ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Το χρηματιστήριο του κρέατος: Ανεβαίνουν οι τιμές, παρά τις… αντιστάσεις, για τον Δεκαπενταύγουστο – Η εικόνα στην Κρήτη

Νέες ανατιμήσεις στο κρέας “μαγειρεύονται” πανελλαδικά – Καθησυχαστικός, αλλά χωρίς να μπορεί να προβλέψει το μέλλον, δηλώνει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης

Μάχη για να κρατήσουν τις τιμές σε όλα τα είδη κρέατος στα επίπεδα που τις διατηρούν από το Πάσχα μέχρι τώρα δίνουν οι κρεοπώλες του νομού Ηρακλείου, όπως δηλώνει κατηγορηματικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ειδικά στο χοιρινό κρέας σε πανελλαδικό επίπεδο η τάση των τιμών, λόγω παγκόσμιας συγκυρίας, παραμένει ανοδική. Μάλιστα, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μέσα στον Σεπτέμβριο να έχουμε στην Κρήτη ελλείψεις στα αμνοερίφια, αφού πλέον η παραγωγή τους μειώνεται διαρκώς, λόγω της αδυναμίας του κτηνοτροφικού κόσμου να αντιμετωπίσει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής!

Πριν το Πάσχα οι τιμές ήταν χαμηλότερες στο χοιρινό κρέας, αφού στη συνέχεια αυξήθηκαν σημαντικά, όπως λέει στο neakriti.gr ο Λευτέρης Ντουράκης. Από τότε και μετά, όμως, δεν έχει μπει η παραμικρή αύξηση, αφού οι κρεοπώλες, παρά το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος, φροντίζουν να το “απορροφούν” για να μην το μετακυλίσουν στην τιμή του καταναλωτή, που, στο μεταξύ, μειώνει διαρκώς τις ποσότητες που αγοράζει, για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα και να πληρώσει και όλες τις άλλες υποχρεώσεις του που “τρέχουν”…

«Να ξέρετε ότι το Ηράκλειο αυτή τη στιγμή είναι ίσως από τους φτηνότερους νομούς στο κρέας. Εάν δείτε άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα, εμείς είμαστε οι πιο φτηνοί», τονίζει κατηγορηματικά στο neakriti.gr ο Λευτέρης Ντουράκης. «Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές σε σχέση με άλλες πόλεις. Διότι ο κρεοπώλης εδώ μειώνει το κέρδος του, αφού δεν “περνάει” στον καταναλωτή όλη την ανατίμηση που υπάρχει…».

Οι τιμές για τον Δεκαπενταύγουστο

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου, τόσο στην παρούσα φάση όσο και κατά τον Δεκαπενταύγουστο «το κοτόπουλο θα το βρείτε στα κρεοπωλεία μας από 3 έως και 3,5 ευρώ. Στο χοιρινό κρέας οι τιμές είναι από 6 έως 7 ευρώ, ανάλογα το κομμάτι. Στο μοσχάρι οι τιμές ξεκινάνε από τα 8 ευρώ το κιλό και φτάνουν ανάλογα με το κομμάτι μέχρι και τα 13,5 ευρώ το κιλό. Και αρνιά και κατσίκια θα τα βρείτε από 12 έως 13,90 ευρώ το κιλό…».

Στο σημείο αυτό, ο Λευτέρης Ντουράκης δηλώνει: «Μετά το Πάσχα δεν έχουν μπει αυξήσεις. Σε σχέση με τις τιμές πριν το Πάσχα, η διαφορά των τιμών είναι μεγάλη στα χοιρινά. Στο μοσχάρι και το κοτόπουλο οι τιμές έχουν “κρατηθεί”, ενώ στα αμνοερίφια παραμένουν σταθερές. Αλλά μειώνονται τα αμνοερίφια τώρα…».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο χοιρινό κρέας πράγματι υπήρξε σημαντική ανατίμηση το Πάσχα σε ποσοστό άνω του 20% με 25%, αλλά παραμένει σταθερή από τότε μέχρι και σήμερα. «Σε αυτές τις καταστάσεις, δυστυχώς υπάρχει η προσφορά και η ζήτηση. Τα χοιρινά ανά τον κόσμο είναι ελλειμματικά. Και μάλιστα τώρα ανακοίνωσε η Ολλανδία ότι για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα θα ρίξει την παραγωγή της κατά 30%. Οπότε καταλαβαίνετε ότι, όσο μειώνεται η ποσότητα, τόσο η τιμή ανεβαίνει. Γι’ αυτό και ανεβαίνουν τόσο πολύ οι τιμές στο χοιρινό…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα κιλό από χοιρινά σουβλάκια σήμερα έχει σε τοπικό επίπεδο τιμές που ξεκινάνε από 6,50 ευρώ και φτάνουν έως και τα 7,30 ευρώ, όπως μας λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

Οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους

Πώς όμως συμπεριφέρεται ο κόσμος που μπαίνει στα κρεοπωλεία του νομού Ηρακλείου; Όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι κι εδώ «οι καταναλωτές, επειδή δεν τους περισσεύουν πια χρήματα, προσπαθούν να μειώσουν τις αγορές τους. Δηλαδή, να μην αυξήσουν τα χρήματα, αλλά με τα ίδια χρήματα που έδιναν και πριν να πάρουν τώρα μικρότερες ποσότητες. Βλέπεις, δεν είναι μόνο το κρέας που θα πρέπει να αγοράσουν για τα νοικοκυριά τους», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης.

Η παραγωγή των αμνοεριφίων

Σε ό,τι αφορά τα αμνοερίφια της Κρήτης, ο πρόεδρος των κρεοπωλών τονίζει πως «η παραγωγή τους έχει μειωθεί. Δεν είναι πληθώρα τώρα τα αμνοερίφια. Μπορεί να δούμε και ελλείψεις μέχρι να βγει η νέα παραγωγή. Είναι ένα επάγγελμα που δεν “ανανεώνεται”… Φεύγει ένας ηλικιωμένος, χωρίς να μπαίνει ένας νέος. Μετά το φθινόπωρο δε θα δούμε ελλείψεις, γιατί θα βγει η καινούργια παραγωγή. Αν δούμε, θα δούμε για τον μήνα Σεπτέμβριο», όπως μας εξηγεί.

Στα κοτόπουλα η Κρήτη θα μπορούσε…

Την ίδια ώρα, στα κοτόπουλα η Κρήτη θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των αναγκών της Κρήτης. Αλλά, όπως λέει ο Λευτέρης Ντουράκης, «στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ οργανωμένες οι μεγάλες μονάδες. Έτσι το κρητικό κοτόπουλο, παρότι είναι πιο νόστιμο, δεν μπορεί σε τιμές να τις ανταγωνιστεί. Αυτό έχει ως συνέπεια οι καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερο το κοτόπουλο της υπόλοιπης Ελλάδας. Στα 10 κοτόπουλα που πουλάμε, μόνο τα 3 είναι από την Κρήτη. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει με μια παραπέρα και καλύτερη οργάνωση των δικών μας μονάδων», σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών.

Η Ευρώπη έχει πάθει μεγάλη ζημιά

Στο μεταξύ, η Ευρώπη δυσκολεύεται σε όλα τα είδη του κρέατος, αλλά στη χοιροτροφία πολύ περισσότερο. Και αυτό έχει να κάνει με τη βιομηχανοποιημένη παραγωγή του χοιρινού, που το καθιστά μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική δραστηριότητα στον χώρο της ζωικής παραγωγής.

«Δεν είναι αυτό που ζούμε εμείς εδώ στην Κρήτη με το αιγοπρόβατο, που ο κτηνοτρόφος, όταν δεν μπορεί να καλύψει το κόστος του, θα αρχίσει να μαζεύει κλαδιά ή να πάει στο δάσος και να δώσει χίλιες λύσεις για μπορέσει να κρατήσει το κοπάδι του. Σε ένα κοπάδι που είναι σταβλισμένο, αγοράζεις, ταΐζεις, παχαίνεις, παράγεις και πρέπει να πληρώσεις όλα αυτά τα κόστη», σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις στο neakriti.gr του κτηνίατρου-ερευνητή και πρώην προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκου Στεφανάκη…

Μάλιστα, ακόμα και με τις σημερινές τιμές, ο Αλέκος Στεφανάκης μάς είχε πει πως «δεν είναι στο 100% των πραγματικών τιμών. Οι παραγωγοί, παρά τις τιμές αυτές, ζορίζονται. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε μια οικονομική πραγματικότητα. Και φοβάμαι ότι η αυτάρκεια και η ευδαιμονία που είχαμε στην Ευρώπη θα αρχίσει να μειώνεται, αν δε σκύψουμε πάνω στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα».

Σε ό,τι αφορά τα βοοειδή, ο γνωστός επιστήμονας μάς είπε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτρέφονται με φυτική παραγωγή και αυτό έχει βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης, επειδή το κόστος είναι ελεγχόμενο. Πάντως, η Ελλάδα πλέον έχει εξάρτηση από τα βοοειδή σε ποσοστό πάνω από το 80% με 85%. Και στα χοιρινά μπορεί να έχουμε φτάσει μέχρι και το 90%.

«Κρατάει μόνο η αιγοπροβατοτροφία μας με χίλια βάσανα. Και επειδή έχουμε και μερικές συστηματικές εκτροφές στην πτηνοτροφία, έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο στο κοτόπουλο και υπάρχει ορθολογισμός», σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη…

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button