Τραμπ για ουκρανικό: Θα μιλήσω τηλεφωνικά με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα

Με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων να στην Κωνσταντινούπολη να έχει «πληγώσει» κατά κάποιο τρόπο το προφίλ του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δεν εγκαταλείπει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και όπως δήλωσε τη Δευτέρα στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα ακολουθήσει συνομιλία και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θα μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας τη Δευτέρα στις 10:00. Τα θέματα που θα συζητηθούν στην τηλεφωνική επικοινωνία μας θα είναι η παύση του «λουτρού αίματος» που σκοτώνει, κατά μέσο όρο, περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες, καθώς και το εμπόριο.
Στη συνέχεια θα μιλήσω με τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας και με διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ. Ελπίζω να είναι μια παραγωγική ημέρα, να γίνει κατάπαυση του πυρός και να τελειώσει αυτός ο πολύ βίαιος πόλεμος, ένας πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω του Truth Social.
Τι είπαν Λαβρόφ και Ρούμπιο
Λίγο νωρίτερα, Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπως έκανε γνωστό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, την επομένη των απευθείας συζητήσεων Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε τον εποικοδομητικό ρόλο των ΗΠΑ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μετά το 2022. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.
«Ο Λαβρόφ σημείωσε τον θετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες συνέβαλαν στην τελική αποδοχή από το Κίεβο της πρότασης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη. Επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Αμερικανούς ομολόγους της στο πλαίσιο αυτό», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πιθανή μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε το Σάββατο ότι μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πιθανή», υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν πρώτα σε «συμφωνία».
«Θεωρούμε πιθανή μία συνάντηση, αλλά μόνο ως αποτέλεσμα των εργασιών και μετά την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων υπό τη μορφή συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, κατά την υπογραφή των εγγράφων που θα συμφωνήσουν οι αντιπροσωπείες, το κύριο και θεμελιώδες ζήτημα για εμάς παραμένει το ποιος ακριβώς θα υπογράψει αυτά τα έγγραφα από την ουκρανική πλευρά».
Οι όροι που έθεσε το Κρεμλίνο στο Κίεβο
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Reutersαποκαλύπτει τους όρους που έθεσαν οι Ρώσοι διαπραγματευτές στην Ουκρανία.Μάλιστα, Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε πως στο ναυάγιο των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης, οδήγησε η πρόταση της ρωσικής πλευράς για απόσυρση των στρατευμάτων των Ουκρανών από την Κριμαία, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα.
Ακόμη, μία ουκρανική πηγή τονίζει πως οι απαιτήσεις της Ρωσίας ήταν «αποκομμένες από την πραγματικότητα και ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε είχε συζητηθεί προηγουμένως».
Σημειώνεται ότι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για τους όρους αυτούς αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τα όσα ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος, η Ρωσία έθεσε τους εξής όρους για μια ειρηνευτική συμφωνία:
- Την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από: Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, για να υπάρξει συμφωνία κατάπαυση του πυρός. Οι περιοχές αυτές ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό ή εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να μάχονται για να κρατήσουν τα υπόλοιπα τμήματα των περιοχών. Σημειώνεται πως δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα στο σχέδιο συμφωνίας που είχαν προετοιμάσει οι ΗΠΑ.
- Να αναγνωριστούν διεθνώς πέντε τμήματα της Ουκρανίας ως ρωσικά. Πρόκειται για την χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό σχέδιο είχε προτείνει μόνο την de jure αναγνώριση των ΗΠΑ για την Κριμαία και την de facto αναγνώριση των ΗΠΑ για τα ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα των άλλων περιοχών.
- Η Ουκρανία να γίνει ουδέτερο κράτος, να μην διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και οι σύμμαχοι του Κιέβου να μην σταθμεύουν στρατεύματα τους στο ουκρανικό έδαφος. Και αυτό το αίτημα απουσίαζε από την πρόταση των ΗΠΑ.
- Τέλος, οι Ρώσοι ζήτησαν και οι δύο πλευρές να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους να λάβουν πολεμικές αποζημιώσεις. Σημειώνεται πως η αμερικανική πρόταση προέβλεπε ότι η Ουκρανία λαμβάνει αποζημίωση.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές διαβίβασαν τις απαιτήσεις τους προφορικά και δεν κοινοποίησαν κανένα έγγραφο που να περιέχει τους όρους αυτούς.