Σύσκεψη για άμεσες παρεμβάσεις αξιοποίησης των υδάτινων πόρων μετά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Λέσβου

Σε καθεστώς συναγερμού έχουν τεθεί οι δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, καθώς το νησί αντιμετωπίζει δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού, γεγονός που οδήγησε την Πολιτική Προστασία να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις αρχές της εβδομάδας.
Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μυρσίνη Τζινέλλη, πραγματοποιείται κρίσιμη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή δημάρχων, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της ΔΕΥΑΛ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να εξεταστούν άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Παρά το γεγονός ότι η Λέσβος διαθέτει φυσικά αποθέματα νερού, η έλλειψη επαρκών υποδομών και έργων τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αδυναμία αξιοποίησής τους. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διευκολύνει τη λήψη γρήγορων αποφάσεων και επισπεύδει έργα που υπό κανονικές συνθήκες θα καθυστερούσαν μήνες.
Ήδη προγραμματίζεται η εγκατάσταση ταχυδιυλιστηρίου στην Ερεσό, ώστε το νερό του φράγματος που σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για άρδευση να καταστεί πόσιμο. Παράλληλα, εξετάζεται η αξιοποίηση λιμνοδεξαμενών, όπως εκείνης στον Βαφειό που πλέον υδροδοτεί τον Μόλυβο, και η ενίσχυση της υδροδότησης της τουριστικής περιοχής της Πέτρας. Επιπλέον, πηγές με πλούσια αποθέματα στη νοτιοδυτική Λέσβο, όπως στον Πολιχνίτο και στον Τσίγκο, μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο ύδρευσης.
Η ανάγκη για καλύτερη κατανομή ανάμεσα σε ύδρευση και άρδευση είναι επιτακτική, καθώς σήμερα το 70% με 80% των υδάτων στο νησί καταναλώνεται για αγροτική χρήση. Προτείνεται επίσης η κατασκευή μικρών φραγμάτων σε όλη τη Λέσβο για τη συλλογή και αποθήκευση νερού.
Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και σε επίπεδο στελέχωσης. Ενδεικτικά, η ΔΕΥΑΛ λειτουργεί με μόλις 55 εργαζόμενους σε σύνολο 192 εγκεκριμένων θέσεων, γεγονός που προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση βλαβών και στην υλοποίηση μικρών έργων.
Όπως υπογραμμίζουν οι τοπικές αρχές, όλοι, πολιτεία, δήμοι, περιφέρεια, υπηρεσίες και πολίτες, πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο με έργα όσο και με συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος