ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» το πρόσωπο του Ιησού – Η επιστημονική διαμάχη συνεχίζεται

Η επιστημονική διαμάχη συνεχίζεται – Το «αληθινό πρόσωπο του Ιησού» ξαναζωντανεύει χάρη στη Τεχνητή Νοημοσύνη

Ένα ψηφιακό βίντεο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης φέρνει στο φως μια εντυπωσιακή οπτική απεικόνιση του προσώπου του Ιησού Χριστού, βασισμένη στο περίφημο θρησκευτικό τεκμήριο, τη Σινδόνη του Τορίνο.

Το έργο αναδημιουργήθηκε από την Daily Express με χρήση του Midjourney, μιας από τις πιο εξελιγμένες πλατφόρμες γεννητικής AI, η οποία επεξεργάστηκε φωτογραφίες της Σινδόνης και παρήγαγε μια ρεαλιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Χριστού. Στο παραγόμενο βίντεο, ο Ιησούς εμφανίζεται να προσεύχεται, να ανοιγοκλείνει τα μάτια και να χαμογελά, δίνοντας ζωή σε μια εικόνα εμπνευσμένη από την εποχή της σταύρωσής του, γύρω στο 33 μ.Χ.

Το υλικό, που κυκλοφόρησε μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter), σχολιάστηκε έντονα. Πολλοί χρήστες το χαρακτήρισαν ως την «πιο ρεαλιστική απεικόνιση του Ιησού», ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι το αποτέλεσμα δείχνει τον Χριστό με ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά, γεγονός που δεν συνάδει με τη Μεσανατολική καταγωγή του.

Η Δρ Meredith Warren, ειδικός στις Βιβλικές και Θρησκευτικές Σπουδές του Πανεπιστημίου του Sheffield, δήλωσε ότι η παραδοσιακή καλλιτεχνική εικόνα του Ιησού ως Καυκάσιου δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Όπως υποστηρίζει, μια πιο ακριβής απεικόνιση θα παρουσίαζε τον Ιησού με καστανά μάτια, σκούρα επιδερμίδα, κοντά σγουρά μαλλιά και χαρακτηριστικά ανδρών της περιοχής της Παλαιστίνης του πρώτου αιώνα.

Ιστορικά δεδομένα και ιατροδικαστικές μελέτες

Το 2015, ο ιατροδικαστής Richard Neave από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δημιούργησε μια τρισδιάστατη ανακατασκευή προσώπου Ιουδαίου άνδρα της εποχής, μελετώντας κρανία Σημιτικής καταγωγής. Η εικόνα που προέκυψε παρουσίαζε πλατύ πρόσωπο, έντονα χαρακτηριστικά, μαυρισμένη επιδερμίδα και πυκνή γενειάδα.

Η Σινδόνη του Τορίνο, πάνω στην οποία βασίστηκε η εικόνα του Midjourney, είναι ένα αρχαίο κομμάτι λινού υφάσματος, το οποίο σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση χρησιμοποιήθηκε για την ταφή του Ιησού μετά τη σταύρωσή του. Σώζεται σήμερα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο, όπου εκτίθεται σπάνια στο κοινό.

Τα ίχνη που διακρίνονται επάνω της αποτυπώνουν το σώμα ενός λιπόσαρκου άνδρα, με τραύματα που αντιστοιχούν στη σταύρωση, όπως πληγές στην πλάτη, σημάδια από αγκάθινο στεφάνι στο κεφάλι και μώλωπες στους ώμους.

Η επιστημονική διαμάχη συνεχίζεται

Η γνησιότητα της Σινδόνης αποτελεί θέμα έντονης επιστημονικής και θεολογικής αντιπαράθεσης για δεκαετίες. Το 1988, ερευνητές χρησιμοποίησαν ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα-14, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ύφασμα κατασκευάστηκε μεταξύ 1260 και 1390 μ.Χ., γεγονός που έθεσε εν αμφιβόλω την αυθεντικότητά του.

Ωστόσο, νέα ευρήματα του 2022 έφεραν στην επιφάνεια αντικρουόμενα δεδομένα. Ιταλοί επιστήμονες, μέσω τεχνικών ακτινοβολίας Χ, προσδιόρισαν την ηλικία της Σινδόνης σε περίπου 2.000 χρόνια, στοιχείο που ευθυγραμμίζεται με την εποχή του Ιησού. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν πανομοιότυπα με λινό που βρέθηκε στη Μασάντα του Ισραήλ, χρονολογούμενο μεταξύ 55-74 μ.Χ.

Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Λιμπεράτο ντε Κάρο, υποστήριξε πως η μέθοδος του 1988 ήταν ανακριβής, καθώς το δείγμα δεν είχε καθαριστεί σωστά από πιθανές μολύνσεις που επηρεάζουν τη ραδιοχρονολόγηση.

Θρησκευτικό τεκμήριο ή καλλιτεχνική ερμηνεία;

Περισσότερες από 170 επιστημονικές μελέτες έχουν δημοσιευθεί από τη δεκαετία του 1980 σχετικά με το περίφημο ύφασμα. Κάποιες στηρίζουν τη θεωρία ότι πρόκειται για το αυθεντικό σάβανο του Ιησού, ενώ άλλες την απορρίπτουν. Η Σινδόνη του Τορίνο εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο μυστηριώδη και αμφιλεγόμενα αντικείμενα της χριστιανικής παράδοσης, προκαλώντας το ενδιαφέρον πιστών, ιστορικών και επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

 

 

με πληροφορίες από Newsbomb.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button