Το κλίμα αλλάζει σε βάρος του Ισραήλ

Δημοσκόπηση έδειξε ότι το 61% των Ισραηλινών επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος και να επιστρέψουν οι όμηροι
Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα εισέρχεται σε μια νέα, βίαιη φάση, ένας αυξανόμενος αριθμός φωνών μέσα στη χώρα μιλά ανοιχτά εναντίον του και για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται. Ο Γιάιρ Γκολάν, αριστερός πολιτικός και πρώην αναπληρωτής αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), προκάλεσε αγανάκτηση την περασμένη Δευτέρα, όταν δήλωσε: «Το Ισραήλ βαδίζει στο να γίνει κράτος παρίας, όπως ήταν η Νότια Αφρική, αν δεν επιστρέψουμε στη λογική. Ένα λογικό κράτος δε διεξάγει πόλεμο κατά αμάχων, δε σκοτώνει μωρά για χόμπι και δε θέτει ως στόχο την αποπληθυσμιακή πολιτική», είπε σε δημοφιλές πρωινό ενημερωτικό πρόγραμμα της ισραηλινής δημόσιας ραδιοφωνίας.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «συκοφαντία αίματος». Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη, ο πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μοσέ “Μπόγκι” Γιααλόν, προχώρησε ακόμη περισσότερο: «Δεν πρόκειται για “χόμπι”», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, «αλλά για κυβερνητική πολιτική, της οποίας ο απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της εξουσίας. Και μας οδηγεί στην καταστροφή». Μόλις 19 μήνες πριν, όταν ένοπλοι της Χαμάς πέρασαν τον φράχτη στο Ισραήλ και σκότωσαν περίπου 1.200 άτομα, κυρίως πολίτες, παίρνοντας άλλους 251 ως ομήρους στη Γάζα, δηλώσεις όπως αυτές φάνταζαν αδιανόητες.
Εντωμεταξύ, το σύστημα υγείας της Γάζας «ξεπερνά τα όρια της κατάρρευσης» από την ισραηλινή επίθεση και τις εκκενώσεις, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Βρέφος από τη Γάζα επέστρεψε στη ζώνη πολέμου μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ιορδανία. Σήμερα όμως η Γάζα βρίσκεται σε ερείπια, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει νέα στρατιωτική επίθεση και παρόλο που συμφώνησε να άρει τον αποκλεισμό της περιοχής, μόνο ελάχιστη βοήθεια έχει καταφέρει να εισέλθει.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του Καναλιού 12 του Ισραήλ έδειξε ότι το 61% των Ισραηλινών επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος και να επιστρέψουν οι όμηροι. Μόνο το 25% στηρίζει τη συνέχιση των μαχών και την κατοχή της Γάζας.
Η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς και θα διασώσει τους εναπομείναντες ομήρους. Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι μπορεί να πετύχει «ολοκληρωτική νίκη» και διατηρεί έναν ισχυρό πυρήνα υποστηρικτών.
Ωστόσο, το κλίμα σε άλλους κύκλους της ισραηλινής κοινωνίας είναι «ένα κλίμα απελπισίας και αίσθησης ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα», λέει ο πρώην διαπραγματευτής ομήρων του Ισραήλ Γκέρσον Μπάσκιν. «Η συντριπτική πλειοψηφία όλων των οικογενειών των ομήρων πιστεύει ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία», συνεχίζει και προσθέτει: «Μια μικρή μειοψηφία πιστεύει ότι ο πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η εξάλειψη της Χαμάς και μετά θα απελευθερωθούν οι όμηροι».
Την περασμένη Κυριακή, περίπου 500 διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μπλουζάκια με τη φράση “Σταματήστε τη φρίκη στη Γάζα”, και κρατούσαν φωτογραφίες μωρών που σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, προσπάθησαν να κάνουν πορεία από την πόλη Σντερότ έως τα σύνορα με τη Γάζα, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα ισραηλινή επίθεση.
Στην πορεία ηγήθηκε η οργάνωση “Μαζί Στεκόμαστε”, μια μικρή αλλά αναπτυσσόμενη αντιπολεμική ομάδα Εβραίων και Παλαιστίνιων πολιτών του Ισραήλ. Αφού προσπάθησαν να μπλοκάρουν έναν δρόμο, ο ηγέτης της ομάδας Αλόν-Λι Γκριν συνελήφθη, μαζί με άλλους οκτώ.
Από κατ’ οίκον περιορισμό, ο κ. Γκριν δήλωσε: «Νομίζω πως είναι προφανές ότι βλέπουμε μια αφύπνιση μέσα στο ισραηλινό κοινό. Μπορεί κανείς να δει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν θέση».
Ένας άλλος ακτιβιστής της οργάνωσης “Μαζί Στεκόμαστε”, ο Ούρι Βέλτμαν, δήλωσε πως πιστεύει ότι αυξάνεται η πεποίθηση ότι η συνέχιση του πολέμου «δεν είναι μόνο επιζήμια για τον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων, των στρατιωτών και όλων μας».
Τον Απρίλιο χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι, απ’ όλα τα σώματα του στρατού, υπέγραψαν επιστολές απαιτώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να επικεντρωθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων.
Ωστόσο, πολλοί στο Ισραήλ έχουν διαφορετικές απόψεις. Στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προς τη Γάζα, ο Γκιδεόν Χασαβίτ, ο οποίος ήταν μέρος μιας ομάδας που διαδήλωνε κατά της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε: «Δεν είναι αθώοι αυτοί οι άνθρωποι», είπε αναφερόμενος στους κατοίκους της Γάζας, «κάνουν τις επιλογές τους, επέλεξαν μια τρομοκρατική οργάνωση».
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε νέες κυρώσεις
Στην πιο ισχυρή του κίνηση μέχρι σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε τις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ και δήλωσε στον Ισραηλινό πρέσβη ότι η στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα είναι «ηθικά αδικαιολόγητη».
Η Ε.Ε. δήλωσε ότι επανεξετάζει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, η οποία ρυθμίζει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας να αναφέρει πως «μια ισχυρή πλειοψηφία» των κρατών-μελών τάσσεται υπέρ της επανεξέτασης της συμφωνίας που έχει ισχύ εδώ και 25 χρόνια.
Το βράδυ της Δευτέρας, το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Γαλλία και τον Καναδά υπέγραψαν κοινή δήλωση με αυστηρή διατύπωση, καταδικάζοντας τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ και προειδοποιώντας για «περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα», εάν δε βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.