ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Στην τελική ευθεία ένα έργο πνοής – Ξεκίνησαν οι εργασίες για την έμφραξη του «στοιχειωμένου» φράγματος της Πλακιώτισσας! (vid)

Για ιστορική στιγμή κάνουν λόγο αγρότες, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Κοινοτήτων, οι οποίοι βρέθηκαν χθες Δευτέρα στο σημείο των εργασιών της έμφραξης

Το “φιλί της ζωής” στην αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου στην ανατολική Μεσαρά πρόκειται να δώσει από τον ερχόμενο χειμώνα το φράγμα Πλακιώτισσας, το οποίο αναμένεται να ξεδιψάσει τις αγροτικές καλλιέργειες στους δήμους Αρχανών-Αστερουσίων και Γόρτυνας και σε μια έκταση 37.000 στρεμμάτων. 

Το… σύγχρονο Γιοφύρι της Άρτας μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του, καθώς χθες ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης φάσης για την έμφραξή του, ενώ τον επόμενο μήνα, οπότε αναμένεται ο σχετικός εξοπλισμός, οι εργασίες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο τμήμα για την έμφραξη. 

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων κ. Νίκος Σκουλάς, ο οποίος επισκέφτηκε το σημείο, δηλώνοντας ότι η ευρύτερη περιοχή θα αποκτήσει ζωή και οικονομική ανάπτυξη.

«Πρόκειται για την πρώτη φάση των εργασιών της έμφραξης. Συγκεκριμένα, τοποθετείται σκυρόδεμα και φράσσεται η φυσική ροή του νερού, προκειμένου να αρχίσει να γεμίζει το φράγμα Πλακιώτισσας από το φθινόπωρο του 2024. Είμαι χαρούμενος καθώς εμπρόθεσμα εκτελούνται οι σχετικές εργασίες και αφού προηγουμένως εξασφαλίστηκε η συμπληρωματική χρηματοδότηση, ύψους 3 εκατ. 600.000 ευρώ από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την ανατολική Μεσαρά», δήλωσε μεταξύ άλλων στη “Ν.Κ.” κ. Σκουλάς.

Για ιστορική στιγμή κάνουν λόγο αγρότες, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Κοινοτήτων, οι οποίοι βρέθηκαν χθες Δευτέρα στο σημείο των εργασιών της έμφραξης, με τους ίδιους να εκφράζουν τη χαρά αλλά και την ανακούφισή τους από τις θετικές αυτές εξελίξεις, την ώρα που διανύουν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, εξαιτίας του εφιάλτη της λειψυδρίας και της δραματικής πτώσης της στάθμης των γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. 

Όπως όλα δείχνουν, στις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της έμφραξης, ώστε να μπει το νερό στο… αυλάκι. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων κ. Νίκο Σκουλά, οι ποσότητες νερού που θα συγκεντρώνονται στο φράγμα Πλακιώτισσας θα διοχετεύονται στις καλλιέργειες μέσω των υφιστάμενων δημοτικών δικτύων. 

Δεκατρία χρόνια μετά!  – Το χρονικό… του βαλτωμένου φράγματος 

Και όλα αυτά συμβαίνουν 13 χρόνια από την έναρξη των εργασιών στο εμβληματικό έργο, το οποίο δημοπρατήθηκε το 2008, ενώ οι πρόδρομες εργασίες για την έμφραξη του “βαλτωμένου” φράγματος ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου του 2023, μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κρήτης. 

Το φράγμα κατασκευάστηκε επί του χειμάρρου Αναποδάρη, πλησίον του οικισμού της Πλακιώτισσας και αναπτύσσεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Γόρτυνας και Αρχανών-Αστερουσίων, με τους αγρότες να… αναμένουν το έργο πνοής εδώ και 40 χρόνια! 

Το έργο πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία, με τους αγρότες να “ποντάρουν” στην εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τον ερχόμενο χειμώνα, προκειμένου να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκέντρωση ποσοτήτων νερού στο φράγμα, το οποίο όπως σημειώνει ο κ. Σκουλάς, λειτουργεί και ως αντιπλημμυρικό έργο, αποφεύγοντας έτσι εφιαλτικές καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων, όπως συνέβη το 1978, οπότε το νερό έφτασε στις στέγες των σπιτιών στα Πραιτώρια. 

Επόμενος στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η εξασφάλιση κονδυλίων για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων. Σύμφωνα με τον κ. Σκουλά, η μελέτη των αρδευτικών δικτύων του φράγματος βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button