Τουρισμός: Με μετανάστες κοιτάζουν να καλύψουν τα εργασιακά κενά – Με fast track διαδικασία η νομιμοποίηση 30.000 αιτούντων άσυλο

Χαμηλές αποδοχές και εποχικότητα απομακρύνουν τους Έλληνες από τον τουρισμό
Δημοσίευμα του “Guardian” έρχεται να “βάλει φωτιά” όσον αφορά στον τρόπο που επιχειρεί η χώρα μας να καλύψει τα τεράστια εργασιακά κενά που παρατηρούνται στον χώρο του τουρισμού. Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει στο ρεπορτάζ της ότι οι επαγγελματίες κάνουν απέλπιδες προσπάθειες για να βρουν διαθέσιμο προσωπικό, ώστε να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους, με τους “ντόπιους” να είναι αρκετά διστακτικοί λόγω των γνωστών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ειδικά στο κομμάτι της εργασιακής εξασφάλισης και των αμοιβών, οι οποίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αναλογικά με το μέγεθος των απαιτήσεων.
Ως λύση, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, οι οποίες υπολογίζονται στις 80.000, προωθείται το σχέδιο της νομιμοποίησης ενός μεγάλο αριθμού μεταναστών που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας, και οι οποίοι ανέρχονται στις 30.000, ενώ παράλληλα αναζητείται εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό. Ειδική αναφορά γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει «ανοίξει ο δρόμος» για να εφαρμοστεί το μέτρο.
«Οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μέχρι πρότινος υπέφεραν σε εγκαταστάσεις για πρόσφυγες, θα καλύψουν θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα αργότερα αυτόν το μήνα, αφού προηγουμένως εκπαιδευτούν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – ένα πρωτοποριακό βήμα σε μια χώρα όπου η Ακτοφυλακή έχει κατηγορηθεί για παράνομα pushbacks», τονίζει το δημοσίευμα.
Τάζουν περισσότερα χρήματα, αλλά το ενδιαφέρον είναι μικρό
Τεράστιο πρόβλημα παρατηρείται σε “πόστα” τα οποία απαιτούν εκπαίδευση, κάτι φυσικά που απαιτεί χρόνο, αλλά και ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως σεφ, προσωπικό κουζίνας, υπεύθυνοι ρεσεψιόν, εργαζόμενοι στην υποδοχή, σερβιτόροι κ.ά. Οι επαγγελματίες του τουρισμού αγωνιούν και προσπαθούν να δελεάσουν τους υποψήφιους εργαζόμενους, υποσχόμενοι υψηλότερες αμοιβές, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως είναι η Ρόδος και η Κρήτη.
Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr για το ενδεχόμενο πολλές από τις κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό να καλυφθούν με μεθόδους όπως αυτή που περιγράφει το βρετανικό δημοσίευμα για τις νομιμοποιήσεις μεταναστών από τρίτες χώρες. Ο κ. Κοκολάκης μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος, τα οποία απωθούν ένα μέρος από το εργατικό δυναμικού, στρέφοντας το ενδιαφέρον του σε θέσεις εργασίας που τους παρέχουν μεγαλύτερη εξασφάλιση, κάτι που η εποχικότητα στον τουριστικό κλάδο δεν μπορεί να διασφαλίσει.
Προσπαθούν να βρουν λύση με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό
«Είναι γεγονός ότι αναζητούνται πολλές φορές λύσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό μέσω διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ενώ τώρα προκρίνεται η λύση της νομιμοποίησης ενός αριθμού μεταναστών που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας.
Αυτές οι λύσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα, καθώς πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, που έρχονται για ένα μεροκάματο, δε διαθέτουν την αναγκαία κουλτούρα του τουρισμού, με αποτέλεσμα, αντί να αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν, απεναντίας υποβαθμίζεται αρκετά η ποιότητά του», ανέφερε ο κ. Κοκολάκης.
Οι λόγοι που απομακρύνουν τους Έλληνες από τον τουρισμό
«Οι λόγοι που απωθούν πολλούς από τους ντόπιους να ασχοληθούν με τον τουρισμό είναι γνωστοί, όπως η επισφαλής εργασία εξαιτίας της εποχικότητας, το δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι μένουν για ένα διάστημα χωρίς εισόδημα και φυσικά οι δύσκολες συνθήκες εργασίας. Πολλοί συνάδελφοι έχουν γίνει κυριολεκτικά “πολυεργαλεία”, καθώς για να καλύψουν τα κενά αναγκάζονται να δουλέψουν ακόμα και σε διαφορετικά πόστα καθημερινά, ενώ τα ωράρια πολλές φορές δεν τηρούνται. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει πολλούς να αποχωρήσουν από τον τουρισμό, αναζητώντας μεγαλύτερη εξασφάλιση σε άλλα επαγγέλματα. Στις μόνιμες απαιτήσεις μας είναι πάντοτε οι καλύτερες αμοιβές, η πενθήμερη εργασία και η τήρηση του οχταώρου, όπως προβλέπει ο νόμος», τόνισε ο κ. Κοκολάκης.
«Ακόμα να συνέλθουμε από το σοκ της πανδημίας»
«Είναι εν μέρει κληρονομιά της πανδημίας της COVID-19, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα», δήλωσε στον “Guardian” ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Εστίαση και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ειδικά στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο. Πολλοί που έφυγαν από τον χώρο την περίοδο της καραντίνας δεν επέστρεψαν ποτέ. Εκτιμάται ότι παραμένουν κενές 80.000 θέσεις εργασίας», είπε και πρόσθεσε ότι «μόλις τελειώσει η σεζόν, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα από το ταμείο ανεργίας. Όταν υπάρχει κρίση κόστους ζωής, πώς θα επιβιώσουν το υπόλοιπο του έτους;», αναρωτήθηκε.
Για την κατάσταση των αιτούντων άσυλο μίλησε στον “Guardian” και η Σοφία Κουβελάκη, επικεφαλής του Home Project, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα.
«Είναι αδιανόητο να συζητάμε για έναν αυξανόμενο αριθμό απελάσεων, όταν οι στατιστικές δείχνουν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να καλυφθούν 750.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2050», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «πάνω από 1.400 παιδιά έχουν περάσει από τους ξενώνες μας και εκατοντάδες από αυτά διέπρεψαν όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας υψηλών απαιτήσεων».
Καλοβλέπουν το ενδεχόμενο οι επαγγελματίες να καλύψουν μέρος των κενών με μετανάστες
«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε υπαλλήλους», είπε στον “Guardian” ο Δημήτρης Σταθοκωστόπουλος, ο οποίος διευθύνει γνωστό εστιατόριο μαζί με τον αδελφό του.
«Ο τουρισμός είναι σίγουρα σε άνοδο, αλλά αυτές τις μέρες οι Έλληνες προτιμούν να δουλεύουν πενθήμερο, 9 με 5, σε δουλειές γραφείου», πρόσθεσε.
«Μόλις έλαβα μια πρόταση πρόσληψης από μια εταιρεία στο Ντουμπάι, την οποία εξετάζω», δήλωσε ο κ. Σταθοκωστόπουλος. «Ένας Μπαγκλαντεσιανός εργάζεται στην κουζίνα μας και είναι εξαιρετικός. Είναι άνθρωποι από την Ασία και άλλα μέρη του κόσμου, που κάνουν τώρα αίτηση γι’ αυτού του είδους την εργασία», εξήγησε.