συσκευασία και να μεταφέρετε δικές σας τσάντες.

Τι μπορούν να προκαλέσουν στο ανθρώπινο σώμα;

Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν στα μικροπλαστικά μέσω:

  • κατανάλωσης θαλασσινών και χερσαίων προϊόντων,
  • πόσιμου νερού,
  • ή μέσω του αέρα.

Ωστόσο, το επίπεδο της ανθρώπινης έκθεσης, οι συγκεντρώσεις τοξικότητας και οι μηχανισμοί μέσω των οποίων τα μικροπλαστικά επηρεάζουν τον οργανισμό δεν είναι ακόμα επαρκώς κατανοητοί ώστε να εκτιμηθούν πλήρως οι κίνδυνοι.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ
Φωτογραφία Shutterstock

Σύμφωνα με τη Rachel Adams, ανώτερη λέκτορα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ,, η κατανάλωση μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει:

  • Φλεγμονή: το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει ζημιές στους ιστούς όταν τα λευκά αιμοσφαίρια και οι ουσίες που παράγουν ενεργοποιούνται υπερβολικά.
  • Ανοσολογική απόκριση σε ξένα σώματα: προκαλώντας βλάβες στον οργανισμό.
  • Μεταφορά τοξινών: τα μικροπλαστικά δρουν ως φορείς τοξικών ουσιών όπως βαρέα μέταλλα (π.χ. υδράργυρος) ή οργανικές ρυπογόνες ενώσεις (π.χ. διοξίνες και φυτοφάρμακα) που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, καθώς και αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Αν αυτά τα μικροπλαστικά εισέλθουν στο σώμα, οι τοξίνες μπορεί να συσσωρευτούν στους λιπώδεις ιστούς.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button