ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Το “fart walk” και πώς βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου – Ανακαλύψτε τη νέα μόδα του TikTok

Ξεχάστε τις ντροπές και περπατήστε με τον απελευθερωτικό τρόπο που επιτάσσει ένα δημοφιλές fitness trend του TikTok

Δεν πάει πολύς καιρός αφότου η Καναδή ηθοποιός, συγγραφέας, food blogger και εν γένει δημοφιλής περσόνα Mairlyn Smith απενοχοποίησε το «fart walk», το περπάτημα δηλαδή κατά το οποίο απελευθερώνεις όλους τους «δαίμονες» που ταλαιπωρούν το έντερο. 

Το fitness trend, που θέλει μια βόλτα μετά το φαγητό για την απαλλαγή από τα ενοχλητικά αέρια -και που μετρά ήδη περί τα 70 εκατ. post στο TikTok- μάλλον δεν ξενίζει τους Έλληνες χρήστες· ο θυμόσοφος λαός αναγνωρίζει χρόνια τώρα το πέρδεσθαι ως ένδειξη καλής υγείας. 

Τι λέει όμως η επιστήμη; Ο Vincent Ho, Ακαδημαϊκός και Κλινικός Γαστρεντερολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικού Σίδνεϊ, δίνει τις απαντήσεις σε άρθρο του στο The Conversation. 

«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα, καθώς τα αέρια ωθούνται προς την έξοδο από το σώμα μας» εξηγεί ο Δρ Ho και παραθέτει τα ευρήματα ισπανική μελέτης από το 2006, όπως αναφέρει το ένθετο του protothema.gr για την υγεία. 

Σε οκτώ ασθενείς με μετεωρισμό, επτά εκ των οποίων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ζητήθηκε να αποφύγουν για δύο ημέρες τροφές που προάγουν την παραγωγή αερίων, όπως τα φασόλια, και να καταναλώσουν το τελευταίο γεύμα τους το αργότερο οκτώ ώρες πριν από την πειραματική διαδικασία. Κάθε ασθενής κλήθηκε να καθίσει σε μια πολυθρόνα, ώστε να μην επηρεάσει η στάση του σώματος την κίνηση των αερίων. 

Οι ερευνητές διοχέτευσαν αέρα απευθείας στο λεπτό έντερο των συμμετεχόντων μέσω ενός ελαστικού σωλήνα που περνούσε από το στόμα τους, και συνέλεξαν σε μια σακούλα, μέσω σωλήνα τοποθετημένου στο ορθό, τα αέρια που απελευθέρωναν. Έτσι, οι ερευνητές μπορούσαν να εκτιμήσουν τον όγκο αερίων που παγιδεύονταν στο έντερο. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους ασθενείς να κάνουν πετάλι σε ένα ειδικά τροποποιημένο ποδήλατο γυμναστικής, ενόσω παρέμεναν καθιστοί στις πολυθρόνες τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά μικρότερο όγκο αερίων στο έντερο κατά την άσκηση, κάτι που οι επιστήμονες απέδωσαν στη βελτίωση  της κινητικότητας του εντέρου και ευκολότερη αποβολή των αερίων.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το περπάτημα μπορεί να έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: μπορεί να ενεργοποιήσει ένα νευρικό αντανακλαστικό, το οποίο βοηθά στην προώθηση των τροφών και των παραχθέντων αερίων μέσω του εντέρου. Το περπάτημα μπορεί επίσης να αυξήσει την ενδοκοιλιακή πίεση –όπως ενεργοποιεί τους κοιλιακούς μυς για τη διατήρηση της όρθιας θέσης και ισορροπίας-, η οποία βοηθά στην εκτόνωση των εντερικών αερίων.

Πώς να το κάνετε σωστά

Μια μελέτη από το Ιράν εξέτασε τα αποτελέσματα του περπατήματος σε 94 άτομα με μετεωρισμό. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν αργά για 10 έως 15 λεπτά (περίπου 1.000 βήματα) μετά το γεύμα και το δείπνο. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό σύστημα πριν από την έναρξη του προγράμματος και ξανά στο τέλος του προγράμματος τεσσάρων εβδομάδων. Διαπιστώθηκε ότι το περπάτημα μετά το γεύμα ανακούφισε από συμπτώματα, όπως ερυγή (ρέψιμο), μετεωρισμός και η κοιλιακή δυσφορία.

Στοιχείο-κλειδί: οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περπατήσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, σφίγγοντας δηλαδή τα χέρια πίσω από την πλάτη τους και γέρνοντας το κεφάλι προς τα εμπρός. Η στάση αυτή αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και κατά συνέπεια διευκολύνει την αποβολή αερίων από το παχύ έντερο. Ως προς το γυρτό κεφάλι, είναι ένας τρόπος για λιγότερη κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια του περπατήματος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button