Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Ειδήσεις

Συνέντευξη του Δημάρχου Θηβαίων για τα έργα στον Αστικό Σχεδιασμό & το Δομημένο Περιβάλλον

Ο Δήμος Θηβαίων επί Δημαρχείας Γεώργιου Αναστασίου έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πληθώρα έργων υπό έναν κοινό οραματισμό για πιο ανθρώπινους Δήμους και Περιφέρειες.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι ο Δήμος Θηβαίων, ο οποίος αποτελείται από την σπουδαίας ιστορικής σημασίας πόλη των Θηβών και 15 Δημοτικές Ενότητες,  να αποτελέσει έναν σύγχρονο, ευέλικτο Δήμο, υψηλής λειτουργικότητας, βελτιωμένης αισθητικής που παρέχει ένα όσο το δυνατόν ποιοτικότερο βίωμα τόσο για τον επισκέπτη όσο και για τον ντόπιο με σεβασμό στην ιστορικότητα και ταυτόχρονα με το βλέμμα στο μέλλον.

Κατά την θητεία του επανεκλεγέντα κ. Αναστασίου, ο Δήμος Θηβαίων έχει επενδύσει σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης και της δημιουργίας μιας ασφαλούς, λειτουργικής και συνεκτικής τοπικής κοινωνίας.

Στην παρούσα στιγμή ωστόσο κρίνουμε ότι το ενδιαφέρον αξίζει να εστιαστεί στον τομέα του Αστικού Σχεδιασμού & Δομημένου Περιβάλλοντος.  

  • Κατασκευή παιδικών χαρών στην Θήβα και τις Τοπικές Κοινότητες Ελεώνα και Βαγίων που πληρούν όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για ασφαλές και δημιουργικό παιχνίδι. Σκοπός του σχεδιασμού των παιδικών χαρών  είναι η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, η κοινωνικοποίησή τους αλλά και η δημιουργία ενός ευχάριστου χώρου αναμονής και ξεκούρασης για τους ενήλικες συνοδούς. Η περίφραξη, η ύπαρξη βρύσης, η προσβασιμότητα, η κίνηση ΑΜΕΑ δημιουργούν νέες προδιαγραφές.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού Γυμναστηρίου Θήβας «Ανδρέας Ερρίκος Χατζόπουλος». Το δημοτικό Γυμναστήριο βρίσκεται εντός του αστικού ιστού επί της Π.Ε.Ο Θήβας – Ελευσίνας στην πόλη της Θήβας. Το κτίριο κρίθηκε εξαιρετικά ενεργοβόρο και ήταν απαραίτητες οι εκτεταμένες παρεμβάσεις τόσο στο κέλυφος, όσο και στις ηλεκτρομηχανολογικές του εγκαταστάσεις, προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά και να γίνει αποδοτικό.
  • Ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού «Ηλέκτρες Πύλες» και ανάθεση μελέτης για την λειτουργική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις νότιες παρυφές της Καδμείας. (σχέδιο) Η ανάπλαση των κεντρικών υπαιθρίων δημοσίων χώρων του ιστορικού κέντρου των Θηβών, της Καδμείας, είναι βασικό μέτρο μιας στρατηγικής βιωσιμότητας για την πόλη. Οι Ηλέκτρες Πύλες εκτείνονται σε δύο οικόπεδα εκατέρωθεν της οδού Πολυνείκους στο βόρειο τμήμα της και το Ιερό του Ηρακλέους στο νότιο τμήμα. Κύριοι άξονες της παρέμβασης είναι η ανάδειξη της αισθητικής ταυτότητας του αστικού χώρου που συνάπτεται με τις αρχαιότητες με εφαρμογή μιας νέας αρχιτεκτονικής σε πλαίσιο κατασκευασιμότητας και οικονομίας. Σύμφωνα με το σχέδιο οι κεντρικοί κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι θα αναδιαμορφωθούν λειτουργικά και αισθητικά με κύρια εργαλεία την αναδιάρθρωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, τις ποικίλες διαπεδοστρώσεις, τις φυτεύσεις, τον αστικό εξοπλισμό, τον φωτισμό, κλπ. Βασικό κριτήριο της νέας διάρθρωσης της οδού είναι η προτεραιότητα που θα δοθεί στον πεζό με την εφαρμογή σχεδιασμού καθολικής προσβασιμότητας.

 

  • Σύνδεση ιστορικού κέντρου της Θήβας με το περιαστικό δάσος Μοσχοποδίου. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αναδιαμόρφωση τμήματος της υφιστάμενης οδού μήκους περίπου 2km που οδηγεί από το ιστορικό κέντρο Θηβών στον λόφο Μοσχοποδίου, ώστε να αποτελέσει διαδρομή πολιτισμού και αναψυχής, προσβάσιμη και φιλική στους περιπατητές. Ο κατάφυτος λόφος Μοσχοποδίου με το ανοιχτό δημοτικό θέατρο, το εστιατόριο και τον ξενώνα, όσο και η ίδια η διαδρομή που διέρχεται από αρχαιολογικά μνημεία και πευκοδάση, προσελκύουν πολλούς περιπατητές και επισκέπτες. Σκοπός του έργου είναι η λειτουργική ανασυγκρότηση και η αισθητική αναμόρφωση της οδού ώστε να προσελκύει και να υποστηρίζει την κίνηση και τη στάση των πεζών χωρίς διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Η μελέτη σχεδιάζει την διαδρομή ώστε να υπηρετεί την άνετη και ασφαλή κίνηση των πεζών και ΑμεΑ, χωρίς να εμποδίζει την κυκλοφορία οχημάτων και ποδηλάτων σε συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας. Το τμήμα της διαδρομής ανατολικά του κόμβου, από τον ιστορικό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά έως την επόμενη διασταύρωση στο Δασαρχείο, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και περιβάλλεται από πλούσια δασική βλάστηση. Σε αυτό το τμήμα σκοπός είναι η άνετη κίνηση των πεζών και αθλουμένων σε συνδυασμό με την απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

  • Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση του κύριου εμπορικού άξονα – οδού Επαμεινώνδα στην περιοχή παρέμβασης. Η περιοχή της μελέτης περιλαμβάνει τον πεζόδρομο της οδού Επαμεινώνδα και την προέκταση αυτής, οδό Λουκά Μπέλου, έως το Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας, καθώς και τις κάθετες σε αυτήν οδούς : Κέβητος, Βουρδουμπά, Αντιγόνης, Οιδίποδος, Δίρκης, Δράκου οι οποίες αποτελούν τον ευρύτερο πυρήνα της πόλης και κατά μήκος τους αναπτύσσονται δραστηριότητες εστίασης – αναψυχής και εμπορίου, ενώ σε κοντινή απόσταση διαμορφώνονται πλατείες, ανοίγματα και θέσεις πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ιδιαιτέρως ο πεζόδρομος της οδού Επαμεινώνδα, ο οποίος διασχίζει το ιστορικό κέντρο με κατεύθυνση βορρά – νότου, αναπτύσσεται ως κεντρικός άξονας της πόλης, ευνοώντας τη σύνδεση του Μουσείου με τον αστικό ιστό του κέντρου και ενισχύοντας την λειτουργικότητα των δημόσιων χώρων και την φιλικότητά τους προς τους πολίτες με εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού βάσει σχεδίου μελέτης παρέμβασης, ενίσχυση και βελτίωση της υπάρχουσας φύτευσης, του αρδευτικού συστήματος αλλά και σημειακές παρεμβάσεις που βελτίωσαν την λειτουργικότητα της περιοχής παρέμβασης.

 

  • Ανάπλαση Πλατείας Κεραμοπούλου. Βασικοί στόχοι που επιτελέστηκαν με την ανάπλαση της πλατείας είναι η οργάνωση της περιοχής του κοινόχρηστου χώρου ώστε να λειτουργεί ως χώρος περιπάτου, στάσης, προσωρινής παραμονής, σκίασης και διέλευσης, επαρκής φωτισμός, οικολογική και αισθητική αναβάθμιση με ζώνες φύτευσης πρασίνου και κατάλληλων δέντρων και θάμνων που επιπλέον εξυπηρετούν και την απαιτούμενη σκίαση σημείων της υπό μελέτης περιοχή, ενέργειες προσαρμοσμένες στην αισθητική του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών η είσοδος του οποίου άπτεται της πλατείας, με αποτέλεσμα ένα αρμονικό σύνολο.

 

  • Βελτίωση κτιρίου παλαιού Νοσοκομείου για τη δημιουργία κέντρου τουριστικής προβολής για την πολιτιστική κληρονομιά της Θήβας. Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση, η ανακαίνιση , η διατήρηση και επανάχρηση του κτιρίου του Πρώην Νοσοκομείου Θήβας καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με σκοπό να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης και Ψηφιακής Προβολής. Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί παράδειγμα αρχιτεκτονικής της μεσοπολεμικής περιόδου ως κατεξοχήν ελληνικό παράδειγμα του μοντέρνου κινήματος και ιδιαίτερα της ελληνικής έκφρασης της επιρροής του Bauhaus στην Ελλάδα.

 

  • Ανάπλαση δομημένου περιβάλλοντος – διατήρηση και αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου της Δράκειου Βιβλιοθήκης με ανακαίνιση και διακόσμηση του εσωτερικού χώρου του αναγνωστηρίου και των υπόλοιπων αιθουσών.

 

  • Ανάπλαση Πλατείας Τοπικής Κοινότητας Ελεώνα Δήμου Θηβαίων. Η αναβάθμιση της διαμόρφωσης της Πλατείας με λειτουργική βελτίωση και ο εμπλουτισμός της με νέο αστικό εξοπλισμό καθίστανται απαραίτητα ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής, ενισχύοντας την σχέση τους με τον κοινόχρηστο χώρο και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.
  • Μετατροπή Γηπέδου 5Χ5 σε Γήπεδο Μπάσκετ στην Τοπική Κοινότητα Ελλοπίας. Ο χώρος προτάθηκε από την Τοπική Κοινότητα προκειμένου να μετατραπεί από αθλητική εγκατάσταση γηπέδου 5Χ5 σε χώρο γηπέδου καλαθοσφαίρισης αφού ο χώρος φέρει τις απαιτούμενες ελάχιστες διαστάσεις για τη δημιουργία γηπέδου καλαθοσφαίρισης αφού ο χώρος φέρει τις απαιτούμενες ελάχιστες διαστάσεις για την δημιουργία γηπέδου καλαθοσφαίρισης για σχολικούς αγώνες – προπονήσεις, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΓΓΑ. Η βασική επιδίωξη είναι η αποκατάσταση των φθορών, η συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθώς επίσης και η προσθήκη υλικών συμβατών με τη νέα χρήση.

The post Συνέντευξη του Δημάρχου Θηβαίων για τα έργα στον Αστικό Σχεδιασμό & το Δομημένο Περιβάλλον appeared first on STEREA NEWS.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button