ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Της Κνωσού το “ανάγνωσμα” και βάλε κάτι ακόμη 

Tα τελευταία χρόνια για συντήρηση στην Κνωσό έχουν δοθεί μόλις 900 χιλιάδες ευρώ!

Η κόντρα για την κατάρρευση της τοιχογραφίας των Δελφινιών στην Κνωσό καλά κρατεί, με τις εκατέρωθεν βολές να δείχνουν ότι το ανάκτορο, που είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, θα έπρεπε να έχει απασχολήσει τους αρμοδίους, πέραν του σχεδιασμού για τους εξωτερικούς χώρους, τις οδεύσεις και τις ράμπες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια για συντήρηση στην Κνωσό – που κάθε χρόνο ενισχύει με πολλά εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό κορβανά – έχουν δοθεί μόλις 900 χιλιάδες ευρώ. Ποσό που σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με τη σπουδαιότητα του χώρου. Παρατηρώντας όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, απλά θα σχολιάσω κάποια αντικρουόμενα δεδομένα που προκύπτουν. 

Πρώτον 

Την ώρα που το υπουργείο και συγκεκριμένα η υπουργός Μενδώνη μιλάει για ριπές ανέμων και χαρακτηριστικά ανεμοστρόβιλου, οι ξεναγοί λένε ότι το σημείο που βρισκόταν η τοιχογραφία των Δελφινιών δεν ήταν σε τέτοιο βαθμό εκτεθειμένα. Επιπλέον, λένε ότι την περίοδο του COVID-19 τα συγκεκριμένα διαμερίσματα που βρισκόταν και η τοιχογραφία ήταν μη προσεγγίσιμα, γιατί γίνονταν έργα αναστήλωσης. Η τοιχογραφία αναστηλώθηκε άραγε; 

Δεύτερον 

Διάβασα σε μια ανακοίνωση του υπουργείου ότι ήταν αντίγραφο του 1960. Από τους ξεναγούς και πάλι έμαθα (το συζήτησα και με αρχαιολόγους) ότι η τοιχογραφία είναι αντίγραφο από την περίοδο Έβανς, που αναστηλώθηκε τη δεκαετία του 1960. Όχι, δε θα σχολιάσω εάν είναι 100, εάν είναι 80 ή 60 ετών. Άλλωστε, δεν έχει καμία σημασία, αφού η σπουδαιότητά του σχετίζεται με την παρουσία του και μόνο στον χώρο και ότι αποτελεί τμήμα του Ανακτόρου.

Το γνωρίζαμε ότι ήταν αντίγραφο, όμως το να διαβάζεις στην απάντηση του υπουργείου, πως η τοιχογραφία ήταν της δεκαετίας του 1960, το λες και προσπάθεια αποδυνάμωσης της αξίας του, και ειδικά από τον φορέα που έχει την ευθύνη να προστατεύει στο σύνολό τους τούς αρχαιολογικούς χώρους. 

Και τα λοιπά 

Για την ένταξη, δε, των μινωικών ανακτόρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στην οποία επίσης αναφέρθηκε η κ. Μενδώνη, αποκαλώντας την μάλιστα και εθνικό στόχο, απλά θα πω ότι ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν το 2019 και τα χρήματα για τις μελέτες κατάρτισης των φακέλων ένταξης δόθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης και όχι από το υπουργείο.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το ΠΕΠ Κρήτης – ΕΣΠΑ 2021-2027 και πως μέσα σε αυτό έχει ενταχθεί το συγκεκριμένο τμήμα του μινωικού ανακτόρου, έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασής του και επίκειται η έναρξη του έργου, πάλι αυτό που ακούγεται ευρέως είναι πως τουλάχιστον για συντήρηση, έργα δεν προβλέπονταν. Υπήρχαν έργα για την είσοδο και τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, όχι όμως για συντήρηση, αν δεν κάνω λάθος. 

Μήπως με αφορμή αυτό το δυσάρεστο, να “τρέξουν” πιο γρήγορα κάποιες ουσιαστικές κινήσεις συντήρησης, αναστήλωσης και αποκατάστασης του χώρου; Και επίσης, η τοιχογραφία θα τοποθετηθεί εκ νέου; 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button