ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Το νησάκι με τα πράσινα νερά που βρίσκεται πέντε λεπτά από τον Βόλο (φωτο)

Είναι ένα εκκλησάκι που βρίσκεται εντός του Παγασητικού κόλπου, σε μία βραχονησίδα, η οποία απέχει εκατό μέτρα από τη στεριά, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου (Σωρού) στον Βόλο.

Χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και η ιστορία του χάνεται στον 14ο ή 15ο αιώνα, χωρίς ακομα να μπορεί να ταυτοποιηθεί.

Η παλαιότερη έγγραφη αναφορά για το συγκεκριμένο εκκλησάκι που είναι γνωστή, υπάρχει στο έργο του Ρήγα Φεραίου «Νέος Ανάχαρσις» (Βιέννη 1797), όπως έχει καταγράψει ο Δ. Καραμπερόπουλος. Συγκεκριμένα ο Ρήγας αναφέρει: «Εις αυτόν τον λιμένα κατά την βάσιν του ακρωτηρίου Πύρρας και Δευκαλίωνος, λεγόμενον την σήμερον Αγκίστρι, κείνται τα ερείπια της Δημητριάδος. Αντικρύ του νησιού όπου είναι ο Άγιος Νικόλαος, επάνω εις το Αγκίστρι είναι ένα οίκημα μεγάλον πελεκημένον με σφυρί εις μίαν μόνην πέτραν και λέγεται Δασκαλιό κατά παραφθοράν του Δευκαλίων».

Επίσης ο Ρήγας Φεραίος αναφέρει στη «Χάρτα» ότι στη βραχονησίδα, υπάρχει το σημείο του Σταυρού που δηλώνει την ύπαρξη προσκυνήματος.

Εικάζεται οτι πρόκειται για ναό που έχτισαν και αφιέρωσαν ψαράδες της περιοχής , οι οποίοι πιθανά να κινδύνευσαν και να σώθηκαν κοντά στο νησάκι “Δευκαλίων” ή “Αγκίστρι” όπως λέγεται σήμερα.

Πάντως ακόμα και σήμερα, οι αλιείς της περιοχής, κάνουν μία στάση στο νησάκι για να περιποιηθούν τον ναό και να προσκυνήσουν.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button