Διεθνής επικαιρότητα

Το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στον κόσμο βρέθηκε στο Καζακστάν

Την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος σπάνιων γαιών στην περιοχή του Καραγαντί στο κέντρο της χώρας, ανακοίνωσε το Καζακστάν.

Όπως αναφέρει το Euronews, στο κοίτασμα που ονομάστηκε «Νέο Καζακστάν», βρέθηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο τόνοι δημητρίου, λανθανίου, νεοδυμίου και υττρίου, στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως τα smartphones, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και οι σκληροί δίσκοι υπολογιστών.

«Εντός της περιοχής έχουν εντοπιστεί τέσσερις περιοχές με συνολικά εκτιμώμενα αποθέματα σπάνιων γαιών που φθάνουν τους 935.400 τόνους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας και Κατασκευών του Καζακστάν.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα συνολικά αποθέματα στο «Νέο Καζακστάν» θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 20 εκατομμύρια τόνους σε βάθος 300 μέτρων, με μέση περιεκτικότητα σε σπάνιες γαίες 700 γραμμάρια ανά τόνο.

Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα τοποθετούσε το Καζακστάν μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στον κόσμο όσον αφορά τα αποθέματα σπάνιων γαιών.

Ποιοι θα το εκμεταλλευτούν;

Η ανάπτυξη της περιοχής θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έξι χρόνια και να απαιτήσει επενδύσεις ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Arthur Poliakov, εκτελεστικός πρόεδρος του MINEX Forum, πιστεύει ότι θα χρειαστούν 10 έως 12 χρόνια για την εξόρυξη οποιουδήποτε μεταλλεύματος.

Διαβάστε ακόμη:
Τι είναι οι σπάνιες γαίες και γιατί τις θέλουν όλοι – Ποια ορυκτά διαθέτει η Ελλάδα

Το Καζακστάν δεν διαθέτει επί του παρόντος τις απαραίτητες τεχνολογίες για την επεξεργασία των σπάνιων γαιών και θα χρειαστεί την υποστήριξη ξένων εταίρων. Ο Poliakov σημείωσε ότι η Κίνα είναι πιθανό να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, καθώς είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σπάνιων γαιών και ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων που κατασκευάζονται με τη χρήση τους, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και των ηλιακών πάνελ.

«Ο δεύτερος παίκτης θα είναι πιθανότατα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί; Επειδή η πράσινη ατζέντα, η πράσινη τεχνολογία, όλα όσα σχετίζονται με τη ανάπτυξη των βιώσιμων ενεργειακών πόρων αποτελούν προτεραιότητα εκεί», δήλωσε ο Poliakov.

Προς το παρόν, πιστεύεται ότι η εθνική μεταλλευτική εταιρεία του Καζακστάν Tau-Ken Samruk θα αναλάβει το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει προεπενδυτικές εργασίες, όπως πρόσθετες γεωλογικές μελέτες, επιλογή τεχνολογίας και αξιολογήσεις σκοπιμότητας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button