Κεντρική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Στην Κοζάνη ο Κ. Μητσοτάκης – Σβήνουν τα φουγάρα του λιγνίτη (VIDEO)

 

Ο Πρωθυπουργός μίλησε πριν από λίγο για την πρόοδο του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «πρωτοποριακό πρόγραμμα».

Σημείωσε, δε, πως δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς την προσωπική αφοσίωση του αν. υπουργού Ν. Παπαθανάση, τον οποίο χαρακτήρισε ως άνθρωπο της Δ. Μακεδονίας. Σημείωσε με έμφαση πως ένας κύριος στόχος και σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία πολλών καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης

«Όταν πρωτομίλησα για απεξάρτηση από τον λιγνίτη, ήταν μια δύσκολη, τολμηρή, πολιτική απόφαση, που έπρεπε να συνδυαστεί από ένα τέτοιο σχέδιο με ορατότητα και προοπτική. Σήμερα έχουμε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Το πρόγραμμα έχει τρέξει πολύ γρήγορα. Οι δράσεις που γίνονται θα δημιουργήσουν 2.500 θέσεις εργασίας», τόνισε μεταξύ άλλων με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

Προσέθεσε πως είμαστε ακόμη στην αρχή και ότι θα «προσελκύσουμε μεγάλες επενδύσεις», ώστε να γίνει η Δυτική Μακεδονία «πόλος ανάπτυξης καινοτομίας και εξωστρέφειας».

Χαρακτήρισε «προσωπικό στοίχημα» την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ε65, σημειώνοντας ότι θα είναι έτοιμος μέχρι το φθινόπωρο του 2026.

Αναφέρθηκε στη Δυτική Μακεδονία ως «Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης», ενώ προσέθεσε πως η Δυτική Μακεδονία είναι σε μετάβαση, όπως και η χώρα μας το ίδιο.

«Είναι σημαντική η πολιτική σταθερότητα που έχουμε στη χώρα μας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε επίσης, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εκδήλωση της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας την επένδυση της ΔΕΗ ως μια «εμβληματική πρωτοβουλία».

«Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο και επανατοποθετεί μια επιχείρηση συνδεδεμένη με την ιστορία αυτού του τόπου», σημείωσε, λέγοντας πως επενδύει ξανά στην περιοχή, αλλά σε άλλες μορφές ενέργειας.

Τόνισε πως είναι σε πλήρη ανάπτυξη χιλιάδες θέσεις εργασίες, άλλου τύπου θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες, που θα δημιουργηθούν από τις επενδύσεις.

Σημαντικό είναι ότι ανακοίνωσε πως θα προκηρυχθούν ακόμη 700 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για ανέργους της περιοχής, σε συνέχεια του προγράμματος της ΔΥΠΑ, οι 1000 θέσεις του οποίου έκλεισαν τάχιστα, καθώς καλύφθηκαν.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους επέλεξαν να επενδύσουν στην περιοχή, καταλήγοντας πως: «Πιστέψτε στον τόπο σας θα είμαστε δίπλα σας», συμπληρώνοντας πως “Θα κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία από ουραγό πρωταθλητή”.

 

 

Να μη σβήσουν τα φουγάρα του λιγνίτη, ζητούν οι δήμαρχοι 

Οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσαν υπόμνημα με τα αίτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην περιοχή.

 

Υπόμνημα

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκπροσωπώντας το σύνολο των Δήμων, αλλά και των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το μέλλον της περιοχής, που βιώνει τις άνευ προηγουμένου δυσμενείς συνέπειες της απόφασης σας για πρόωρη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή στη Δυτική Μακεδονία.

Οι επενδύσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της περιοχής, στη μεγάλη μείωση του πληθυσμού και στη φυγή κυρίως των νέων ανθρώπων. Ως ύστατη προσπάθεια ανάσχεσης των αρνητικών επιπτώσεων που βιώνουμε από το 2019, απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως:

 

Αναπτυξιακά – Επενδύσεις

  • Την παράταση της λειτουργίας των ΑΗΣ Μελίτης, των μονάδων 4 και 5 του Αγίου Δημητρίου και της Πτολεμαΐδας V, έως την υλοποίηση των μεγάλων και «εμβληματικών» επενδύσεων που θα αναπληρώσουν τις 25.000 χαμένες θέσεις εργασίας, καθώς και τη μετεγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων του λεκανοπεδίου που για τη λειτουργία τους δεν απαιτείται ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό, δίνοντάς τους οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, όπως π.χ. δωρεάν χώρο εγκατάστασης, φθηνό έως μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. και φορολογίας, μειωμένες εισφορές ασφάλισης με επιδότηση μέσω ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ κ.λπ.
  • Τη μη μετατροπή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» σε μονάδα φυσικού αερίου, τη στιγμή που μεγάλη ποσότητα του λιγνίτη εξάγεται στη Βόρεια Μακεδονία, με ταυτόχρονή εισαγωγή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του.
  • Τη θέσπιση Ειδικού Φορολογικού Πλαισίου για τη Δυτική Μακεδονία, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% και το διπλασιασμό του ποσοστού των αποσβέσεων για όλες τις επενδύσεις πλην αυτών των ΑΠΕ.
  • Τη λήψη μέτρων στήριξης του πρωτογενή τομέα και την επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.
  • Τη θέσπιση της ρήτρας μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία.
  • Την αναθεώρηση του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής, αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία.
  • Την άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και κονδυλίων καθώς και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.
  • Τη δέσμευση ενεργειακού χώρου για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας για τη μείωση του λειτουργικού κόστους με επαναφορά του net metering και τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ από τους Δήμους και τις ενεργειακές τους Κοινότητες.
  • Την αναστολή των αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ μέχρι την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Δυτική Μακεδονία για το οποίο εκκρεμεί η προσφυγή της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στο ΣτΕ, καθώς και την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ που συνδέεται άμεσα με αυτό, όπως έχει αποφασιστεί με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ανταποδοτικοί πόροι

  • Τη θέσπιση ανταποδοτικών πόρων για τα υδροηλεκτρικά έργα που λειτουργούν εντός των ορίων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Τη θέσπιση αναλογικού ανταποδοτικού τέλους για τα έργα ΑΠΕ, ανεξαρτήτως ισχύος, που πρόκειται να κατασκευαστούν ή ήδη λειτουργούν εντός των ορίων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας σε υποκατάσταση του λιγνιτικού τέλους του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (Ε.Α.Π.), γνωστό ως τοπικό πόρο.

 

Απασχόληση – Ανεργία – Δημογραφικό

  • Την εργασιακή αποκατάσταση των απολυμένων εργολαβικών εργαζομένων στα ορυχεία.
  • Τη θέσπιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης 500 εργαζομένων ηλικίας 55+ αποκλειστικά για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Την παύση και τον επανασχεδιασμό των δράσεων κατάρτισης που υλοποιούνται χωρίς να συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί άμεσες ενέργειες για να αποφύγουμε την ολική κατάρρευση η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ως ύστατη προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης αυτής της Δυτικής Μακεδονίας, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το συμφέρον της περιοχής μας, αλλά και των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν και το απαιτούν από εμάς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται επιβεβλημένη μια συνάντηση μαζί σας για την εξειδίκευση των προτάσεων μας στον προσεχή μήνα και ειδικότερα σε χρόνο που το πρόγραμμα σας θα το επιτρέψει.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Ο πρόεδρος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα
τελευταία νέα
από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button