ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ηράκλειο: Μεγάλη ανησυχία για το φαινόμενο με τις φόλες που ολοένα και αυξάνεται (vid)

Μετά από καταγγελία γυναίκας η οποία απολάμβανε τη βόλτα στην περιοχή, ο σκύλος ανιχνευτής και ο Σπύρος Νηστικάκης εντόπισαν 80 φόλες στον Γιούχα

Το φαινόμενο με τις φόλες λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς άγνωστοι έστησαν… επιχείρηση εξολόθρευσης ζώων στον Γιούχτα.

Μετά από καταγγελία γυναίκας η οποία απολάμβανε τη βόλτα στην περιοχή, ο σκύλος ανιχνευτής και ο Σπύρος Νηστικάκης εντόπισαν 80 φόλες στον Γιούχα, δίπλα στην ταΐστρα και την αποικία των όρνιων μέσα στο δασάκι και στον δρόμο προς τον Αφέντη Χριστού.

Στα χρονικά του LIFE Against Poison Crete δεν έχει ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό όπως το χθεσινό με τις 80 φόλες στον Γιούχτα.

Για τις φόλες είχε χρησιμοποιηθεί σκυλοτροφή κονσέρβα καλυμμένη με άσπρη σκόνη ενώ για το περιστατικό υποβλήθηκε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.

►Διαβάστε επίσης: Δολοφονική επίθεση τη νύχτα στον Γιούχτα: Έριξαν 80 φόλες για να εξολοθρεύσουν τα ζώα της περιοχής (pics)

Φιλόζωοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς το φαινόμενο με τις φόλες ολοένα και αυξάνεται όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και στις γειτονιές, με πρόσφατο αυτό στην περιοχή ανατολικά της Κνωσού.

Δείτε το βίντεο:

Πάνω από 50 φόλες

Υπενθυμίζεται ότι δυστυχώς, η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη φορά που εντοπίζεται τόσο μεγάλος αριθμός δηλητηριωδών δολωμάτων στον Γιούχτα. Ήταν Σεπτέμβριος του 2022, όταν μετά από σχετική καταγγελία, είχαν εντοπιστεί μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Γιούχτα συνολικά 52 φόλες. Οι εν λόγω φόλες αποτελούνταν από κομμάτια σκυλοτροφής με άσπρη σκόνη. Και τότε, πάντως, είχε σχηματιστεί δικογραφία από το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η ομάδα του κ. Νηστικάκη είχε εντοπίσει στο Κεφάλι Χόνδρου, στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, «πέντε κομμάτια κρέας πασπαλισμένα με άσπρη σκόνη, καθώς και δύο ύποπτα μπουκάλια του νερού, με πολλά ψόφια έντομα τριγύρω. Βρέθηκε, επίσης, ένας νεκρός σκαντζόχοιρος. Εντοπίστηκε ένα ύποπτο άτομο, για την τοποθέτηση των δολωμάτων, το οποίο οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου, όπου σχηματίστηκε δικογραφία. Με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερο μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου για τα ευρήματα».

Έγκλημα και… τιμωρία

Πάντως, τον περασμένο Οκτώβριο είχε καταγραφεί μια θετική εξέλιξη που σχετίζεται με την καταδίκη ενός ατόμου που είχε εμπλακεί σε σοβαρή υπόθεση δηλητηρίασης σκύλων, γατών και άγριων ζώων, στον Αποκόρωνα Χανίων, τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσου, «την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 εκδικάστηκε μία σοβαρή υπόθεση δηλητηρίασης από δολώματα με νεκρά σκυλιά, γάτες και άγρια ζώα στη Λιτσάρδα Αποκόρωνα, τον Οκτώβριο 2019. Το αποτέλεσμα της εκδίκασης είναι 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή και 5.000 ευρώ πρόστιμο στο άτομο που είχε συλληφθεί τότε και είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του.

Προς υπενθύμιση του περιστατικού, στις 24 Οκτωβρίου 2019, μετά από καταγγελίες για δηλητηριάσεις ζώων στον Αποκόρωνα, είχε πραγματοποιηθεί αυτοψία του ειδικά εκπαιδευμένου σκυλιού “Καρίνα”, που διαθέτει η Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσου στα Χανιά, και του χειριστή του, ομοσπονδιακού θηροφύλακα Γιάννη Γρηγοράκη. Τότε είχαν εντοπίσει στη Λιτσάρδα, επιπρόσθετα των νεκρών ζώων που είχαν περισυλλέγει τις προηγούμενες μέρες, δεκαπέντε (15) δηλητηριασμένα δολώματα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button