Τα οινοποιεία στην περιοχή της Νέας Υόρκης προωθούν τη βιωσιμότητα καθώς προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή (pics, vid)

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον άμεσα και καθοριστικά την παγκόσμια αμπελουργία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ιστορικές οινοπαραγωγικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως και οι Έλληνες αμπελουργοί στις ζώνες της Νεμέας, της Σαντορίνης ή της Δράμας, έτσι και οι Αμερικανοί οινοπαραγωγοί αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, αναζητώντας βιώσιμες λύσεις για το μέλλον.
Στο άρθρο που ακολουθεί, περιγράφονται οι προσπάθειες των οινοκαλλιεργητών στην περιοχή Finger Lakes της πολιτείας Νέας Υόρκης — μιας εκτεταμένης λεκάνης γλυκών υδάτων που σχηματίζεται από έντεκα μακρόστενες λίμνες που μοιάζουν με δάκτυλα, μεταξύ των πόλεων Ρότσεστερ και Συρακούσες.
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αμπελοοινικούς προορισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά για λευκές ποικιλίες όπως το Riesling, που καλλιεργούνται στις όχθες των λιμνών, επωφελούμενες από το ήπιο μικροκλίμα που αυτές δημιουργούν.
Σε δηλώσεις στο Associated Press αναλύεται πώς οι παραγωγοί της περιοχής επιλέγουν να επενδύσουν στη βιωσιμότητα — μέσω χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οικολογικών καλλιεργητικών πρακτικών και καινοτόμων τεχνολογιών — προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχεια της παραγωγής τους απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των διεθνών εμπορικών πιέσεων.
Πριν από μια δεκαετία, ένας από τους οινοπαραγωγούς, ο Σκοτ Όσμπορν θα έλεγε με ενθουσιασμό σε υποψήφιους ιδιοκτήτες αμπελώνων να «βουτήξουν» στον κόσμο του κρασιού.
Τώρα, το μήνυμά του είναι διαφορετικό: «Είστε τρελοί», λέει ο Όσμπορν, ιδιοκτήτης του αμπελώνων Φοξ Ραν, ενός εκτεταμένου κτήματος 50 στρεμμάτων στη λίμνη Σενέκα, τη μεγαλύτερη από τις Finger Lakes της Νέας Υόρκης.
Η καλλιέργεια σταφυλιών στην περιοχή γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη λόγω της απρόβλεπτης αλλαγής του καιρού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι αντιλήψεις για το κρασί αλλάζουν επίσης, ενώ πολιτικές εντάσεις, όπως οι δασμοί λόγω των εμπορικών πολέμων του Προέδρου Τραμπ και η υποχώρηση των περιβαλλοντικών πολιτικών, αποτελούν πρόσθετους κινδύνους.
Παρόλες τις προκλήσεις, πολλοί οινοκαλλιεργητές υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές, θέλοντας να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Οι Finger Lakes και το νέο τοπίο
Οι Finger Lakes καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή της δυτικής Νέας Υόρκης και τα νερά τους αντανακλούν υπέροχα το φως του ήλιου, δημιουργώντας ένα λαμπερό μπλε χρώμα. Πάνω από 130 οινοποιεία πλαισιώνουν τις ακτές, παράγοντας μερικά από τα πιο διάσημα λευκά κρασιά των ΗΠΑ.
Στο Fox Run, οι επισκέπτες δοκιμάζουν κρασιά και αγοράζουν μπουκάλια για το σπίτι. Πολλοί είναι πιστοί πελάτες, όπως η Μισέλ Μάγκντα και ο σύζυγός της, που ταξιδεύουν συχνά από την Πενσυλβάνια.
«Είναι μια μικρή απόδραση, μια μικρή απόλαυση», λέει.
Παραδοσιακά, τα μπουμπούκια εμφανίζονται την άνοιξη, αποκαλύπτοντας πολύχρωμα σταφύλια — από το βαθύ μπλε του cabernet franc έως τα απαλά πράσινα του δημοφιλούς riesling.
Όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας κάνει την άνθιση να συμβαίνει νωρίτερα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα: αν ακολουθήσει παγετός, οι καλλιέργειες μπορεί να χαθούν.
Η συχνότερη βροχόπτωση και οι θερμότερες νύχτες διαφοροποιούν τις Finger Lakes από τις περιοχές κρασιού της δυτικής ακτής, σύμφωνα με τον Πολ Μπροκ, καθηγητή αμπελουργίας. Η προσαρμογή σε αυτές τις συνθήκες δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους τοπικούς παραγωγούς, είπε.
Οινοκαλλιεργητές ως μέρος της λύσης
Πολλοί οινοκαλλιεργητές προσπαθούν να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους πιο βιώσιμες, συμβάλλοντας στη μείωση της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Οι φάρμες μπορούν να αποκτήσουν πιστοποίηση μέσω προγραμμάτων όπως το Πρόγραμμα Βιώσιμης Οινοκαλλιέργειας της Νέας Υόρκης.
Πάνω από 50 οινοποιεία, συμπεριλαμβανομένου του Fox Run, έχουν πιστοποιηθεί, απαιτώντας πρακτικές που βελτιώνουν την υγεία του εδάφους και προστατεύουν την ποιότητα των υδάτων των γειτονικών λιμνών.
Πίσω από την αγροτική μεταλλική πύλη με τις αλεπούδες του λογοτύπου, εμφανίζονται οι πρωτοβουλίες του Όσμπορν:

Εκατοντάδες ηλιακά πάνελ καλύπτουν το 90% των ενεργειακών αναγκών.
Υπόγεια δίκτυα μυκήτων χρησιμοποιούνται για την προστασία των καλλιεργειών από ξηρασία και ασθένειες.
«Όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι», λέει ο Όσμπορν.
Μια αμπελουργός και η προσπάθειά της για βιωσιμότητα
Για την Σουζάν Χαντ και τον 7ης γενιάς οικογενειακό αμπελώνα της, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει αφιέρωση στην αειφορία.
Οι αμπελώνες Χαντ Κάουντι, στη λίμνη Κέουκα, έχουν υιοθετήσει:
Υπόγειες γεωθερμικές σωληνώσεις για θέρμανση/ψύξη
Κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων
Παρά τις καινοτομίες, η κλιματική αλλαγή την ανάγκασε να λάβει δύσκολες αποφάσεις:
Καταστροφικοί παγετοί τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε καταστροφικές απώλειες της σοδειάς.
Μέχρι το τέλος του έτους, το κτήμα θα σταματήσει την παραγωγή κρασιού και θα επικεντρωθεί σε εργαστήρια βιωσιμότητας και πώληση βρώσιμων ποικιλιών σταφυλιών.
«Ο αμπελώνας είναι μέρος του εαυτού μου», είπε η Χαντ. «Αλλά θέλω να αφιερώσω τον χρόνο μου βοηθώντας άλλες φάρμες να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές.»
Οι δασμοί και οι αλλαγές πολιτικής στις ΗΠΑ
Ο Βίνι Αλιπέρτι, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Πιλίσμπορο, εργάζεται για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας.
Πρόσφατα βοήθησε στη δημιουργία κοινών κάδων ανακύκλωσης μπουκαλιών κρασιού.
Όμως, ανησυχεί ότι δεν συμμετέχουν αρκετοί γείτονες σε αυτές τις προσπάθειες.
Η βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της βιομηχανίας, ειδικά υπό μια προεδρία που δεν έχει τη βιωσιμότητα ως προτεραιότητα.
«Νομίζω ότι είμαστε όλοι λίγο φοβισμένοι και απογοητευμένοι», είπε. «Δεν βλέπω να έρχονται καλά πράγματα για το περιβάλλον τα επόμενα τέσσερα χρόνια.»
Ο Όσμπορν προετοιμάζεται για μαζικές περικοπές στις ομοσπονδιακές πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ηλιακά πάνελ του κάλυψαν το 50% του κόστους άνω των 400.000 δολαρίων. Χωρίς αυτές, δεν θα μπορέσει να επεκτείνει την παραγωγή του.
Επιπλέον, το Φοξ Ραν κινδυνεύει να χάσει πελάτες από τον Καναδά λόγω αντιποίνων δασμών 25% που επέβαλε η Καναδική κυβέρνηση σε αμερικανικά προϊόντα.
«Δεν μπορώ να ανταγωνιστώ τις τεράστιες οινοπαραγωγικές πολιτείες όπως η Καλιφόρνια», λέει.
«Οι μικροί αμπελώνες της Finger Lakes μπορεί να μην αντέξουν αυτή την πίεση.»
Στήριξη στα τοπικά κρασιά
Πίσω στο κελάρι του Φοξ Ραν, ο Άρικ Μπράιαντ, πιστός πελάτης εδώ και μια δεκαετία, λέει:
«Έχω αυτή τη βαθιά προσήλωση. Πηγαίνω σε εστιατόρια και αν δεν έχουν Finger Lakes κρασιά στο μενού, λέω: ‘Τι κάνετε ακριβώς σερβίροντας κρασί;’»
Πηγή: Associated Press