Διεθνής επικαιρότητα

Τι κοινό έχουν ο Ομπάμα, ο Κλίντον, η Πελόζι και οι θεωρίες συνωμοσίας

Για πολλούς ο Νοέμβριος «κείται μακράν», αλλά τα χρονικά περιθώρια σε πολιτικούς χρόνους μέχρι τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι εξόχως στενά.

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται όλο και πιο συχνά δημόσια, κι αυτό από μόνο του έχει μετατραπεί σε επικίνδυνη κατάσταση για τους Δημοκρατικούς.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ η αλήθεια είναι πως έχει αρχίσει να χάνει όλο και πιο πολύ τον προσανατολισμό του, ενώ είναι δεκάδες οι φορές από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα που ο Πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας στον πλανήτη έχει εμφανιστεί να κάνει πράγματα που ένας μεγάλης ηλικίας άνθρωπος κάνει.

Δεν μπορεί να γίνει … νεότερος

Ο Τζο Μπάιντεν όμως είναι μεγάλης ηλικίας. Αυτό δεν είναι πιθανό ούτε κυρίως δυνατό να αλλάξει όχι μέχρι τις Προεδρικές εκλογές, αλλά ποτέ. Ο Μπάιντεν δεν θα γίνει νεότερος από τα 81 χρόνια που ήδη βαραίνουν τους ώμους του, όπως νεότερος δεν γίνεται κανείς μας, ο χρόνος κυλά για όλους το ίδιο.

Η στάση του Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να είναι κατακριτέα, δεν κάνει άλλωστε κάτι εκούσια, μπορεί και πρέπει να προβληματίζει όμως, τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς από το οβάλ γραφείο περνούν τα σημαντικότερα ζητήματα για την ανθρωπότητα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, δεν απαιτούν μόνο εμπειρία αλλά και αντοχές για να επιλυθούν και αυτές όπως προδίδει η πρόσφατη εικόνα του πλανητάρχη δεν υπάρχουν.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι και δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Είναι το λιγότερο επικίνδυνο να προσπαθήσουν κάποιοι να δώσουν προς τα έξω μία εικόνα διαφορετική για την πνευματική και σωματική υγεία του ισχυρότερου ανθρώπου του δυτικού κόσμου. Ειδικά εάν συγκρίνουμε τι έχει εδώ και τρία χρόνια γραφτεί για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την υγεία του, θα ήταν άδικο το πολιτικό και όχι μόνο αντίπαλο δέος να μείνει στο απυρόβλητο.

Η στρατηγική προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ

Το ζήτημα Μπάιτεν μπορεί να μην απασχολεί προς ώρας το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επίσης δεν είναι νεανίας, αλλά αυτό φαίνεται περισσότερο να είναι στα πλαίσια μίας νέας στρατηγικής προσέγγισης παρά αμιγούς επιθυμίας του ίδιου του πρώην Προέδρου.

Τα «κεφάλια» της καμπάνιας Τραμπ φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να πάνε μέχρι το πρώτο debate το οποίο θα λάβει χώρα στα πλατό του CNNi στις 27 Ιουνίου, χωρίς επί προσωπικού επιθέσεις επειδή ακριβώς θέλουν να εκμεταλλευθούν σε ζωντανή παναμερικανική μετάδοση το πλεονέκτημά τους.

Ο προβληματισμός στους Δημοκρατικούς και ο παράγοντας Ομπάμα

Η υγεία και η εικόνα του Τζο Μπάιντεν απασχολεί πολύ σοβαρά όμως τους Δημοκρατικούς. Ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που δημόσια εμφανίστηκε να παίρνει στην αγκαλιά του τον πρώην αντιπρόεδρο και στις δύο θητείες του και στοργικά να τον οδηγεί εκτός σκηνής.

Ο Μπαράκ Ομπάμα όμως δεν είναι ένας απλός πρώην Πρόεδρος για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι πιστεύουν πως μπορεί να αποτελέσει το κομβικότερο κομμάτι που λείπει σήμερα, προκειμένου από την μία να μην ηττηθούν οι Δημοκρατικοί από τον Τραμπ και από την άλλη να εμφανιστεί στο προσκήνιο το «νέο αίμα» στην πολιτική τους παράταξη.

Το ακραίο σενάριο της Βρετανικής Daily Mail που κανείς δεν έχει διαψεύσει

Εχθές η βρετανική Daily Mail επί τουλάχιστον τρεις ώρες είχε ως βασικό της άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση μία αποκλειστική ανάλυση στην οποία επί της ουσίας προτάσσει το σχέδιο αντικατάστασης Μπάιντεν την εσχάτη έστω ώρα.

Σε αυτό με βάση τις πληροφορίες της, υπάρχει συμμετοχή τόσο του πρώην Προέδρου Μπίλ Κλίντον, του Τσακ Σούμερ, της Νάνσι Πελόζι, αλλά και του Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιο σύμφωνα με τους Βρετανούς είναι η άμεση απομάκρυνση του Μπάιντεν από την κούρσα και η χωρίς μεγάλες δημοσκοπικές απώλειες ανάδειξη νέου -νέας υποψηφίου, που θα βγει δυναμικά απέναντι στον Τραμπ. Το σχέδιο αυτό αν και μοιάζει ακραίο και χρονικά άκρως παρακινδυνευμένο δεν έχει διαψευστεί με κανέναν τρόπο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές…

Η πιθανότητα να υπάρχει τέτοιο σχέδιο δεν είναι μικρή ή τουλάχιστον είναι μεγαλύτερη από το να τεθεί τελικά σε εφαρμογή. Είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες αυτές οι κινήσεις ειδικά στην πολιτική και συγκεκριμένα στην πολιτική των ΗΠΑ, που ακόμη και οι προοδευτικότερες των δυνάμεων έχουν έναν υφέρποντα συντηρητισμό.

Με το βλέμμα στραμμένο στο debate

Το προβληματικό της κατάστασης για τους Δημοκρατικούς είναι πιθανό να εκφραστεί και να «εκραγεί» ίσως, εάν ο Μπάιντεν «διασυρθεί από τον Τραμπ στο επερχόμενο debate.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ίσως η αλλαγή «εκλεκτού» να είναι και επιβεβλημένη ή να φέρει και σε δύσκολη θέση το αντίπαλο στρατόπεδο, που έχει άλλον προσανατολισμό και θα αργήσει πολύ να βρει τον βηματισμό του απέναντι σε ένα νέο πρόσωπο.

Εάν τελικά η κίνηση από τους Δημοκρατικούς γίνει και δεν μείνει στην σφαίρα της φαντασίας, θα είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ να αντικαθίσταται εν ζωή επίσημος υποψήφιος κόμματος.

Για τα πάντα όμως υπάρχει η πρώτη φορά…

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button