ΉπειροςΤοπικές Είδησης

Το Βόρειο Σέλας φάνηκε στην Ελλάδα – Αιτία μια γεωμαγνητική καταιγίδα

Ένα πραγματικά σπάνιο φυσικό φαινόμενο είναι ορατό απόψε στους κατοίκους ,κυρίως της Βόρειας Ελλάδας .

To βόρειο Σέλας δίνει άλλη όψη στον ουρανό σε πολλές χώρες των Βαλκανίων πολυ χαμηλοτερα απο εκεί που έχουμε συνηθίσει να το βλεπουμε μέσα απο φωτογραφίες στα social media .Το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο.

 

Ένα εξαιρετικό αστρονομικό γεγονός! Παρόμοιο  επεισόδιο είχε συμβεί την περασμένη άνοιξη, αλλά είχε γίνει ορατό σε χώρες κυρίως της κεντρικής Ευρώπης .

Πάμε να δούμε εικόνες απο περιοχές της Ευρώπης όπως αποθανάτισαν οι κάτοικοι των εκεί περιοχών

Βόρειο Σέλας στη Σλοβενία
Βόρειο Σέλας τώρα στην Ιταλία από τους Δολομίτες

 

 

Το βόρειο Σέλας πάνω από την Θεσσαλονίκη / meteo24news – Νίκος Πουλούλης

 

Το βόρειο Σέλας πάνω απο την Ουγγαρία – meteo24news.gr – Kacsári Zsolt

 

Το βόρειο Σέλας πάνω απο την Ρουμανία /meteo24news.gr – Sebastian Tranca

Όταν το βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στον ουρανό της Αττικής 

Στις 25 Οκτωβρίου 1870 το Αστεροσκοπείο Αθηνών δέχθηκε τηλεγράφημα από τη Λευκάδα που έστειλε ο Π. Βατσαξής και ενημέρωνε σχετικά περιγράφοντας την παρατήρησή του χωρίς να κάνει μνεία στο σέλας ή να γνωρίζει για αυτό: «Την 6ην και 55 ώραν εφάνη άνωθεν νεφών μεχρι αστερισμού Μεγάλης Άρκτου πύρινος λάμψις έχουσα κέντρον σώματι φωτεινόν μέχρι ορίζοντος…».

Στις 25 Ιανουαρίου 1938 παρατηρήθηκε σέλας στη περιοχή των Σπετσών.

Στις 24 Μαρτίου 1940 καταγράφτηκε αυθεντική μαρτυρία εμφάνισης σέλαος πάνω από την Αθήνα και που δημοσίευσε επίσημα το Εργαστήριο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν πολλοί Αθηναίοι υποστήριζαν μεταξύ άλλων πως «θεϊκά πέπλα» σκεπάζουν την Αθήνα. Κατά τον καθηγητή Κ. Μαλτέζο αυτή η εμφάνιση θεωρείται η μεγαλύτερη σε λαμπρότητα εμφάνιση του φαινομένου από το 1870 στον ελλαδικό χώρο.

Κατά τη μαγνητική καταιγίδα της 20ής Νοεμβρίου 2003, εμφανίστηκε σέλας στην Αθήνα, το οποίο και έχει φωτογραφηθεί. Την επόμενη μέρα αποτέλεσε πρωτοσέλιδο στις ανακοινώσεις της NOAA.

Πηγή: meteonews24.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button