Τεταμένο το κλίμα στις συνομιλίες του Λονδίνου για την Ουκρανία – Μετ’ εμποδίων οι διαπραγματεύσεις

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε η σύνοδος στο Λονδίνο για την ειρήνη στην Ουκρανία, απουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, καθώς παρόλο που είχε προγραμματιστεί ως υπουργική συνάντηση υψηλού επιπέδου, η ακύρωση της συμμετοχής βασικών διπλωματών, υποβάθμισε τις συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων.
Άλλωστε, ήδη από χθες το βράδυ είχε γίνει γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δεν θα έδινε το «παρών» στις συνομιλίες και ότι τις ΗΠΑ θα εκπροσωπούσε στο Λονδίνο ο ειδικός απεσταλμένος για το Ουκρανικό, Κιθ Κέλογκ.
Πάντως, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου δήλωσε την Τετάρτη ότι είπε στον Αμερικανό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Λονδίνο, πως η Ουκρανία θα παραμείνει σταθερή στη θέση αρχής της όσον αφορά στην εδαφική ακεραιότητα και στα ζητήματα κυριαρχίας.
«Τόνισα ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η Ουκρανία θα παραμείνει σταθερή στις βασικές αρχές της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς αποτελούν το θεμέλιο της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας», δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ στο «X».
Οι συνομιλίες είναι… παραγωγικές
Μάλιστα, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε παραγωγικές συνομιλίες με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρούστεμ Ουμέροφ.
«Μιλήσαμε για τη συνεπή θέση μας σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Από την πλευρά μου, πιστεύω ότι η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική και επιτυχής», δήλωσε ο Ουμέροφ, λίγο μετά τα νέα «πυρά» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον απεσταλμένο για την Ουκρανία στρατηγό Κέλογκ.
Λίγο αργότερα, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι για «εμπρηστικές δηλώσεις», τονίζοντας ότι «ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καυχιέται στην πρώτη σελίδα της Wall Street Journal ότι “η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ”. Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την αιγίδα του προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα και δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης».
Το «τελεσίγραφο» Βανς
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, προχώρησε σε αυστηρό τελεσίγραφο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τις συνομιλίες, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
Τόνισε, μάλιστα, ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία πρέπει να είναι διατεθειμένες να κάνουν εδαφικές παραχωρήσεις για την επίτευξη ειρήνης.
Διαπραγμάτευση με υποβαθμισμένη σύνθεση
Η απόφαση του Ρούμπιο να απέχει από τις συνομιλίες οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται σε χαμηλότερο επίπεδο.
Παρά την υποβαθμισμένη σύνθεση, οι συνομιλίες συνεχίζονται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, με συμμετοχή αντιπροσωπειών από Ουκρανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, ενώ η στάση του Κιέβου για πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα παραμένει αμετακίνητη.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία, δηλώνοντας πως «επαφίεται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», απορρίπτοντας ουσιαστικά κάθε εξωτερική πίεση για παραχωρήσεις.