Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Το είδαμε κι αυτό: Κινδύνεψε να βγει στο σφυρί η… Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Πολλά έχουμε δει να συμβαίνουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αυτό που δεν είχαμε δει ήταν να βγει στο σφυρί μια… πανελλήνια έκθεση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και την έκταση με τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο η ίδια, αλλά και πολλές ακόμη εκδηλώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι κατόπιν ανακοπής, ο πλειστηριασμός ακυρώθηκε…

Ωστόσο, έχει σημασία το ιστορικό της υπόθεσης. Η οποία ξεκινάει από κάποια χρέη του προηγούμενου νομικού προσώπου προς έναν ιδιώτη, που ήταν και ο επισπεύδων του πλειστηριασμού.

Ο πλειστηριασμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πλειστηριασμού, ο οποίος εμφανίζεται προς ώρας ως «αναρτημένος», εκτελεστός τίτλος ήταν τελεσίδικη απόφαση (του 2022) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας (Διαδικασία Περιουσιακών – Μισθωτικών Διαφορών), ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται σε 207.816,38 ευρώ, πλέον νομίμων τόκων και εξόδων εκτελέσεως.

Ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε η εμπορική αξία του ακινήτου με βάση σχετική έκθεση εκτίμησης, δηλαδή το ποσό των 6.020.000 ευρώ. Με βάση την έκθεση πλειστηριασμού που αναρτήθηκε χθες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με προγραμματισμό για τις 10 Ιουλίου, αυτός θα αφορούσε έκταση, -η οποία ανήκε στο παρελθόν στο Νομαρχιακό Ταμείο Φθιώτιδας-, στη θέση «Άγιος Τρύφων Λαμίας», εγγύς της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, επιφάνειας 167.457 τ.μ.

Κατά την επιτόπια αυτοψία και σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης το ακίνητο συνολικής επιφανείας 118.010,06 τ.μ. μετά των επ΄αυτής κτιριακών εγκαταστάσεων (Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας) βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Επί της οικοπεδικής έκτασης ανεγέρθηκαν το 1988 κτηριακές εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της «Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας» και συγκεκριμένα:

1) Εκθεσιακός Χώρος Α δύο επιπέδων (υπόγειο και ισόγειο με πατάρι) εμβαδού 2.925,41 τ.μ., ο οποίος χωροθετείται στο δυτικό όριο της οικοπεδικής έκτασης. Στο ισόγειο υφίσταται χώρος εκδηλώσεων και γραφεία. Πρόκειται για κτίριο σύμμικτης κατασκευής με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και μεταλλικής κατασκευής, με πλαγιοκάλυψη και επικάλυψηαπό πάνελ, εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου και εσωτερικά χωρίσματα με γυψοσανίδες.

2) Εκθεσιακός Χώρος Β δύο επιπέδων (υπόγειο και ισόγειο) εμβαδού 2.642,82 τ.μ,, ο οποίος χωροθετείται στο νοτιοδυτικό όριο της οικοπεδικής έκτασης. Πρόκειται για κτίριο σύμμικτης κατασκευής με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και μεταλλικής κατασκευής, με πλαγιοκάλυψη και επικάλυψη από πάνελ και εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου.

3) Εκθεσιακός Χώρος Γ εμβαδού 2.898,24 τ.μ. ο οποίος χωροθετείται στο νότιο όριο της οικοπεδικής έκτασης. Πρόκειται για κτίριο σύμμικτης κατασκευής με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και μεταλλικής κατασκευής, με πλαγιοκάλυψη και επικάλυψη από πάνελ και εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου.

4) Ισόγειο ημιτελές πλακοσκεπές κτίσμα συμβατικής κατασκευής επιφάνειας 118,98 τ.μ.,

5) Ισόγειο λαμαρινοσκεπές κτίσμα συμβατικής κατασκευής επιφάνειας 35,24 τ.μ.,

6) Διώροφο πλακοσκεπές κτίσμα συμβατικής κατασκευής επιφάνειας 138,09 τ.μ.,

7) Ισόγειο λαμαρινοσκεπές κτίσμα συμβατικής κατασκευής επιφάνειας 63,72 τ.μ. και

8) Ισόγειο πλακοσκεπές υποσταθμού ΔΕΗ συμβατικής κατασκευής επιφάνειας 45,48 τ.μ.

Ο πλειστηριασμός στρεφόταν κατά του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας», ενώ ως τίτλος κτήσης θεωρείται το υπ΄αριθ. 84/19-7-1976 παραχωρητήριο του Υπουργικού Συμβουλίου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όσο για τα βάρη του ακινήτου υπάρχει προσημείωση υποθήκης υπέρ του επισπεύδοντος Χ. Κ. για ποσό 68.745,28 ευρώ, εγγραφείσα την 20-7-2021 και κατάσχεση υπέρ του ίδιου για ποσό 207.816,38 ευρώ, εγγραφείσα την 7-12-2023.

Η ακύρωση του σφυριού και η συνέχεια…

Η δημοσίευση του πλειστηριασμού τον περασμένο Απρίλιο προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του φορέα διαχείρισης. Έτσι, κατόπιν προσφυγής του Φορέα ΠΕΛ Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ ο πλειστηριασμός ακυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λαμίας.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του δικηγόρου του φορέα Θ. Καραΐσκου προς το Star Κεντρικής Ελλάδας, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, καθώς εκτός από την ακύρωση του πλειστηριασμού και της έκθεσης αναγκαστικής εκτέλεσης, αναγνωρίζει τη νομιμότητα της μεταβίβασης και της χρήσης του χώρου από την ΠΕΛ Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ. Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος, η υπόθεση θα έχει συνέχεια, καθώς υπάρχει πρόθεση άσκησης αγωγής αποζημίωσης κατά του επισπεύδοντος για παράνομη κατάσχεση.

Η ιστορία της Έκθεσης

Ιστορία έξι δεκαετιών μετράει η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, που εξελίχθηκε σε κορυφαίο θεσμό για την ευρύτερη περιοχή. Η αφετηρία ήταν το 1966, όταν σε σύσκεψη στη Νομαρχία με τη συμμετοχή όλων των Εμπορικών Οργανώσεων, συλλόγων και πολιτικών αποφασίζεται να λειτουργήσει τον Μάιο του 1967 γεωργική έκθεση σε ιδιωτικό χώρο με επιμέλεια & εποπτεία της Διεύθυνσης Γεωργίας και της Νομαρχίας.

Το 1967 εγκαινιάζεται η 1η Γεωργική Έκθεση σε μισθωμένο χώρο στο βόρειο τμήμα της πόλης, στην οποία συμμετείχαν εκθέτες από όλη την Ελλάδα. Το 1970 αγοράζεται η έκταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Π.Ε.Λ επιφάνειας 167.000 τ.μ., από το Νομαρχιακό Ταμείο Φθιώτιδας. Το 1974, η 8η περίοδος της Π.Ε.Λ. λειτουργεί για πρώτη φορά στον σημερινό χώρο.

Ορόσημο θεωρείται η ίδρυση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με το Ν.214/1975, µε έδρα τη Λαμία και σκοπό τη διοργάνωση της ετήσιας πανελλήνιας έκθεσης. Το 1977 μεταβιβάζεται η κυριότητα αυτού του χώρου στη Διοίκηση του Νομικού Προσώπου της Π.Ε.Λ. Το 1988 αρχίζει η ανέγερση των τριών στεγασμένων εκθεσιακών χώρων έκτασης 2.700 τ.μ. ο καθένας, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν τελειοποιηθεί, πλην όμως λειτουργούν σε ανεκτά επίπεδα.

Το 2014 η Π.Ε.Λ. συμπλήρωσε σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας με σκοπό την προβολή και προώθηση πάσης φύσεων γεωργικών μηχανημάτων, την παρουσίαση της προόδου της εκμηχάνισης της γεωργίας και των γεωργικών βιομηχανιών κ.ά. Την ίδια περίοδο τροποποιήθηκε ο νόμος ίδρυσης της με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, ωστόσο αυτό δεν επετεύχθη εξαιτίας του προβληματικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας,

Το 2019 έγινε η σύσταση νέου φορέα Διαχείρισης με κατάργηση του προηγούμενου ΝΠΔΔ. Ειδικότερα, με το νόμο 4605/2019 (Άρθρο 65) συστάθηκε ο «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.», στον οποίο μεταφέρθηκαν οι σκοποί και κάθε αρμοδιότητα του καταργηθέντος ΝΠΔΔ. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας επιμερίστηκε στον Δήμο Λαμιέων, ως κύριο μέτοχο, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λαμίας.

Παράλληλα, στην ανώνυμη εταιρεία «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, για χρονικό διάστημα 30 ετών, προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση, το ακίνητο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (Π.Ε.Λ.)

Πηγή: newmoney

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button