Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

«Τίποτα δεν αλλάζει, η ΕΕ παραμένει …Ρωσοφοβική!»

Με επικριτική στάση αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο τον διορισμό της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας στην θέση του υπεύθυνου της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αντικαθιστώντας τον Ζοζέπ Μπορέλ:

«Η Κάλλας αναγνωρίζεται στη Ρωσία για τα εξαιρετικά αδιάλλακτα και μερικές φορές ακόμη και ένθερμα αντι-ρωσικά σχόλια της», είπε σε δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκοφ. Η υποψηφιότητά της απαιτεί έγκριση από το νεοεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα, ένα βήμα που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό τυπικό καθώς οι θέσεις έχουν «κλειδώσει.

Επιπρόσθετα ο Πεσκόφ σχολίασε πως «η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία προτάθηκε πρόσφατα για τρίτη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν υποστηρίζει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Αυτή είναι η γνωστή της στάση, και έτσι την αντιλαμβανόμαστε. Υπό αυτή την έννοια, τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Και αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει ότι οι πολιτικές που υποστηρίζει η Κάλλας θα οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω κλιμάκωση. Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, παρατήρησε αυτή την εβδομάδα ότι ο διορισμός της Κάλλας «αυξάνει το επίπεδο του παραλογισμού» στις Βρυξέλλες. Η Κάλλας ασκεί σταθερά πιέσεις για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Υπό την δική της θητεία, η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενέκρινε μηχανισμό δήμευσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη χρήση τους ως «αποζημίωση» για το Κίεβο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button