Διεθνής επικαιρότητα

Το κρυφό «όπλο» Τραμπ για πίεση στον Πούτιν με φόντο τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το ρόλο του επικεφαλής στη διαμεσολάβηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δηλώνοντας πως θα μειώσουν τον ρόλο τους.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι άμεσοι στόχοι του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αλλάξει – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους στον Αμερικανό πρόεδρο, βλέποντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καθυστερεί τις προσπάθειες για τερματισμό των εχθροπραξιών. Η Μόσχα μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αποδεχτεί τα αιτήματα των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και ο Πούτιν έχει διατηρήσει μαξιμαλιστικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης του ελέγχου από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που δεν κατέχει πλήρως.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι πληροφοριοδότες υπό το καθεστώς της ανωνυμίας αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο τον Τραμπ.

Πιθανή αύξηση κυρώσεων και ο ρόλος του Ρούμπιο

Εξάλλου, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν παροτρύνει τις ΗΠΑ να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα, μεταξύ άλλων μέσω περισσότερων περιορισμών στις εξαγωγές ενέργειας και στα έσοδα από το πετρέλαιο, για να την αναγκάσουν σε κατάπαυση του πυρός με τους όρους που πρότεινε ο Τραμπ.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει ένα πρωτοφανές πακέτο κυρώσεων στο Κρεμλίνο από την πλήρη εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν έχουν καταφέρει να αναγκάσουν τον Πούτιν να βάλει τέλος στη μάχη. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα ενδέχεται να επηρεαστούν και από την απότομη απομάκρυνση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, και τον διορισμό του προσωρινού αντικαταστάτη του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απλοποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ, με τον Ρούμπιο να κατέχει και τους δύο ρόλους, καθώς η προσέγγιση του Λευκού Οίκου στην Ουκρανία έχει καθοδηγηθεί από τις διάφορες ιδέες κορυφαίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του Γουίτκοφ, ο οποίος θεωρείται πιο «συμβιβαστικός» με τις ρωσικές θέσεις.

Οι θέσεις του Κιέβου στην Αμερικανική πρόταση

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε να παραχωρήσει στις ΗΠΑ τον έλεγχο ορισμένων μελλοντικών εσόδων από πόρους, προκειμένου να διατηρήσει την υποστήριξη του Τραμπ και έχει υποστηρίξει τις εκκλήσεις για άνευ όρων εκεχειρία τουλάχιστον 30 ημερών.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος πίεσε την Ευρώπη να διαχειριστεί τη δική της περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι ο Τραμπ κατάφερε να ξεκινήσει τη διαδικασία, αλλά ότι εναπόκειται στο Κίεβο και τη Μόσχα να συμφωνήσουν.

Στο πλαίσιο των προτάσεων που κοινοποιήθηκαν στους Ευρωπαίους συμμάχους τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας, της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας που προσάρτησε ο Πούτιν από την Ουκρανία το 2014. Η συμφωνία θα πάγωνε επίσης τη σύγκρουση σε μεγάλο βαθμό κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών μάχης, δίνοντας στη Ρωσία αποτελεσματικό έλεγχο τμημάτων των άλλων τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που κατέχει.

Οι φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποσυρθούν, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν τελικά και η Ουκρανία θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί η τήρηση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει επίσης η Μόσχα να επιστρέψει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια της Ουκρανίας, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, τον οποίο κατέλαβε στις αρχές του πολέμου. Η εγκατάσταση θα τεθεί τότε υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και θα προμηθεύει ενέργεια και στις δύο πλευρές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε κάτι τέτοιο σε συνέντευξή του στην εκπομπή Face The Nation του CBS που μεταδόθηκε την Κυριακή, λέγοντας «δεν νομίζω ότι είναι πιθανή οποιαδήποτε αλλαγή».

Ευνοϊκή εξέλιξη για το Κρεμλίνο η «υποχώρηση» Τραμπ;

Την ίδια ώρα, το Associated Press, σε ρεπορτάζ από ρωσικές πηγές, καταγράφει το ανάμεικτο κλίμα στη Μόσχα, καθώς στο Κρεμλίνο βλέπουν και τη θετική εξέλιξη των γεγονότων από την αποστασιοποίηση των ΗΠΑ. Οι σύμβουλοι Πούτιν θεωρούν πως ο Τραμπ επανέλαβε τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου και υπέδειξε ότι το Κίεβο θα πρέπει να παραδώσει εδάφη και να παραιτηθεί από την ένταξή του στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, θεωρούν ότι έχει προχωρήσει σε μια προσέγγιση με τη Μόσχα που ήταν αδιανόητη πριν από μήνες.

Ένα κέρδος για το Κρεμλίνο είναι ότι η Ουάσινγκτον συνομιλεί ξανά με τη Μόσχα μετά από χρόνια εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 – και όχι μόνο για τον πόλεμο, δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφ, ανώτερος ερευνητής στο think tank New Eurasian Strategies Centre.

Ρώσοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης από την αρχή κιόλας των συζητήσεων με τους αξιωματούχους του Τραμπ προσπάθησαν να υπογραμμίσουν ότι η Ουκρανία αποτέλεσε μόνο ένα γεωστρατηγικό θέμα για τις ΗΠΑ.

Το κύριο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας ανέφερε ότι η συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ-Γουίτκοφ, έδειξε ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον χτίζουν μαζί «μια νέα δομή του κόσμου».

Υπό αυτή την έννοια, «ο Πούτιν έχει ήδη πάρει ένα μέρος από αυτό που επιδίωκε» – την οπτική της Ρωσίας ως χώρας ισότιμη με τις ΗΠΑ, είπε ο Πετρόφ.

Ο Τραμπ φαίνεται επίσης να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο Κίεβο παρά στη Μόσχα στην προσπάθειά του να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία και φαίνεται πρόθυμος να επιστρέψει σε μια πιο φυσιολογική σχέση με τη Ρωσία και τις «μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες» της, δήλωσε ο καθηγητής Σαμ Γκριν του King’s College London.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι όροι μιας πιθανής διευθέτησης παραμένουν «αόριστοι», λέει ο Σεργκέι Ρανττσένκο, ιστορικός και καθηγητής στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Johns Hopkins.

Παράλληλα, ο Γκριν λέει ότι «η Ουκρανία πιθανότατα δεν αισθάνεται σίγουρη ότι η υποχώρηση των ΗΠΑ από τη διαδικασία σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο», προσθέτοντας ότι «ούτε η Ρωσία είναι σίγουρη για τον τερματισμό της βοήθειας από την κυβέρνηση Τραμπ».

Την ίδια ώρα, άλλοι διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον του Πούτιν να παρατείνει τον πόλεμο και να συνεχίσει να σημειώνει κέρδη στο πεδίο της μάχης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button