Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες από το Εργατικό Κέντρο Σάμου – Καμπανάκι από γιατρούς χωρίς σύνορα – Τι απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης

Είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου αφουγκραζόμενο τις ελλείψεις και τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, καθώς η κατάσταση εκεί συνεχίζει να είναι “εκρηκτική”, με τον αριθμό των διαμενόντων να ξεπερνά τις τρεις χιλιάδες (3.168), ενώ 200 εξ’ αυτών είναι ανήλικα παιδιά.
Όπως σημειώνει το ΕΚΣ, “οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι διαμένοντες είναι άθλιες με μεγάλο πρόβλημα υγιεινής και σοβαρές ελλείψεις στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”, γεγονός το οποίο, προσθέτει, μία “πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τους έγκλειστους αλλά και τους εργαζόμενους”. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το ΕΚΣ, πολλοί άνθρωποι “στοιβάζονται” σε ένα κοντέινερ ή σε κοινόχρηστους χώρους. Οι λίγες τουαλέτες που λειτουργούν είναι, όπως τονίζει, “σε άθλια κατάσταση, λόγω του υπερβολικού αριθμού ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν, χιλιάδες είναι εκτεθειμένοι σε αρρώστιες όπως ψώρα, ανεμοβλογιά κ.α, ενώ εξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες και για τους ίδιους τους εργαζόμενους”.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και όλο το λαό των νησιών να εκφράσουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους και ζητά: ρούχα παιδικά και ενηλίκων, παπούτσια, πάνες ενηλίκων- μωρών, σερβιέτες, είδη ατομική υγιεινής και παιδικά παιχνίδια. Η συγκέντρωση του ρουχισμού και των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται για τις δύο επόμενες εβδομάδες στο ΕΚΣ, στην πόλη της Σάμου, από Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Επίσης, σε ολόκληρο το νησί κατόπιν συνεννόησης.
Όλα τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Ζερβού, έως την Πρωτομαγιά, καθώς και σε όποιον έχει ανάγκη και προσέρχεται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στην πόλη της Σάμου.
Εξάλλου, και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με ανακοίνωση τους, αναφέρουν ότι εντοπίζουν τα πρώτα κρούσματα υποσιτισμού σε παιδιά στην κλειστή ελεγχόμενη δομή της Σάμου, από την έναρξη της δράσης του στη δομή του 2021. Παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 6 ετών, σύμφωνα με την οργάνωση, διαγνώστηκαν με σοβαρό ή μέτριο οξύ υποσιτισμό, περιπτώσεις που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Ιδιαίτερη είναι η αναφορά που γίνεται στις προφυγικές οικογένειες που αντιμετωπίζουν ακραίες, όπως χαρακτηρίζονται, δυσκολίες “με παρατεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη” κάτι που “θέτει τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο”. Η οργάνωση αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή της ότι η κρίση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο στερούνται οικονομικής βοήθειας τους τελευταίους 9 μήνες μετά την αναστολή της τον Ιούνιο. Για το λόγο αυτό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις Ελληνικές αρχές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για την προστασία των παιδιών προσφύγων.
Για το συγκεκριμένο θέμα, κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα έξι παιδιά έφτασαν στην κλειστή ελεγχόμενη δομή από άλλη δομή της ενδοχώρας σε αυτήν την κατάσταση και μάλιστα άμεσα η παιδίατρος της ΚΕΔΝ εξέτασε τα παιδιά και, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Σάμου, παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους. Ακόμη, σημειώνουν ότι στην ΚΕΔΝ μεσω του προγράμματος Ιπποκράτης υπηρετούν ένας γιατρός, τέσσερις νοσηλεύτριες, ακτινοδιαγνώστης, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και η κλινική που θα διαθέτει και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. “Το γενικό πρόγραμμα σίτισης ακολουθείται πλήρως”, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», σύμφωνα με την οποία «έξι παιδιά από έξι μηνών έως έξι ετών διαγνώστηκαν με υποσιτισμό στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν ήδη εξεταστεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της δομής και, όπου κρίθηκε απαραίτητο, έγιναν παραπομπές στο Νοσοκομείο Σάμου», ενώ παράλληλα τονίζεται «ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για γενικευμένο υποσιτισμό λόγω συνθηκών διαβίωσης, αλλά για μεμονωμένα περιστατικά που απαιτούν εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος