Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Στην 1η θέση η Λεπέν, βαριά ήττα για Μακρόν, 2ος ο Μελανσόν

H Μαρίν Λεπέν με το κόμμα «Εθνική συσπείρωση» προηγείται μετά τον πρώτο γύρο των Γαλλικών εκλογών που αποτέλεσαν όπως αναμενόταν μια συντριβή για τον Εμμανουέλ Μακρόν. Η Λεπέν κατάφερε να κερδίσει το 34% των ψ΄ξφων κερδίζοντας τον πρώτο γύρο. Στην δεύτερο θέση είναι το αριστερό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» του Ζαν – Λικ Μελανσόν όπου πήρε το 28,5%.

Ο Μακρόν έμεινε στην 3η θέση παίρνοντας 20.3%. Ο ηγέτης της σκληρής αριστεράς της Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέστη «βαριά και αδιαμφισβήτητη» ήττα στις δημοσκοπήσεις και κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν κατά της ακροδεξιάς. Η Λεπέν κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στην Εθνική Συσπείρωση την «απόλυτη πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο «ώστε ο Τζόρνταν Μπαρντέλα να διοριστεί πρωθυπουργός σε οκτώ ημέρες». Ο Μακρόν από τη δική του πλευρά,  προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στις αποφασιστικές βουλευτικές εκλογές του δεύτερου γύρου. Το ποσοστό προσέλευσης στην ηπειρωτική Γαλλία υπολογίστηκε στο 65,5%.

Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Κάτω Βουλής είναι μια διαδικασία δύο γύρων . Το σχήμα του νέου κοινοβουλίου θα ξεκαθαρίσει μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου. Οι αρχικές προβλέψεις υποθέτουν ότι η Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοι της θα μπορούσαν να γίνουν η ισχυρότερη δύναμη στην Κάτω Βουλή με 230 έως 280 έδρες. Ωστόσο, θα μπορούσαν να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Η Αριστερά θα μπορούσε επίσης να κερδίσει και να πάρει 125 έως 200 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν κινδυνεύουν να πέσουν σε μόλις 60 με 100 έδρες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button