Διεθνής επικαιρότητα

Τα στιγμιαία noodles απειλούν με περιβαλλοντική καταστροφή… βουνό στη Νότιο Κορέα

Απειλή για το υψηλότερο βουνό της Νοτίου Κορέας είναι τα στιγμιαία noodles. 

Το Γραφείο Εθνικού Πάρκου του όρους Χάλα ξεκίνησε εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους πεζοπόρους να μην πετούν το ζωμό ράμεν στο βουνό ή στα ρέματά του, προκειμένου να διατηρηθεί ένα «καθαρό περιβάλλον», σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Το όρος Χάλα, με ύψος 1.947 μέτρα, είναι το ψηλότερο βουνό της χώρας και βρίσκεται στον δημοφιλή προορισμό διακοπών, το νησί Τζέτζου. Επίσης είναι μέρος του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς Jeju Volcanic Island and Lava Tubes της UNESCO. Πέρυσι, 923.680 άνθρωποι επισκέφθηκαν το βουνό, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία.

Στη Νότια Κορέα, είναι της μόδας οι πεζοπόροι να παίρνουν μαζί τους ράμεν – ένα είδος στιγμιαίων ζυμαρικών που σερβίρονται σε ποτήρι μιας χρήσης – για να τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα πανό, όπως αναφέρει το CNNi που τοποθετήθηκαν γύρω από το βουνό έγραφαν «ας διατηρήσουμε το καθαρό βουνό Χάλλα και ας το παραδώσουμε στους απογόνους μας όπως είναι», με πινακίδες που προέτρεπαν τους πεζοπόρους να χρησιμοποιούν μόνο τη μισή στιγμιαία σούπα και το μισό νερό.

Στο βουνό απαγορεύεται το κάπνισμα, η εγκατάλειψη φαγητού και σκουπιδιών, η μη εξουσιοδοτημένη είσοδος και η κατανάλωση αλκοόλ και όσοι παραβιάζουν τους κανόνες μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 2.000.000 γουόν (1.065 ευρώ).

«Ο ζωμός ράμεν περιέχει πολύ αλάτι, οπότε η απόρριψή του κατά μήκος του υδάτινου ρεύματος της κοιλάδας καθιστά αδύνατο για τα υδρόβια έντομα να ζήσουν στο μολυσμένο νερό», έγραψε το Γραφείο Εθνικού Πάρκου σε ανάρτηση στο Facebook.

Η αστυνομία του Τζέτζου φέρεται να πραγματοποίησε μια σύντομη καταστολή στις 25 Ιουνίου, μετά από επανειλημμένες καταγγελίες κατοίκων σχετικά με τη συμπεριφορά των τουριστών στο νησί.

Στους επισκέπτες μπορούν να επιβληθούν κλήσεις ή πρόστιμα για πράξεις όπως η ρίψη απορριμμάτων, η δημόσια ούρηση και το κάπνισμα σε καθορισμένους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Σύμφωνα με την αστυνομία του Τζέτζου, εννέα αλλοδαποί τουρίστες έλαβαν κλήσεις και πρόστιμα (τα οποία έπρεπε να πληρώσουν επί τόπου) την πρώτη ημέρα των νέων ελέγχων, κυρίως για παραβατική συμπεριφορά.

Το πρόστιμο για τη διάβαση του δρόμου οπουδήποτε αλλού εκτός από τη σηματοδοτημένη διάβαση πεζών είναι 20.000 γουόν (13,50 ευρώ), ενώ για τη διάβαση με κόκκινο φανάρι φτάνει τα 60.000 γουόν (40,30 ευρώ).

Πάντως τάση των ζεστών noodles σε ψηλές κορυφές επεκτείνεται πλέον και εκτός της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης, τα ράμεν προσφέρονται πλέον προς πώληση στην κορυφή του Μάτερχορν, της κορυφής των Άλπεων στην Ελβετία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button