Κεντρική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Τεράστιο πρόβλημα το στεγαστικό ζήτημα στη Θεσσαλονίκη – Συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΘ (VIDEO & PHOTO)

 

Το στεγαστικό ζήτημα της συνεχόμενης αύξησης των ενοικίων, την κατάσταση των πλειστηριασμών στις λαϊκές κατοικίες, την κατάσταση στην φοιτητική στέγη και το αγωνιστικό πλαίσιο πάλης έθεσαν το κλαδικό σωματείο γάλακτος τροφίμων και ποτών, η επιτροπή των εργατικών σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς και ο πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου στο ΔΙΠΑΕ σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στοιχεία που μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος παρουσίασε στην τοποθέτηση του ο κύριος Κωνσταντίνος Γκουντέλιας, πρόεδρος κλαδικού σωματείου γάλακτος τροφίμων και ποτών.

 

 

«Οι τιμές των κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 13,9% το 2023 και 8,7% το 2024. Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές αυξήθηκαν 11,2% μόνο το 2024. Είναι χαρακτηριστικό πως για να καταφέρει μια οικογένεια να βρει σπίτι στα 80τμ με τιμή γύρω στις 100.000€ πρέπει να ψάξει στη Μυγδονία, που απέχει 20 χλμ από το κέντρο της πόλης.

Επιπροσθέτως τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 49% από το 2019, ενώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης η αύξηση ξεπερνά το 50%. Βέβαια, οι πιο «οικονομικές» μέχρι πρότινος περιοχές, τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης, όπως το Κορδελιό με 24% και η περιοχή της Ξηροκρήνης με 22%.

Αναφορικά με το μεσοσταθμικό ενοίκιο αντιστοιχεί στο 35-40% του εισοδήματος. Και μιλάμε για το μέσο εισόδημα. Για τους εργαζόμενους που πληρώνονται με τον κατώτατο φτάνει το 70% ενώ δεν μπορούμε να συζητήσουμε καθόλου για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, που πολύ απλά δεν γίνεται να νοικιάσουν σπίτι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 7 στους 10 νέους 18-34 μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο ενώ ταυτόχρονα πέφτει σταθερά και το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης που πλέον έφτασε στο 73%, ενώ και εδώ τα περισσότερα σπίτια είναι ήδη υποθηκευμένα.

Τα σωματεία μας καλούν όλα τα συνδικάτα, όλες και όλους τους εργαζόμενους, να οργανώσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα κάθε οικογένειας να ζει σε ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές κατοικίες» επεσήμανε ο κύριος Γκουντέλιας.

«Η επιτροπή των εργατικών σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς παλεύει για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας. Η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων υπερασπιζόταν σταθερά το τραπεζικό σύστημα έναντι των λαϊκών κατοικιών.

Οι άνθρωποι που είχαν δανειστεί τα προηγούμενα χρόνια κυρίως με στεγαστικά δάνεια το έπραξαν με άλλες συνθήκες δανεισμού αλλά και άλλες συνθήκες δυνατότητας αποπληρωμής των δανείων. Πριν από 2 χρόνια εκτιμούσαμε ότι εκκρεμούσαν 700.000 πλειστηριασμοί. Πάρα πολλοί άνθρωποι από όλες τις περιοχές απευθύνθηκαν στην επιτροπή μας ζητώντας βοήθεια για να σωθούν τα σπίτια με ρυθμίσεις των δανείων για την δυνατότητα αποπληρωμής.

Η δράση της επιτροπής δεν μπορεί να αποτελέσει λύση του προβλήματος των πλειστηριασμών. Παλεύουμε ενάντια σε τράπεζες funds και κυβερνήσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η εργατική κατοικία πρέπει να είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε» ανέφερε ο Γιάννης Κουρμούλης από την επιτροπή των εργατικών σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

«Η εύρεση φοιτητικής στέγης αποτελεί πρόβλημα και για τους φοιτητές. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με πάρα πολύ υψηλά ενοίκια. Οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν μόνο το 7% των σπουδαστών. Το υψηλό κόστος ζωής ξεπερνά πλέον το βασικό μισθό και οδηγεί το 50% των φοιτητών να εργάζονται από το πρώτο έτος. Το ΔΙΠΑΕ διαθέτει 200 εστίες που εκεί μπορούν να μείνουν μόνο 120 φοιτητές. Υπάρχει η υπόσχεση για μίσθωση ξενοδοχείου στην περιοχή της Σίνδου ώστε να αυξηθούν κλίνες όμως δεν έχει γίνει κάτι ακόμη. Στα ΑΕΙ της χώρας συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση με φοιτητές να δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την πάλη μας μέσα από τους φοιτητικούς αγώνας» προσθέτει ο Δοδας Κωνσταντίνος πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου στο ΔΙΠΑΕ για το ζήτημα των εστιών.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα
τελευταία νέα
από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button