ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Σύλλογος Διπλ/χων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Κεντρικής-Δυτικής Θεσσαλίας: «Άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για τους εργαζόμενους που πλήττονται» – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

“Αυτές τις ημέρες που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες στους χώρους εργασίας τους, λόγω των υψηλών ημερήσιων θερμοκρασιών”, τονίζεται σε ανακοίνωση του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής κ Δυτικής Θεσσαλίας Συλλόγου Διπλ/χων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται:

Συνάδελφοι μηχανικοί οι οποίοι απασχολούνται σε υπό ανέγερση κτίρια, σε εργοστάσια, σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σε έργα οδοποιίας κ.α. οι οποίοι εργάζονται καθημερινά σε επικίνδυνες, για την υγεία και ασφάλεια, συνθήκες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν σταματούν οι εργασίες ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες, ενώ δεν υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι στο διάλειμμά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν η πρόβλεψη να υπάρχει άφθονο δροσερό νερό.

Η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ). Αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και νεότερους και υγιείς συναδέλφους
Ζητούμε:
· Να εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις που θα δεσμεύουν τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν τα αντίστοιχα μέτρα.

· Τα Μέτρα Προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.

· Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους όπως:

1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023).

Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, βιομηχανικοί χώροι που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες κτλ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου ή μισθού, χωρίς καμία περικοπή.

2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μισθού.

3. Περιορισμός άλλων βαρέων εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

4. Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

5. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

6. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.

7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.

8. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

9. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.

10. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.

11. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ).Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

12. Εφαρμογή της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και κυρίως εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που προβλέπονται για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

13. Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών (επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Εντατικοποίηση των ελέγχων.

14. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.)

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα.

Το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής κ Δυτικής Θεσσαλίας του Συλλόγου Διπλ/χων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων καλεί τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στους χώρους δουλειάς τους, να επικοινωνήσουν με το προεδρείο του Συλλόγου μας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button