Διεθνής επικαιρότητα

Τι κρύβεται πίσω από την υποχώρηση του Τραμπ για τους δασμούς στα smartphones – Ποιος ωφελείται

Σε μια ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Αρχής Τελωνείων των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε αθόρυβα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αναφέρονταν  μια σειρά κωδικών ως εξαιρούμενοι από τον δασμό 125% για τα αγαθά που εισέρχονται στη χώρα από την Κίνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, o κωδικός «8517.13.00.00» δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο κόσμο, αλλά στον κατάλογο των Αμερικανικού Τελωνείων αντιπροσωπεύει τα smartphones.

Η συμπερίληψη του συγκεκριμένου κωδικού στα υπό εξαίρεση εισαγόμενα προϊόντα, σήμαινε ότι η νούμερο ένα κινεζική εξαγωγή προς τις ΗΠΑ σε αξία πέρυσι απαλλάχθηκε από τους φόρους εισαγωγής, μαζί με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα, όπως ημιαγωγοί, ηλιακές κυψέλες και κάρτες μνήμης.

Μια εκπληκτική αναστροφή

Με δεδομένη την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ πριν από λίγες ημέρες, ότι μέρος του σκοπού της κλιμάκωσης των δασμών στην Κίνα ήταν η επιστροφή της παραγωγής iPhone στις ΗΠΑ, η εξέλιξη αυτή ήταν μια εκπληκτική στροφή.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον αποκλείσει από τους δασμούς το μεγαλύτερο κινεζικό εξαγωγικό προϊόν, και σίγουρα το πιο προβεβλημένο τελικό προϊόν, χωρίς να το ανακοινώσουν αρχικά δημόσια.

Αξίζει να εξετάσουμε τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε αυτή η εξαίρεση.

Οι επιπτώσεις των δασμών 125% στις εγκαταστάσεις κατασκευής «Zhengzou» της Apple στην ανατολική Κίνα θα είχαν αρχίσει να φαίνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες στα περισσότερα αμερικανικά καταστήματα Apple.

Σύμφωνα με την Counterpoint, μια παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς τεχνολογίας, έως και το 80% των iPhone της Apple που προορίζονται για πώληση στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στην Κίνα.

Γραμμή παραγωγής των iphone στο εργοστάσιο Shenzhen της Apple στην Κίνα.

AP Photo/Kin Cheung, File

Τα περιθώρια κέρδους κατασκευής του τεχνολογικού γίγαντα εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 40-60%. Έτσι οι τυπικές τιμές των iPhone ενδέχεται να έφταναν τα 2.000 δολάρια (1.760,60 ευρώ). Η άλλη επιλογή για την Apple θα μπορούσε να ήταν να επιμερίσει το κόστος σε όλες τις παγκόσμιες αγορές τις, αλλά θα δεχόταν ο υπόλοιπος κόσμος να πληρώσει τους δασμούς του Τραμπ;

Μια μεγάλη αύξηση στις τιμές των iPhones αποφεύχθηκε, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να συμβεί εάν, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος, οι δασμοί 20% (που είχαν επιβληθεί προηγουμένως στην Κίνα και σχετίζονται με την φαιντανύλη), παραμείνουν σε ισχύ.

Ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, είναι βασικός παίκτης στην υπόθεση. Μπορεί να πάει σε μια συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με το BBC, ο Κούκ, θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Αναστροφή από το διάγγελμα τον Κήπο των Ρόδων

Όλα αυτά κινούνται μάλλον γρήγορα τώρα. Δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου στον αμερικανικό Τύπο υποστηρίζουν ότι το εμπορικό «γεράκι» του Λευκού Οίκου, ο Πιτ Ναβάρο, παραγκωνίζεται επίσης, υπέρ του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ.

Ο Ναβάρο ήταν ο ιθύνων νους των αμοιβαίους δασμολογικών συντελεστών ανάλογα με το μέγεθος του εμπορικού πλεονάσματος μιας χώρας με τις ΗΠΑ, αποκαλώντας το «άθροισμα όλων των εξαπατήσεων».

Ο Μπέσεντ ηγείται τώρα των διαπραγματεύσεων με τους εμπορικούς εταίρους που επιδιώκουν να αποφύγουν την εκ νέου εφαρμογή των εν λόγω συντελεστών μετά την παύση των 90 ημερών.

Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα μετά από 10 ημέρες χάους. Ποιο είναι το κίνητρο για άλλα έθνη να προσφέρουν ανταλλάγματα στις ΗΠΑ; Η διοίκηση Τραμπ είναι σαφώς τρομαγμένη από την αντίδραση της αγοράς ομολόγων στα εμπορικά σχέδια του προέδρου και τα ερωτήματα που αφορούν το καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου του αμερικανικού χρέους για τους επενδυτές.

Στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την άνοδο των πραγματικών επιτοκίων των ομολόγων στο 5%, οι ΗΠΑ χρειάζονται πολλές συμφωνίες και όχι μόνο με τις χώρες που έχουν εμπορικό πλεόνασμα.

Πράγματι, το ευρύ φάσμα εξαιρέσεων αυτού του Σαββατοκύριακου αποτελεί από μόνο του μια εκπληκτική αναστροφή από αυτά που αποτυπώθηκαν στο περιβόητο διάγραμμα δασμών που κρατούσε ο Τραμπ στον Κήπο των Ρόδων.

Trump

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανακοίνωση νέων δασμών στο Rose Garden του Λευκού Οίκου

AP Photo/Mark Schiefelbein

Μόλις το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών της Κίνας εξαιρείται τώρα από τον δασμό 125%, σύμφωνα με την Capital Economics.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι κερδισμένοι από τις απαλλαγές, καθώς το 64% των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ από την Ταϊβάν, το 44% από τη Μαλαισία και λίγο κάτω από το 30% από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη απαλλάσσονται τώρα επίσης.

Η τέχνη της Κατάργησης

Ο καθολικός δασμός 10% είναι τώρα γεμάτος εξαιρέσεις και οι μεγαλύτερες εξαιρέσεις αφορούν πολλά έθνη με τεράστια εμπορικά πλεονάσματα από την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών. Για παράδειγμα, η Ταϊβάν έχει πλεόνασμα 74 δισ. δολάρια με τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ 124 δισ. δολάρια.

Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από τον περιβόητο υπολογισμό του Ναβάρο που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε 10 ημέρες περάσαμε από το ότι οι «πλιατσικολόγοι» θα πληγούν περισσότερο, στο ότι οι χώρες (εκτός από την Κίνα) με τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα παίρνουν τις μεγαλύτερες εξαιρέσεις.

Εν τω μεταξύ, ένας σύμμαχος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ έχει έλλειμμα 12 δισ. δολαρίων – δηλαδή οι ΗΠΑ πωλούν περισσότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά το αντίθετο, έχει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, τις μεγαλύτερες εξαγωγές αγαθών του.

Ο Λευκός Οίκος, από το να υποδεικνύει σαφώς ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τους βασικούς δασμούς 10%, προχώρησε στην προσφορά εξαιρέσεων για τα ίδια τα προϊόντα που προκαλούν το έλλειμμα που υποτίθεται ότι θα έλυνε η όλη πολιτική.

Αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια «υποχώρηση». Κάποιοι το έχουν αποκαλέσει «τέχνη της Κατάργησης».

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται τώρα με τις αγορές ομολόγων και με τον εαυτό τους. Ο υπόλοιπος κόσμος απλώς θα δει πώς θα εξελιχθεί αυτό τώρα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button