Τα drone αλλάζουν τον τρόπο ανάβασης στο Έβερεστ – Τι σημαίνει αυτό για ορειβάτες και οδηγούς

Αλλαγές στον τρόπο που γίνεται η ανάβαση στο Έβερεστ φέρνει η χρήση drone, καθώς πλέον κρίσιμες προμήθειες όπως σκάλες, σχοινιά και φιάλες οξυγόνου θα μπορούν να φτάσουν πλέον πιο γρήγορα στους ορειβάτες για να τους βοηθήσουν στην προσπάθειά τους, ακόμη και να τους σώσουν τη ζωή.
Οι οδηγοί Σέρπα που κατάγονται από τις κοντινές περιοχές βοηθούν τους ορειβάτες στο Έβερεστ εδώ και επτά δεκαετίες. Δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διαδικασία. Ο Μιλάν Παντέι, της Airlift Technology, μιας τοπικής start-up, πιστεύει ότι με τις γνώσεις του στη χρήση drone σε συνδυασμό με τις δεκαετίες ορειβατικής γνώσης των Σέρπα, μπορούν να κάνουν ασφαλέστερη την οροφή του κόσμου, όπως αναφέρει το CNNi.
Το Base Camp βρίσκεται σε ύψος περίπου 5.364 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το Camp One στα 6.065 μέτρα. Οι Σέρπας χρειάζονται έξι έως επτά ώρες για να κάνουν αυτό το ταξίδι, αλλά ένα drone χρειάζεται περίπου έξι έως επτά λεπτά.
Ο Σέρπα Μίνγκμα Τζ. του Imagine Nepal, μιας εταιρείας που καθοδηγεί ορειβάτες για σχεδόν μια δεκαετία, αναγνώρισε την ανάγκη για τέτοιου είδους βοήθεια όταν έχασε τρεις από τους φίλους του και οδηγούς βουνού σε μια χιονοστιβάδα το 2023. Τα σώματά τους δεν μπόρεσαν να ανακτηθούν.
Την ίδια περίοδο, ο Ρατζ Μπίκραμ, Διευθύνων Σύμβουλος της Airlift Nepal, ήταν σε επαφή με δήμο της περιοχής για την τρισδιάστατη χαρτογράφηση του Έβερεστ χρησιμοποιώντας drones όταν ο δήμαρχος ρώτησε πόσο βάρος μπορούν να φέρουν τα drones. Τον Απρίλιο του 2024, με τη βοήθεια δύο drones που δώρισε η DJI της Κίνας, η Airlift άρχισε να πειραματίζεται.
«Στην αρχή, επειδή ήταν επίσης η πρώτη μας φορά στο Everest Base Camp, δεν ήμασταν σίγουροι πώς θα είχε το drone σε αυτό το ύψος και σε αυτή τη θερμοκρασία», είπε ο Μπίκραμ. Η ορατότητα και η ταχύτητα του ανέμου είναι μεταξύ των βασικών προκλήσεων. Χρειάστηκε ένας μήνας για να μάθουν το έδαφος.
Τα drone καθαρίζουν το βουνό
Η πρώτη απόπειρα καθαρισμού της Airlift Nepal χρησιμοποίησε ένα drone για να κατεβάσει περίπου 1100 κιλά σκουπίδια από το Camp One στο Base Camp. Αυτό χρειάστηκε περισσότερες από 40 πτήσεις: Το drone μπορεί να μεταφέρει περίπου 66 κιλά βάρους, αλλά συνήθως είναι λιγότερα για λόγους ασφαλείας.
Για την περίοδο αναρρίχησης στο Έβερεστ 2025, ο Παντέι λέει ότι η Airlift Technology θα βοηθήσει τους Σέρπα να μεταφέρουν εξοπλισμό πριν από την έναρξη της σεζόν και στη συνέχεια να μαζεύουν τα σκουπίδια μόλις ξεκινήσει. Οι Σέρπα λένε στον Παντέι ποια κατεύθυνση πρέπει να πάνε, και μετά ο Pandey πετάει πρώτα ένα μικρό drone για να περιηγηθεί στο μονοπάτι. Στη συνέχεια, οι Σέρπα κάνουν ό,τι έκαναν πάντα – σκαρφαλώνουν στους επισφαλείς καταρράκτες πάγου ή στα μέρη ενός παγετώνα που είναι πιο δύσκολο να πλοηγηθείς. «Μόλις μάθουν «εδώ χρειαζόμαστε μια σκάλα», «εδώ χρειαζόμαστε ένα σχοινί», θα μας στείλουν τις συντεταγμένες μέσω του ραδιοτηλέφωνου και μετά θα πετάξουμε τον εξοπλισμό εκεί», εξήγησε ο Παντέι.
Τα drone είναι επίσης σε θέση να πετούν με σωτήριο εξοπλισμό όπως φιάλες οξυγόνου και φάρμακα. Η Airlift διαθέτει επί του παρόντος δύο drones DJI, μόνο το ένα εκ των οποίων λειτουργεί στο Έβερεστ φέτος. Το δεύτερο είναι εφεδρικό και αν χρειαστεί περισσότερες πτήσεις με drone, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν και τα δύο. Μια πρόκληση είναι τα χρήματα. Κάθε drone κοστίζει 70.000 δολάρια, και αυτό είναι πριν καν αρχίσουν να λειτουργούν.
«Δεν είναι μόνο ότι παρέχουμε εξοπλισμό. Η έρευνα και η διάσωση είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας. Όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται από το μονοπάτι, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να εντοπιστούν γεωγραφικά», πρόσθεσε ο Παντέι. Κάποιοι στην κοινότητα των Σέρπα απομακρύνονται από την εργασία στα επικίνδυνα ψηλά βουνά και αντ’ αυτού μετακομίζουν στο εξωτερικό για καλύτερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές.
«Ελπίζουμε ότι τα drone μας θα κάνουν αυτό το επάγγελμα ασφαλέστερο και θα επαναφέρουν περισσότερους ανθρώπους σε αυτήν την αναρριχητική παράδοση. Είναι για αυτό είναι γνωστή η χώρα μας και χωρίς την τεχνογνωσία των Σέρπα δεν θα μπορούσαμε ποτέ να πλοηγηθούμε σε αυτό το έδαφος», πρόσθεσε.
Ο Σέρπα Τζανσού θεωρεί θετική την εξέλιξη. «Εάν δεν διορθώσουμε γρήγορα τα μονοπάτια, οι επερχόμενες αποστολές θα επιβραδυνθούν, επομένως το να φέρουν τα drones τον εξοπλισμό επάνω σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κατεβούμε μόνο για να φέρουμε τη σκάλα μαζί μας».
«Με την κακοκαιρία που έχουμε δει μέχρι στιγμής φέτος, δεν θα είχαμε φτιάξει το μονοπάτι εγκαίρως αν δεν υπήρχε αυτή η βοήθεια», πρόσθεσε.
«Αυτή είναι μια περιπετειώδης δουλειά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, οπότε αν υπάρχει τρόπος να γίνει πιο ασφαλής, την καλωσορίζω» τόνισε.
Εξέλιξη της αναρρίχησης λένε οι ορειβάτες
Η χρήση drone «είναι μέρος της εξέλιξης της αναρρίχησης», λέει η Καρολάιν Ογκλ της Adventure Consultants με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει περάσει πέντε σεζόν στο Base Camp διαχειριζόμενος αποστολές από αυτό που αναφέρει ως «το αμφιθέατρο του Έβερεστ».
«Αν συγκρίνετε με τα πρώτα χρόνια… όταν δεν υπήρχαν δορυφορικά τηλέφωνα ή το είδος της πρόγνωσης καιρού που έχουμε τώρα, όλα αυτά τα είδη τεχνολογίας έχουν εξελιχθεί για να κάνουν την αναρρίχηση ασφαλέστερη. Αισθάνομαι ότι η χρήση των drones είναι μέρος αυτής της φυσικής εξέλιξης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ασφαλέστερης κατάστασης για τους εργαζόμενους σε μεγάλο υψόμετρο (Σέρπα)», είπε
Η Λίζα Τόμσον, η οποία έχει ανέβει στις επτά κορυφές – την υψηλότερη κορυφή και στις επτά παραδοσιακές ηπείρους – και τώρα εκπαιδεύει ορειβάτες μέσω του Alpine Athletics που εδρεύει στις ΗΠΑ, συμφωνεί με την Ογκλ και βλέπει τα drones ως μια «καλοδεχούμενη και υπεύθυνη εξέλιξη».
«Δεν πιστεύω ότι αυτή η καινοτομία αφαιρεί από την τέχνη ή την παράδοση της αναρρίχησης. Το βουνό εξακολουθεί να είναι το βουνό. Η πρόκληση είναι ακόμα πραγματική».