Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Τα προβλήματα του τόπου συζητήθηκαν από φορείς και δημάρχους στον δήμο Δυτικής Σάμου

Τα προβλήματα που αφορούν τις παροχές αλλά και τις δομές υγείας στο νομό, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και η στελέχωση της ΔΑΕΦΚ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σεισμόπληκτα του νησιού, συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη φορέων που προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Σάμου και πραγματοποιήθηκε στο Καρλόβασι τη Δευτέρα το βράδυ.

Εκτός από τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους συμμετείχαν ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου, οι αντιπεριφερειάρχες Ελισαίος Μαυρατζωτης και Ιωάννης Καλτάκης, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα παιδείας Άννη Ανδρεάδη, η διοικήτρια του νοσοκομείου Σάμου Αφροδίτη Αγγέλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Ιωάννης Κατσούλης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου Ανθή Κυριακού, ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Σάμου Ευστράτιος Καπώλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου Γιώργος Κυριαζής, ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Σάμου Θεόδωρος Χαρμπής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου Τριαντάφυλλος Καββαδάς, γιατροί και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος καλωσόρισε τους παριστάμενους και έδωσε αμέσως το λόγο στον βουλευτή Σάμου Χρ. Στεφανάδη, ο οποίος συμμετείχε μέσω skype στη σύσκεψη. Ο κ. Στεφανάδης συνεχάρη τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να συγκαλέσει τους φορείς και αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έχουν γίνει και από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου για την ενίσχυση του σε προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό, αλλά και στις ενέργειες που ο ίδιος έχει προβεί, ώστε μέχρι το 2025 να έχει εγκατασταθεί μαγνητικός τομογράφος και να έχει ολοκληρωθεί το τμήμα αιμοδυναμικού. Αναφορικά με τη λειτουργία της ΜΕΘ δήλωσε ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι οι γιατροί δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που κατά καιρούς απευθύνει το Υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά της και η διοικήτρια του νοσοκομείου Αφροδίτη Αγγέλη διαβεβαίωσε ότι η μονάδα δεν πρόκειται να κλείσει και λεπτομερώς παρουσίασε όσες ενέργειες έχουν γίνει για την στελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν, ώστε να προχωρήσει η ανακαίνιση όλων των κλινικών. Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν, ενώ από την πλευρά τους οι αντιπεριφερειάρχες εστίασαν στα οικονομικά κίνητρα που δίνονται από την Περιφέρεια και συγκεκριμένα στο επίδομα των 350 ευρώ που αυξήθηκε σε 500, αλλά δίνεται μόνο σε ιατρούς που εργάζονται σε άγονα ιατρεία.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Ιωάννη Κατσούλη ο οποίος ως γιατρός που έχει υπηρετήσει στο νοσοκομείο και αναγκάστηκε να παραιτηθεί δήλωσε ότι το Νοσοκομείο της Σάμου δυστυχώς είναι αφιλόξενο και πρέπει αυτό να αλλάξει για να προσελκύσει νέους γιατρούς. Πρότεινε το υπουργείο να αναγκάζει τους αγροτικούς ιατρούς να υπηρετούν πρώτα σε επαρχιακό νοσοκομείο, αλλά και όσους τελειώνουν την ειδικότητα τους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Σάμου Ευστράτιος Καπώλης χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στις δομές υγείας της Σάμου, λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, δεν δίνονται κίνητρα στους γιατρούς και οι θέσεις δεν προκηρύσσονται μαζικά. Επίσης, αναφορικά με το δεύτερο θέμα της σύσκεψης, δηλαδή τα ακριβά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, υπήρξε εμφανής η δυσαρέσκεια όλων για τα υψηλά κόστη αλλά και για την καθυστέρηση της καταβολής του μεταφορικού ισοδυνάμου σε επιβάτες αλλά και επαγγελματίες.

Για την στελέχωση της ΔΑΕΦΚ υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία μέσα στον Ιούλιο δύο γραφείων σε Σάμο και Καρλόβασι και στην πρόσληψη μηχανικών από την Σάμο, ενώ ο βουλευτής Σάμου γνωστοποίησε ότι θα δημιουργηθεί υπηρεσία της ΔΑΕΦΚ μόνο για τα νησιά, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Τέλος, υπήρξαν από την πλευρά του δημάρχου Δυτικής Σάμου τρεις προτάσεις που θα βοηθήσουν στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, όπως να υπάρχει άμεση συμπλήρωση συνταξιοδοτούμενου υπαλλήλου με έναρξη πρόσληψης ένα τουλάχιστον χρόνο πριν την συνταξιοδότηση του αποχωρούντος και λόγω προσεχών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων η δυνατότητα από τους φορείς της μεταβολής θέσεων προσωπικού στα οργανογράμματα με συμπλήρωση νέων επιστημονικών ειδικοτήτων και δυνατότητα πρόσληψης μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων μέσω αντίστοιχων επιλέξιμων δαπανών για την εκτέλεση μελετών και έργων, με προσέγγιση σε κάθε φορέα αριθμού θέσεων.

Ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, αφού ευχαρίστησε τους φορείς για την παρουσία τους, δήλωσε ότι όλες οι απόψεις έχουν καταγραφεί και θα ακολουθήσει η σύσταση επιτροπής που θα μεταφέρει με φυσική παρουσία και όχι με αποστολή εγγράφων τα αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button