ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Τάσος Μπιρσίμ: Η ζωή και η πορεία του «θρυλικού» σκηνοθέτη που «έφυγε» από τη ζωή (vid)

Οι δικές του σκέψεις έμελλε να σφραγίσουν μια ολόκληρη εποχή – Δεκαετίες ολόκληρες

Από τις ανεπενάληπτες συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80, το ιστορικό νεύμα του τότε πρωθυπουργού στη Δήμητρα Λιάνη, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, που μάλιστα χρόνια μετά, απασχόλησε μέχρι και τη διάσημη Playmobil, μέχρι το στήσιμο των πρώτων ιδιωτικών σταθμών στην Ελλάδα, τον συντονισμό κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, τα εγκαίνια του Ελευθέριος Βενιζέλος και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004.

Μπροστά από την εποχή του, άλλα πάντα απλός και προσιτός. Με ένα πράσινο ντεσεβό τα χρόνια που το όνομά του έγινε γνωστό σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από τη δουλειά του, την εποχή, που για τον ίδιο αφιέρωναν χώρο κατά διαστήματα, οι μεγαλύτερες εφημερίδες της εποχής.

Η αυλαία για τον Τάσο Μπιρσίμ έπεσε στα 84 χρόνια της ζωής του. Γεμάτος, μετά από μια λαμπρή καριέρα δεκαετιών. Ο σκηνοθέτης συνώνυμο της επιτυχίας, που χάιδευε τα κουμπιά κι ερωτεύτηκε την τηλεόραση. Διαχρονικά δημιουργικός και ανήσυχος. Δάσκαλος για γενιές και γενιές συναδέλφων του. Για όλους ήταν ο κύριος Τάσος που είχε ιδέες και λύσεις.

«Καληνύχτα πατέρα. Άντεξες. Θαρραλέα πολέμησες και μέχρι την τελευταία πνοή σου η κάμερά σου σταθερή. Θετική. Φωτεινή. Όπως και η ζωή σου, η καριέρα σου. Η οικογένειά σου. Όλους τους αγκάλιαζες με την πιο μεγάλη προστατευτική αγκαλιά. Να τους καθοδηγήσεις. Να τους αγαπήσεις. Να τους συμβουλέψεις. Ώρα να ξεκουραστείς πατέρα. Αντίο…», ανέφερε ο γιος του Τάσου Μπιρσίμ.

Το όνομα του Τάσου Μπιρσίμ έγινε γνωστό σε ολόκληρη τη χώρα τη δεκαετία του ’80. Αιτία οι προεκλογικές συγκεντρώσεις της εποχής, που ο ίδιος έκανε να φαίνονται ακόμα μεγαλύτερες.

Λαοθάλασσες, από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη κι από την Πάτρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη Συνθήματα, παλμός και σημαίες, για να φανεί η δυναμική του κόμματος. Μια εποχή που οι ψηφοφόροι παρακολουθούσαν, έκαναν συγκρίσεις και πολλοί επηρεάζονταν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε βρει στο δικό του πρόσωπο, τον σκηνοθέτη που έψαχνε, τον προσωπικό του μάγο, όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής.

Πριν από κάθε προεκλογική συγκέντρωση και συνέντευξη στην τηλεόραση, πριν από κάθε δημόσια εμφάνιση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Τάσος Μπιρσίμ είχε λόγο, άποψη και ιδέες.

Δική του ιδέα ήταν και αυτές οι εικόνες. Το κοριτσάκι που έντυσε τις προεκλογικές αφίσες του ΠΑΣΟΚ το 1985, έδωσε το παρών και στην συγκέντρωση της Αθήνας. Ο ίδιος μάλιστα, είχε λύσει και ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής.

Τρία χρόνια μετά, ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει από το Χέρφιλντ νικητής στη μάχη της υγείας του και το κεφάλαιο σφραγίζει αυτό το νεύμα, που δεν σκέφτηκε ο τότε πρωθυπουργός.

Η επιτυχία δεν τον αλλάζει. Μετά την ΈΡΤ, έρχεται η θεμελίωση του Mega.

Για το ήθος, την ευγένεια και την επαγγελματική του κατάρτιση είχαν να λένε όλοι όσοι έτυχε να συνεργαστούν μαζί του. Ο Τάσος παρέμεινε απλός, ταπεινός, ψυχούλα, άνθρωπος πάνω απ’ όλα με ζεστασιά, γλυκομίλητος και άντρας από βελούδο.

Ο Τάσος Μπιρσίμ γεννήθηκε το 1940 και ξεκίνησε την πορεία του, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Οι βραβεύσεις και η καθολική αναγνώριση δεν μετριάζουν το πάθος του για δουλειά. Αναλαμβάνει παραγωγές της ΕΡΤ και μετά το 2000. Παραστάσεις στο Ηρώδειο και όχι μόνο. Βάζει πάντα τις δικές του πινελιές.

Για τους μεγαλύτερους ηλικιακά, που έζησαν την πορεία του συνολικά, ο Τάσος Μπιρσίμ θα μείνει πιθανότατα στο μυαλό τους, ως ο σκηνοθέτης που έκανε… θαύματα και μαγικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρωταγωνιστή. Στις σκέψεις και στις εικόνες που έστελνε σε όλα τα σπίτια.

Η αυλαία για τον Τάσο Μπιρσίμ έπεσε χθες το απόγευμα και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειάς του, η εξόδιος ακολουθία και η αποτέφρωσή του, θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Δείτε το βίντεο: 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button