Στην ημερίδα στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για τις γερμανικές επανορθώσεις ο δήμαρχος Βιάννου

Στην ημερίδα αναδείχθηκε η ανάγκη για διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς και για την απόδοση δικαιοσύνης μέσω του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων
Με επίκεντρο τις θηριωδίες και τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Γερμανικές Επανορθώσεις, Μνήμη και Λήθη» στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, παρουσία του Δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη.
►Διαβάστε επίσης: Γερμανικές επανορθώσεις: Μνήμη και λήθη – Ημερίδα στην ΟΑΚ για την Ιστορική Δικαιοσύνη
Κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής εκδήλωσης, διακεκριμένοι ομιλητές ανέλυσαν πτυχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που σημάδεψαν την παγκόσμια Ιστορία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις θηριωδίες στις μαζικές εκτελέσεις αμάχων και στην καταστροφή ολόκληρων χωριών, στην ελληνική επικράτεια.
Μέσα από τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκε η ανάγκη για διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς και για την απόδοση δικαιοσύνης μέσω του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Επί τάπητος τέθηκαν, τόσο οι νομικές όσο και οι ηθικές διαστάσεις του ζητήματος, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Ο δήμαρχος Βιάννου και μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος κ. Παύλος Μπαριτάκης, στο μήνυμά του με αφορμή την εκδήλωση, υπογράμμισε τη διαρκή ιστορική και ηθική υποχρέωση απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Όπως τόνισε, στη μαρτυρική επαρχία της Βιάννου εκτελέστηκαν 461 άτομα από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ενώ δεκάδες οικισμοί καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Επισήμανε ότι η μνήμη αυτών των τραγικών γεγονότων δεν μπορεί και δεν πρέπει να σβήσει, καθώς αποτελεί κληρονομιά και ευθύνη για τη διεκδίκηση της ιστορικής δικαίωσης.
«Η θέση του Δήμου Βιάννου για την απόδοση Δικαιοσύνης και την αποκατάσταση των γερμανικών επανορθώσεων είναι πάγια, τόσο ως νομική υποχρέωση όσο και ως ελάχιστο ηθικό χρέος απέναντι στα αθώα θύματα του φασισμού. Είναι καθήκον μας να τον συνεχίσουμε με συνέπεια και ενότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαριτάκης.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους ομιλητές και τους συμμετέχοντες ήταν ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Μακάριος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο τ. Υπουργός κ. Νικόλαος Χριστοδουλάκης, αλλά και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου και Πρόεδρος της ΟΑΚ, κ. Αμφιλόχιος.