Τι βαθμό δίνουν στην Θεσσαλονίκη οι τουρίστες; (PHOTO+VIDEO)

Τα αποτελέσματα της έρευνας για το προφίλ και την ικανοποίηση των τουριστών που επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη, αλλά και την απόδοση των ξενοδοχείων της πόλης παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Ένωσης ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Στο 70 % η πληρότητα των ξενοδοχείων το 2024
«Πρόκειται για την πλέον αξιόπιστη μελέτη για την κατανόηση του τουριστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης αλλά και της χάραξης μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Στην έρευνα ικανοποίησης πελατών για το 2024, ο προορισμός αξιολογήθηκε με 7,8 από τους επισκέπτες, ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό που όμως χρήζει βελτίωσης», σχολίασε ο Ανδρέας Μανδρινός πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
«Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς τους Θεσσαλονικείς, ο βαθμός 8,5 με τον οποίον αξιολόγησαν οι επισκέπτες την συμπεριφορά και την φιλοξενία των κατοίκων της πόλης. Και βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι το ποσοστό του άριστα στην ερώτηση προς τους επισκέπτες για το εάν θα πρότειναν την πόλη στο περιβάλλον τους με το ποσοστό να αγγίζει το 94%. Παράλληλα το 92% δήλωσαν ότι επιθυμούν να επαναλάβουν την επίσκεψη τους», προσθέτει ο κύριος Μανδρινός ενδεικτικά με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Πιο αναλυτικά, η έρευνα δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει εδραιωθεί ως μια πόλη break city προορισμού με τους περισσότερους να την επισκέπτονται για λόγους αναψυχής. Η γαστρονομία, οι αγορές και η νυχτερινή ζωή της πόλης αποτελούν τα 3 βασικά «ατού» του προορισμού.
Επιπροσθέτως η φετινή έρευνα έδειξε ότι τα ξενοδοχεία της περιοχής διατήρησαν την υψηλή αξιολόγηση τους στο 8,7 τόσο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις τους, όσο και αναφορικά με τη σχέση τιμής/ ποιότητας.
Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η εικόνα των οικονομικών στοιχείων των ξενοδοχείων δεν άλλαξε σε ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό επίπεδο, αφού για ακόμη μια χρονιά η Θεσσαλονίκη παρέμεινε στην δέκατη και τελευταία θέση όσον αφορά την συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ της πόλης μας και άλλων αντίστοιχου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων.
«Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά η φετινή ερευνά παρουσιάζει και αναδεικνύει αρκετές θετικές εξελίξεις», σχολίασε ο κύριος Stefan Merkenhof , managing Consultant της Gbr που πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων.
Οι συνολικές αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία αυξήθηκαν κατά 5% με τις εγχώριες αφίξεις να αυξάνονται κατά 7% και τις διεθνείς κατά 4%. Παράλληλα οι οδικές αφίξεις στα κύρια σημεία εισόδου της χώρας του Προμαχώνα και των Ευζώνων αυξήθηκαν το 2024 κατά 10% ενώ η ένταξη στην ζώνη Σένγκεν της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα αλλάξει ολοκληρωτικά το τοπίο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης με αυτές των Ελλήνων να μειώνονται κατά 1% και των αλλοδαπών να έχουν αύξηση της τάξης του 4%. Ειδικότερα οι τρεις κορυφαίες διεθνείς αγορές οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Γερμανία κατέγραψαν αυξήσεις 15% ,39% και 4% αντίστοιχα.
«Η αύξηση είναι σημαντική παρά και την έλλειψη της απευθείας σύνδεσης αεροπορικών δρομολογίων με τις ΗΠΑ με την Θεσσαλονίκη που είναι και ένα διαρκές αίτημα μας», ανέφερε ο κ. Μανδρίνος ο οποιος έχει θέσει το θέμα και στον Πρωθυπουργό όπως ανέφερε.
Στην παρουσίαση αναφέρθηκε και το θέμα των airbnb στην πόλη και η απουσία ανάλογης ρύθμισης απαγόρευσης έκδοσης άδειας που εφαρμόζεται στην Αθήνα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4600 διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πόλη που επηρεάζουν και τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και την αγορά και αύξηση στην τιμή των ενοικίων.
Σχετικά με την συμβολή της αυτοδιοίκησης στην βελτίωση των υποδομών και την στρατηγική ο κύριος Μανδρίνος ανέφερε ότι «Η πόλη έχει βελτιωθεί σε κυκλοφοριακό επίπεδο αλλά και στην καθαριότητα και την ηχορύπανση. Τα χειρότερα είναι πίσω μας. Τα έργα υποδομής που σχεδιάζονται θα βελτιώσουν την εικόνα ικανοποίησης των πολιτών και των επισκεπτών».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων επανέλαβε πολλές φορές και το αίτημα των απευθείας πτήσεων με τις ΗΠΑ.
«Γίνονται 104 πτήσεις την βδομάδα από ΗΠΑ στην Αθήνα ενώ δεν υπάρχει καμία απευθείας σύνδεση για Θεσσαλονίκη. Αυτό επηρεάζει τους κατοίκους της Β. Ελλάδας που τρέχουν στα Σκόπια και στη Σόφια για να πετάξουν.
Ενώ ένα πρόβλημα που η κυβέρνηση θα εκτίθεται αν δεν το κάνει πράξη είναι η βελτίωση των οδικών δικτύων της χώρας»
Αναφορικά με την οικονομική αποτύπωση των εκθέσεων της πόλης ο κ. Μανδρίνος ήταν καυστικός αφού ανέφερε ότι πλέον γίνονται μόνο 2 μεγάλες εκθέσεις το χρόνο σε σχέση με τις 8 που γίνονταν παλιά στην πόλη κάτι που μειώνει την συνολική οικονομική ανάπτυξη ενώ τόνισε ότι το θέμα της ανάπλασης πρέπει να πάψει να είναι «όμηρος πολιτικών συμφερόντων και ιδεολογιών».
Συμπληρωτικά στοιχεία για το πρόβλημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έθεσε και ο κ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.
«Το airbnb μας απειλεί παρά πολύ. Παραμένει ανεξέλεγκτο. Χειρότερο το ότι δεν έγινε τίποτα όπως η παύση όπως στην Αθήνα. Το Αδύναμο οικονομικά κοινό εξαιτίας της μη απευθείας σύνδεσης των πτήσεων ενθαρρύνει την άνθιση τους. Το φθηνό κοινό πάει στα airbnb. Στο ξενοδοχείο θα πληρώσει 15 ευρώ μόνο για το τέλος φόρου αξίας. Ενώ στα airbnb θα πληρώσει μόνο 50 ευρώ στο σύνολο» σχολίασε.
Στα ζητήματα της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν ώστε να ξεπεραστούν χρόνια προβλήματα που θα αλλάξουν και την εικόνα της πόλης και της Β. Ελλάδας αναφέρθηκαν οι κύριοι Αγγελούδης και Γκιουλέκας στην παρουσίαση έρευνας για τον Τουρισμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Θεσσαλονίκη.
«Η Fraport θα πρέπει επανεξετάσει το θέμα της αύξησης του κόστους πάρκινγκ στους οδηγούς ταξί στο αεροδρόμιο γιατί τραυματίζεται ο μοναδικός κλάδος μετακίνησης προς το αεροδρόμιο προς την πόλη» ανέφερε ο Στέλιος Αγγελούδης στην τοποθέτηση του.
«Στόχος μας να ανεβάσουμε τις μετρήσεις της βιωσιμότητας της πόλης. Μπορούμε καλύτερα στην καθαριότητα. Δεν έχουμε λύσει ακόμα το ζήτημα των ογκωδών. Έχουμε «βροχή» 2.500 στρωμάτων που αποτυπώνεται και στην εικόνα της πόλης. Από την άλλη βδομάδα αναλαμβάνει εργολάβος για να τα μαζεύει.
ΥΜΑΘ και δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να συνεργαστούν και να κάνουν κίνηση για το airbnb γιατί τραυματίζει τον ανταγωνισμό αλλά και αυξάνει και τις τιμές των κατοικιών. Ζητήσαμε να γίνει στο κέντρο ότι και στο κέντρο της Αθηνάς με τον περιορισμό τους. Να γίνει από κοινού αίτημα μας για ρύθμιση στο υπουργείο οικονομικών» ανέφερε ο κ. Αγγελούδης.
Έχουμε έλλειμμα στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Πρέπει να αλλάξει το 50 % των πεζοδρομίων και το 60% των δρόμων. Με το έλλειμμα που κληρονομήσαμε δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά την πρώτη μας χρόνια. Τώρα θα τρέξουν 8 διαγωνισμοί για κάθε κοινότητα για την κατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων. Ορατή η αλλαγή στα μέσα της επόμενης χρονιάς», τόνισε προσθέτοντας:
«Κάνουμε οργανωμένα βήματα. Έχουμε πλέον έναν στρατηγικό σχεδιασμό με τον οργανισμό τουρισμού που ήδη τρέχει. Πάμε σε άλλο μοντέλο πιο σύγχρονο. Είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε. Αυτό που αποτύπωσε η Deloitte να το κάνουμε master plan. Η έκθεση δείχνει ότι επισκέπτες θέλουν πολιτιστικά event, γαστρονομία και περισσότερη ανάδειξη των μνημείων της πόλης.
Σαν δήμος οργανώσαμε αυτά που έδειξαν οι έρευνες. Για παράδειγμα η διοργάνωση της πρωτοχρονιάς που έφερε επισκέπτες στην πόλη. Τωρα η λατρευτική εβδομάδα. Στόχος μας κάθε 2 μήνες να έχουμε μια διοργάνωση στην πόλη. Μαζί με τα ήδη υπάρχοντα φεστιβάλ κινηματογράφου, ντοκιμαντέρ, Δημήτρια, και φεστιβάλ θεάτρου το καλοκαίρι.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στην προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης που είχε συναντήσει πριν λίγους μήνες, όπως είπς.
«Ετοιμάζαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον κ. Ιμάμογλου για την σύνδεση Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης με έδρα την Θεσσαλονίκη…είχαμε ορίσει την ανταπόδοση της φιλοξενίας που θα γινόταν τον Ιούνιο αν δεν προφυλακιζόταν».
Τώρα ετοιμάζουμε σε συνεργασία με την Αegean την απευθείας σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη προχωρούν πιο δύσκολα σε σχέση με την Αθήνα. Όλο το κράτος λειτουργούσε στην Αθήνα. . Άλλαξαν πολλά αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» τόνισε ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κ. Γκιουλέκας, βάζοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τον συνοριακό σταθμό της Ελλάδας στον Έβρο.
Το επόμενο διάστημα, όπως είπε, θα δημιουργηθεί νέα γέφυρα στους Κήπους σε συνεργασία με την Τουρκία αλλά με διαφορετική διαδρομή για τα βαρέα οχήματα. Θα γίνει επίσης μια συνολική αναβάθμιση του τελωνειακού σταθμού στους Κήπους και στους τελωνειακούς σταθμούς των Ευζώνων καθώς είναι η κύρια είσοδος των Σέρβων στην χώρα μας.
«Οι υπάρχουσες συνθήκες στους σταθμούς για αυτούς που περιμένουν να μπούν στην χώρα είναι απαράδεκτες. Ζητήσαμε από τα υπουργεία αύξηση αστυνομικών και τελωνειακών στους σταθμούς για να μειωθεί ο χρόνος ελέγχου των εισόδων επισκεπτών» τόνισε ο κ. Γκιουλέκας και συνέχισε:
«Αίτημα μας να αυξηθεί και η ταχύτητα σύνδεσης του ίντερνετ στους σταθμούς για την γρηγορότερη αποστολή στοιχείων ώστε να γίνονται γρηγορότερα οι έλεγχοι για καταζητούμενα άτομα και να μην δημιουργηθεί συνωστισμός στις πύλες εισόδου της χώρας ειδικά και μετά το άνοιγμα τους με την Σένγκεν», εξήγησε ο Υφυπουργός.