ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Μετακομίζει η λαϊκή αγορά της Θερίσου

Προ των πυλών η μετακίνηση της αγοράς της Παρασκευής από τις οδούς Λεβήνου και Δραμουντάνη σε Κ. Καραμανλή, Λ. Κατσώνη και Μ. Γαλενιανού

Μπορεί η λαϊκή αγορά της Τρίτης στη Νέα Αλικαρνασσό να ψάχνει ακόμα τον δρόμο για τη νέα μόνιμη θέση της στο δημοτικό ακίνητο μπροστά στις φυλακές, ωστόσο μια άλλη λαϊκή αγορά του Ηρακλείου, αυτή της Παρασκευής στη Θέρισο, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να μετακομίσει… 

Μετά από αρκετά χρόνια, η λαϊκή αγορά της Παρασκευής μπαίνει σε “τροχιά” μετακίνησης, μετακομίζοντας από τις οδούς Λεβήνου και Δραμουντάκη σε τρεις νέες θέσεις και συγκεκριμένα στις λεωφόρους Κωνσταντίνου Καραμανλή (από το ύψος της Παπαγιάννη Σκουλά μέχρι τη Δαμασκηνού), στην οδό Λάμπρου Κατσώνη (από το ύψος της λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή έως την οδό Ανδρέα Παπανδρέου) και στην οδό Μιχάλη Γαλενιανού (από το σημείο που συναντά τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή έως την οδό Ανδρέα Παπανδρέου). 

Η χωροθέτηση της μετακίνησης έκλεισε σε επίπεδο διαδικασιών στον Δήμο Ηρακλείου, σε ό,τι αφορά δηλαδή τη γνωστή αλυσίδα δημόσιας διαβούλευσης- Δημοτικής Επιτροπής- Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό που εκκρεμεί είναι η έγκριση του ελεγκτικού φορέα, εν προκειμένω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και οι τελικές πινελιές-παρεμβάσεις με τις γραμμογραφήσεις για τους πάγκους… 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη “μετακόμιση” 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα: «Εγκρίνει τη μετακίνηση και χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς της

Παρασκευής από τις οδούς Λεβήνου και Δραμουντάνη στις οδούς: 

• Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή: Από την οδό Παπαγιάννη Σκουλά έως και την οδό Δαμασκηνού. 

• Οδός Λάμπρου Κατσώνη: Από τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή έως την οδό Ανδρέα Παπανδρέου. 

• Οδός Μιχάλη Γαλενιανού: Από τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή έως την οδό Ανδρέα Παπανδρέου, με τις προϋποθέσεις να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για: 

– Αυστηρή ετήσια εναλλαγή των τοποθεσιών και τήρηση της κυκλικότητας με αρχή την πρώτη πρόταση της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, αρχής γενομένης από την ημερομηνία της εκτελεστής απόφασης. Εν συνεχεία και μετά το πέρας του ετήσιου χρονικού διαστήματος θα επιστρέψει στα όρια της 3ης Δημοτικής Κοινότητας. Θα λειτουργεί εν ολίγοις με αυτόν τον τρόπο εναλλάξ ανά έτος μία στην 4η Δημοτική Κοινότητα, μία στην 3η Δημοτική Κοινότητα. 

– Αυστηρή τήρηση του Κανονισμού αναφορικά με τον αριθμό των θέσεων που καταλαμβάνουν οι έμποροι στη λαϊκή αγορά. 

– Η μόνη δυνατότητα για ακριβή επαναπροσδιορισμό μίας θέσης (οδού) θα σχετίζεται μόνο με την ύπαρξη επίσημα αναγνωρισμένων ΑμεΑ». 

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ 

Οι ενστάσεις και οι απαντήσεις του Δήμου 

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, με την οποία επισφραγίστηκε η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Παρασκευή στην περιοχή της Θερίσου σε νέα σημεία, παρατίθενται αναλυτικά οι “ενστάσεις” που διατυπώθηκαν από ενδιαφερόμενους, αλλά και οι υπηρεσιακές απαντήσεις επί των αντιρρήσεων. 

Η Υπηρεσία, απαντώντας στις παραπάνω διαμαρτυρίες, διατυπώνει τα παρακάτω: «Οι αντιρρήσεις των πολιτών, όσον αφορά στη μετακίνηση της λαϊκής της Παρασκευής στις οδούς Κωνσταντίνου Καραμανλή, Λάμπρου Κατσώνη και Μιχάλη Γαλενιανού, έχουν να κάνουν, αρχικά, με λειτουργικά θέματα της λαϊκής αγοράς: 

• Δεν τηρείται η καθαριότητα και οι συνθήκες υγιεινής κατά το ωράριο λειτουργίας. 

• Δεν τηρείται το ίδιο το ωράριο λειτουργίας. 

• Δεν υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα και την περιουσία των περιοίκων. 

Τα ανωτέρω θέματα περιγράφονται και προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας των λαϊκών αγορών του Δήμου Ηρακλείου.

Τα θέματα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα επιληφθεί άμεσα. Εξάλλου ο Δήμος Ηρακλείου έχει δεσμευτεί με επίσημο έγγραφό του για την τήρηση των ανωτέρω και θα το πράττει συνεπικουρούμενος και από τους επόπτες των λαϊκών αγορών, οι οποίοι βρίσκονται για αρκετές ώρες στους χώρους των λαϊκών αγορών ακριβώς για την εύρυθμη λειτουργία τους. 

Επίσης, η μεταφορά της στάθμευσης των οχημάτων των κατοίκων της περιοχής σε γειτονικούς δρόμους είναι μία κατάσταση όντως αναπόφευκτη, αλλά στην ίδια κατάσταση βρίσκονται όλοι οι συμπολίτες μας που κατοικούν σε περιοχές που λειτουργούν ήδη λαϊκές αγορές. Είναι μία κατάσταση που τυπικά επιτρέπεται. Λειτουργεί όμως σαν αντιστάθμισμα, η ευκολία πρόσβασης που έχουν οι πολίτες στα αγαθά της λαϊκής αγοράς που πραγματοποιείτε δίπλα τους, την εκάστοτε ημέρα.

Επίσης έχουν αναφερθεί αντιρρήσεις από κάτοικους της περιοχής, σε θέματα που αφορούν την επιλογή του χώρου λειτουργίας, όπως: 

• Περιορισμός στην εφαρμογή των εναλλακτικών προτάσεων των Τοπικών Κοινοτήτων, 

• Καθώς και παρότρυνση από τους πολίτες για ίδρυση μόνιμων λαϊκών αγορών. 

Υπάρχει η πρόθεση της δημοτικής Αρχής η λειτουργία της λαϊκής αγοράς να μεταφερθεί σε μόνιμο χώρο και οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου βρίσκονται σε αναζήτηση. 

Η επιλογή του χώρου που προβλέπεται να μετακινηθεί η λαϊκή αγορά της Παρασκευής έχει γίνει λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια που προβλέπονται από τον νόμο, τον Κανονισμό Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών του Δήμου μας και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου. 

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, η τοποθεσία που προτείνεται να μετακινηθεί η λαϊκή αγορά κρίνεται ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων στη συγκεκριμένη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό πρόγραμμα εναλλαγής μεταξύ των περιοχών που πραγματοποιούνται οι λαϊκές αγορές. 

Όσον αφορά στα 28ο και 57ο Δημοτικά Σχολεία, η λαϊκή αγορά δε γειτνιάζει άμεσα με αυτά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η πρόβλεψη και η πρόθεση να ρυθμίζεται από τη Δημοτική Αστυνομία κάθε παρακώλυση της πρόσβασης σε αυτά των μαθητών και των αυτοκινήτων των γονιών τους κατά τη διάρκεια της λαϊκής αγοράς». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button