ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Το «πενθήμερο» πέθανε στην Ελλάδα, αιώνια η μνήμη του

“Στας Ευρώπας”, ακόμη και σε χώρες που έχουν κεντροδεξιές κυβερνήσεις, εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις προς τον σταδιακό περιορισμό των εβδομαδιαίων ωρών – ακόμη και ημερών – εργασίας, δίχως απώλεια εισοδημάτων για τους εργαζόμενους. Οι πρωτοβουλίες βρίσκονται κυρίως σε πιλοτικά ή “αρχικής εφαρμογής” στάδια, αλλά υφίστανται σε τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αφού η παραγωγικότητα αυξάνεται αντί να μειώνεται! 

Στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο δε σκεφτόμαστε καν τον περιορισμό των ωρών, αλλά θεσμοθετήσαμε απλήρωτες υπερωρίες και υπερημερίες και πλέον καθιερώνουμε το 6ήμερο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Στους περισσότερους κλάδους είχε καθιερωθεί ήδη, από τις κυβερνήσεις της πρώτης μνημονιακής τετραετίας, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι.

Φυσικά με πενθήμερο ή εξαήμερο, οι μισθοί παραμένουν στα… τάρταρα, και είμαστε οι χειρότερα αμειβόμενοι μισθωτοί σε όλη την Ευρώπη των “27”. Ναι, 27οι στους 27. Στο ΑΕΠ είμαστε 26οι, μας περνά η Βουλγαρία, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι οι επιχειρηματίες μας είναι πλουσιότεροι από τους Βούλγαρους. Αλλά οι μισθωτοί… αφήστε τα: η Βουλγαρία είναι 60 ευρώ πάνω από μας στον μέσο μισθό σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. 

Το σκίτσο του Αντώνη Βαβαγιάννη από το news247 νομίζω τα λέει όλα… 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button