ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Στους 19 οι νεκροί από τις επιθέσεις στον Καύκασο – Μέλη «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης» οι δράστες (vid)

Ολοκληρώθηκε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ρωσικών αρχών με τη σύλληψη και εξουδετέρωση των δραστών

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση που εξαπολύθηκε στην ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, μετά τις επιθέσεις κατά ορθόδοξων εκκλησιών και μιας συναγωγής που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε σήμερα η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας (NAK).

«Μετά την εξουδετέρωση των απειλών για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, αποφασίστηκε να τερματιστεί η αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Νταγκεστάν από τις 08:15 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής αυτής, την οποία επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δύο οι επιθέσεις

Ένοπλοι επιτέθηκαν χθες, Κυριακή, σε ορθόδοξες εκκλησίες και μια συναγωγή στο Νταγκεστάν, σκοτώνοντας έναν ιερέα και τουλάχιστον 15 αστυνομικούς, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες καταδίκασαν τις «τρομοκρατικές» αυτές ενέργειες.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν Μαχατσκαλά και στην παράκτια πόλη Ντερμπέντ.

Ένας ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ηλικίας 66 ετών, σκοτώθηκε στο Ντερμπέντ, σύμφωνα με τις αρχές.

Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί σκοτώθηκαν επίσης στις επιθέσεις, δήλωσε ο ηγέτης της ρωσικής αυτής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο Σεργκέι Μέλικοφ σε βίντεο που ανήρτησε στη διάρκεια της νύχτας στην εφαρμογή Telegram.

«Πάνω από 15 αστυνομικοί έπεσαν θύμα της τρομοκρατικής ενέργειας» στο Νταγκεστάν, σημείωσε ο Μέλικοφ, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί «προστάτευσαν τους άμαχους κατοίκους (…) με τίμημα τη ζωή τους».

Καμία ανάληψη ευθύνης

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν. 

Το πρακτορείο TASS, ωστόσο, μετέδωσε ότι οι δράστες ήταν μέλη «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης». «Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε ο ηγέτης της δημοκρατίας του Νταγκεστάν, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης. Έξι εκ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μέλικοφ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button