ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Το καλοκαίρι στην Υγεία θα είναι θερμό» – Λήγουν οι συμβάσεις 200 εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ στις 30 Ιουνίου

Αιτία… πολέμου για τους εργαζόμενους στην Υγεία η τοποθέτηση εργολάβων στις υπηρεσίες της σίτισης και της καθαριότητας στα νοσοκομεία

Αιτία… πολέμου για τους εργαζόμενους στην Υγεία η τοποθέτηση εργολάβων στις υπηρεσίες της σίτισης και της καθαριότητας στα νοσοκομεία, με τον Δημήτρη Βρύσαλη να λέει στο Ράδιο 98,4 ότι η επόμενη μέρα λήξης των συμβάσεων για τους 200 περίπου συμβασιούχους στο ΠΑΓΝΗ δε θα είναι εύκολη υπόθεση. 

Σε όλη την Ελλάδα, οι συμβασιούχοι στους συγκεκριμένους τομείς είναι περίπου 5.000. 

«Αν τους μονιμοποιούσαν, το κόστος θα ήταν λιγότερο», ανέφερε ενδεικτικά. 

«Η επόμενη μέρα της παράδοσης της καθαριότητας και της σίτισης σε εργολάβους τούς προειδοποιούμε ότι δε θα είναι εύκολη υπόθεση για καμία Διοίκηση, όπως και το υπουργείο», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης σχολιάζει παράλληλα επικριτικά τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περί προσωπικού που επαρκεί, ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και συμβασιούχων που, όταν λήξει η σύμβασή τους, μπορούν να εργαστούν στον χώρο του τουρισμού-επισιτισμού. 

«Θα κλείσει πόρτα» 

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης για την υγεία και την πρόνοια χθες Πέμπτη 27 Ιουνίου και της 24ωρης απεργίας για τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ ή ΠΟΕΔΗΝ σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε επισήμανε τα εξής μεταξύ άλλων: «Πριν τα μνημόνια οι επαγγελματίες Υγείας θεωρούσαν το ΕΣΥ ελκυστικό χώρο εργασίας με καλούς μισθούς, καλές συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες για εκπαίδευση και επαγγελματική εξέλιξη. Μετά τα μνημόνια άρχισε ο κατήφορος, η αντίστροφη πορεία. Αναπόφευκτα φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, με τους υγειονομικούς να αποχωρούν μαζικά από το σύστημα. Εάν δε δοθούν επιπλέον χρήματα στη Δημόσια Υγεία, ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα… κλείσει την πόρτα. 

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ΝΟΣΕΙ! Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας στη χώρα μας είναι 5,5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω.
Υποχρέωση του κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. 

Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ στους ασθενείς. 

Κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ χωρίς να αναπληρώνονται. 

Υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας. 

Η εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις. Έχουν απομείνει 5.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, καθότι οι υπόλοιποι 1.000 απολύθηκαν αφού εγκαταστάθηκαν εργολάβοι. Και οι 5.000 που απέμειναν απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. 

Ζητάμε να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία. 

Έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου για την ένταξή μας στα ΒΑΕ και απορρίφθηκε. Υπηρετούν στο ΕΣΥ περί τους 2.800 υπάλληλοι με το πρόγραμμα των 4.000 του ΟΑΕΔ (τώρα ΔΥΠΑ), οι οποίοι υφίστανται τις μεγαλύτερες μισθολογικές αδικίες σε σχέση με κάθε δημόσιο υπάλληλο. Εργάζονται 7 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, χωρίς να δικαιούνται ωρίμανση στα μισθολογικά κλιμάκια και επιδόματα. 

Όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί, καθώς επίσης και το ωρομίσθιο. Ο μισθός νοσηλευτών και διασωστών είναι 800 ευρώ, των τραυματιοφορέων 680 ευρώ. Το κυκλικό ωράριο (8 νύχτες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά και τρεις αργίες) αμείβεται με 120 ευρώ συνολικά. Ο μισθός του γιατρού είναι 1.850 ευρώ. Κοροϊδία!!! 

Εάν δε δοθούν επιπλέον χρήματα στη Δημόσια Υγεία, ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα… κλείσει την πόρτα». 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button